Presidenti Evo Morales jep dorëheqjen mes protestave të sondazheve mbi mashtrimet

0

Presidenti Bolivian Evo Morales ka dhënë dorëheqjen mes trazirave pas rizgjedhjes së tij të diskutueshme muajin e kaluar.

Të dielën, vëzhguesit ndërkombëtarë thirrën që rezultati i zgjedhjeve të anullohej, duke thënë se ata gjetën “manipulime të qarta” të sondazhit të 20 tetorit. Z. Morales u pajtua me gjetjet dhe njoftoi qëllimin e tij për të thirrur zgjedhje të reja – pas riparimit të trupit zgjedhor të vendit.

Por politikanët – dhe shefat e ushtrisë dhe policisë – e nxitën atë të hiqte dorë.

Në një fjalim televiziv, Z. Morales tha: “Unë jap dorëheqjen e postit tim si president”.

Nënkryetari i tij, Alvaro Garcia Linera, gjithashtu ka dhënë dorëheqjen.

Në raportin e saj paraprak, Organizata e Shteteve Amerikane (OAS), e cila monitoroi zgjedhjet, tha se kishte gjetur prova të manipulimit të të dhënave në shkallë të gjerë, dhe nuk mund të vërtetonte rezultatin e sondazheve të mëparshme.

Megjithë përgjigjen fillestare të Z. Morales, presioni u rrit gjatë gjithë ditës së dielë, me dorëheqjen e disa prej aleatëve të tij politikë, disa duke përmendur frikë për sigurinë në familjet e tyre, raporton BBC