Pse aplikimi juaj për shtetësi zvicerane mund të refuzohet dhe si ta shmangni atë

Iliria News Agency
Iliria News Agency

4 Shkurt, 2022

Kriteret strikte për marrjen e pasaportës zvicerane do të thotë që një numër kandidatësh refuzohen. Ja çfarë duhet të dini për rritjen e mundësive tuaja për t’u natyralizuar

Sa i shpejtë dhe i lehtë (ose i ngadalshëm dhe i mundimshëm) është procesi i marrjes së shtetësisë zvicerane varet nga shumë faktorë, duke përfshirë nëse jeni duke kaluar nëpër një natyralizim të thjeshtuar ose të rregullt.

Por në secilin rast, mënyra më e sigurt që aplikimi juaj të refuzohet është sepse ju nuk keni të drejtë për shtetësi në radhë të parë, ose nuk ofroni të gjitha dokumentet e kërkuara, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Për natyralizimin e zakonshëm, sa më e ashpër nga dy llojet e procedurave, rregullat e përshtatshmërisë janë më të rrepta dhe zakonisht ju duhet të siguroni më shumë dokumentacion.

Këto janë disa arsye për të refuzuar kërkesën tuaj për natyralizim të zakonshëm:

Ju nuk keni leje të përhershme qëndrimi C dhe/ose nuk keni jetuar vazhdimisht në Zvicër për të paktën 10 vjet.

“Vitet që keni kaluar në Zvicër nga mosha 8 deri në 18 vjeç numërohen dyfish, por duhet të keni jetuar në Zvicër për të paktën gjashtë vjet”, sipas Sekretariatit Shtetëror për Migrim (SEM).

Kjo përfshin kohën e kaluar në vend me një leje B ose Ci, si dhe një kartë legjitimimi të lëshuar nga Departamenti Federal i Punëve të Jashtme.

Kërkesa juaj nuk do të pranohet, megjithatë, nëse keni jetuar në Zvicër vetëm si azilkërkues (N leje) ose me një leje qëndrimi të shkurtër L.

Për më tepër, kantonet kërkojnë një periudhë minimale qëndrimi nga dy deri në pesë vjet në komunë dhe në kanton, përcjell tutje albinfo.ch.

Nuk jeni mjaftueshëm të integruar

Integrimi social luan një rol shumë të rëndësishëm në procesin e qytetarisë. Kjo përfshin aftësinë për të komunikuar në gjuhën kombëtare të rajonit tuaj, me kandidatët që duhet të demonstrojnë aftësinë e të shkruarit të nivelit A2 dhe aftësitë e të folurit B1 sipas Kornizës së Përbashkët Evropiane të Referencës për Gjuhët.

Po aq thelbësore është pranimi i mënyrës së jetesës dhe zakoneve lokale zvicerane, si dhe njohja e mirë e komunës suaj dhe e zonës së përgjithshme gjeografike ku jetoni.

Mospagimi i taksave në kohë, të qenit objekt i procedurave të mbledhjes së borxheve, të paturit e borxheve të papaguara dhe një dosje penale janë gjithashtu shenja të sigurta se aplikimi juaj do të refuzohet.

Disa nga këto kërkesa mund të jenë të vështira për t’u vlerësuar derisa kandidati të ftohet për një takim ballë për ballë, por nëse nga formulari juaj i aplikimit bëhet e qartë se nuk jeni në ndonjë nga këto kategori, atëherë kandidatura juaj do të refuzohet, përcjell tutje albinfo.ch.

Ju merrni ndihmë sociale

Varësia nga paratë publike për të mbajtur veten nuk shihet mirë në Zvicër nëse je i huaj që kërkon të natyralizohesh.

Në fakt, aplikimi juaj për shtetësi zvicerane do të refuzohet nëse keni qenë në ndihmë sociale në tre vitet para aplikimit.

Bëhet përjashtim nëse përfitimet kthehen plotësisht përpara se të merret aplikimi juaj.

Natyralizimi i thjeshtuar

Siç sugjeron emri, kjo është një rrugë e shpejtë për të marrë nënshtetësinë – për shembull, nëse jeni i martuar me një shtetas zviceran ose keni lindur në Zvicër nga prindër të huaj.

Por mos lejoni që fjala “i thjeshtuar” t’ju mashtrojë: aplikimi juaj do të refuzohet nëse nuk plotësoni disa kritere.

Kërkesat e vendbanimit

Nëse bashkëshorti juaj është zviceran, ju duhet të jetoni në Zvicër për të paktën pesë vjet, të kaloni vitin para dorëzimit të aplikimit në Zvicër, të jeni i martuar dhe të jetoni me shtetasin zviceran për të paktën tre vjet.

Nëse nuk i plotësoni këto kërkesa, aplikimi juaj nuk do të pranohet.

Shtetas i huaj i gjeneratës së tretë

Ju do të mendonit se nëse do të kishit lindur dhe rritur në Zvicër, natyralizimi juaj do të ishte i lehtë dhe kandidatura juaj do të miratohej pa zhurmë të mëtejshme.

Por edhe nëse e konsideroni veten zviceran dhe nuk keni jetuar kurrë në një vend tjetër, ju jeni ende në terren të lëkundur nëse nuk arrini të përmbushni disa kushte:

Të paktën njëri nga gjyshërit tuaj ka lindur në Zvicër dhe mund të vërtetohet se ka fituar të drejtën e qëndrimit këtu.
Së paku njëri prind ka marrë leje qëndrimi të përhershme, ka jetuar të paktën 10 vjet në Zvicër dhe ka ndjekur shkollimin e detyrueshëm në këtë vend për të paktën pesë vjet.
Keni lindur në Zvicër dhe keni një leje qëndrimi të përhershme.
Ju keni ndjekur shkollimin e detyrueshëm për të paktën pesë vjet në Zvicër.
Jeni integruar me sukses.
Ju e dorëzoni aplikacionin tuaj përpara ditëlindjes tuaj të 25-të.
Nëse e dorëzoni aplikimin pas ditëlindjes tuaj të 25-të, por përndryshe plotësoni të gjitha kërkesat, mund të aplikoni për natyralizim të thjeshtuar deri më 55 shkurt 2023 me kusht që të jeni ende nën moshën 40 vjeç në atë datë.
Nëse ndonjë nga këto kritere nuk plotësohet, aplikimi juaj do të refuzohet – e keni marrë me mend -.

Ja si të shmangni të qenit “refuzues”

Përpara se të mblidhni të gjitha dokumentet e nevojshme dhe t’ia dërgoni ato autoriteteve përkatëse kantonale, njihuni me të gjitha kërkesat për rastin dhe kategorinë tuaj të veçantë.

Mos dërgoni vetëm aplikacionet tuaja duke shpresuar se askush nuk do ta vërejë se ju nuk kualifikoheni – ata do ta bëjnë.

Nëse i plotësoni të gjitha kriteret për natyralizim, sigurohuni që të keni dokumentet e nevojshme për të vërtetuar përshtatshmërinë tuaj.

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

kasam

Zvicër: Gazetarit nga Gostivari, Kasam Selimit i digjet tërësisht vetura në autostradë

policia-italiane

Ngjarja e rëndë në Breshia të Italisë, viktima dhe autori nga Lezha

Rrahim musliu

Arrestohet mërgimtari në Serbi vetëm pse mbante flamurin kuq e zi

pasaporta-shqiptare

Pasaporta shqiptare do merret më lehtë, gati ligji i nënshtetësisë

avokatet shqiptaro - kanadez

4 vjet Shoqata e Avokatëve Shqiptaro-Kanadezë

vrasje

E rëndë në Itali/ Vritet me thikë 33-vjeçari shqiptar, arrestohet bashkatdhetari (EMRAT)

shkolla-nxenes-klasa

Nisin aplikimet për certifikimin e mësuesve shqiptarë në Diasporë

Europoli

Europol arreston 33 persona, mes tyre dhe shqiptarë – Sekuestrohen 18.5 milion euro

policia-italiane

Aksident i rëndë në Itali, 37 vjeçarja shqiptare përfundon në spital

INFO

NA NDIQ