Pse Chat GPT po shkakton panik tek njerëzit?

Picture of Iliria News Agency
Iliria News Agency

08/03/2023

“Chat GPT” është një softuer i ri që përdor inteligjencën artificiale për të shkruar tekste, për të zgjidhur probleme komplekse, për të kompozuar këngë, për të shkruar detyrat e shtëpisë dhe shumë më tepër. Softueri është krijuar nga kompania “Open AI”. Aktualisht mbi 100 milionë njerëz përdorin softuerin.

Futja e softuerit shkaktoi panik te shumë mësues dhe profesorë për shkak të rrezikut të mashtrimit në teste dhe provime duke përdorur mjetin. Megjithatë, inteligjenca artificiale është përdorur për disa kohë. Pse pikërisht ky softuer shkakton debate midis entuziastëve dhe skeptikëve?

Çfarë është Chat GPT?

Përgjigja e vetë softuerit për këtë pyetje shpjegon se është një mjet i krijuar për t’iu përgjigjur pyetjeve tuaja. Softueri përdor inteligjencën artificiale dhe mësimin e makinerive për të krijuar përgjigje që duken sikur janë krijuar nga një njeri. Përdoruesit duhet të jenë mbi 18 vjeç për ta përdorur atë.

Paniku moral

Njerëzve nuk mund t’u besohet plotësisht kur bëhet fjalë për teknologjitë e reja. Shumë janë të shqetësuar për anën morale të përdorimit të këtij softueri. Megjithatë, njerëzit dikur ishin të shqetësuar për softuerin që ne përdorim sot në jetën tonë të përditshme. Teknologjia do të jetë një pjesë e madhe e jetës sonë, veçanërisht për të rinjtë.

Rreziqet e plagjiaturës

Provat tregojnë se mashtrimi është i përhapur, por është një problem me natyrën social-emocionale të njerëzve dhe jo me disponueshmërinë e mjeteve. Ekspertët thonë se mënyra më e mirë për të parandaluar plagjiaturën është krijimi i testeve që janë më të vështira për t’u mashtruar.

Përgatitja e fëmijëve për inteligjencën artificiale

Përgatitja e fëmijëve për inteligjencën artificiale do të thotë të mësosh aftësi të reja për të punuar me këtë teknologji. Gjëja më e rëndësishme është zhvillimi i të menduarit kritik dhe vendimmarrjes etike, si dhe mësimi i kuriozitetit, bashkëpunimit dhe kreativitetit në përdorimin e mjeteve në dispozicion. Fëmijët gjithashtu duhet të dinë për rreziqet e këtyre mjeteve. Ndalimi i mjeteve të tilla nuk është zgjidhje sepse sa më shumë të jenë të ndaluara, aq më shumë fëmijët do të duan t’i provojnë.

Si mund ta përdorin mësuesit Chat GPT?

Mësuesit mund ta inkorporojnë softuerin në detyra për ta çmitizuar atë dhe për të vënë në dukje avantazhet dhe disavantazhet e tij. Softueri gjithashtu mund t’i ndihmojë mësuesit në punën e tyre, si krijimi i testeve dhe të ngjashme.

Çfarë mund të bëjnë prindërit?

Prindërit nuk duhet të supozojnë se studentët do të përdorin këtë softuer mashtrimi. Për më tepër, ata nuk duhet të flasin për të derisa ta kenë shqyrtuar vetë. Inteligjenca artificiale tashmë është pjesë e shumë teknologjive që na rrethojnë. Sa më shumë të dimë për të, aq më mirë. Nuk do të zëvendësojë trurin e njeriut, por as nuk do të zhduket. Prandaj, potenciali i tij duhet të përdoret për të mësuar se si ta përdorni atë në mënyrën e duhur.

TË FUNDIT
2 orë
TikTok po teston postimin e videove një orëshe?
1 ditë
Google Maps zbulon përditësimin më të fundit
1 ditë
Google shton përdorimin e inteligjencës artificiale në motorin e kërkimit në internet
4 ditë
Facebook dhe Instagram “nën hetim” nga BE, krijojnë varësi te të miturit
6 ditë
Ndalohet një 19-vjeçar në Tetovë, ka shpërndarë materiale raciste dhe ksenofobike

ME TE LEXUARA

1 ditë
Google shton përdorimin e inteligjencës artificiale në motorin e kërkimit në internet
1 ditë
Google Maps zbulon përditësimin më të fundit
2 orë
TikTok po teston postimin e videove një orëshe?

LEXO MË SHUMË

tik tok

TikTok po teston postimin e videove një orëshe?

google maps

Google Maps zbulon përditësimin më të fundit

google

Google shton përdorimin e inteligjencës artificiale në motorin e kërkimit në internet

rrjete sociale instagram facebook tik tok

Facebook dhe Instagram “nën hetim” nga BE, krijojnë varësi te të miturit

otwarcie-txt-uslugami-w-hakera

Ndalohet një 19-vjeçar në Tetovë, ka shpërndarë materiale raciste dhe ksenofobike

chat-gpt

Arrin GPT-4o: Ç’mund të bëjë modeli i ri i inteligjencës artificiale?

tik tok

TikTok dallon përmbajtjen e krijuar nga Inteligjenca Artificiale

Inteligjenca artificiale AI

Çfarë është AI, si funksionon dhe për çfarë mund të përdoret?

tik tok

Tiktok etiketon përmbajtjet AI, çfarë do të ndodhë me prodhimet e gjeneruara prej saj?

INFO

NA NDIQ