Pse gërhasim natën? Gjithçka që duhet të dimë dhe disa këshilla se si ta eliminojmë

Gërhitja është një çrregullim i përhapur që jo vetëm mund të jetë vërtet i padurueshëm për partnerin, me të cilin ndahet krevati dhe komprometon marrëdhënien e çiftit, por gjithashtu mund të çojë në pasoja serioze për shëndetin dhe të lërë një ndjesi lodhjeje kur zgjohemi.

a çka dimë dhe disa këshilla se si të eliminojmë, ose të paktën të zbusim këtë çrregullim me këshillën e Prof. Luigi Ferini Strambi, drejtor i Qendrës së Mjekësisë së Gjumit në Spitalin San Raffaele në Milano.

Pse gërhasimGërhitja është një vështirësi në kalimin e ajrit gjatë frymëmarrjes dhe lidhet me ngushtimin e pjesshëm të rrugëve të frymëmarrjes së sipërme. Kur ngushtimi është i plotë, shfaqet apnea. Arsyeja kryesore pse gërhasim është shkaktuar nga një problem në rrugët e frymëmarrjes (që ndodhet pas fytit, në traktin e oro-faringut): ngushtimi provokon këtë shqetësim të bezdisshëm. Në thelb ndodh që ajri nuk mund të rrjedhë lirshëm, duke bërë që indet të vibrojnë.

Dhjami i qafës është ai që përcakton ngushtimin e rrugëve të frymëmarrjes, ato që gjenden në traktin ari-faring, pas fytit. “Madhësia e qafës është edhe më e rëndësishme se pesha e përgjithshme e trupit kur flasim për problemet e frymëmarrjes. Duke pasur një perimetër të qafës më shumë se 43 centimetra te meshkujt dhe 41 centimetra te femrat është një faktor që promovon gërhitje dhe apnea penguese të gjumit”, shpjegon Ferini Strambi.

Roli i nofullës

Megjithatë, nuk është vetëm yndyra në qafë apo yndyra në përgjithësi që favorizon gërhitjen dhe apnea e gjumit: gjithashtu duhet marrë në konsideratë edhe struktura e rrugëve të frymëmarrjes. Te fëmijët problemi i gërhitjes është shumë i theksuar, por është shkaktuar nga hipertrofia e tonusit. Te të rriturit një predispozitë anatomike është që të ketë një nofullë shumë të vogël.

“Problemi i gërhitjes dhe apneas në popullatat aziatike është në thelb mbivendosje me popullsinë europiane dhe amerikane ku obeziteti është më i përhapur. Kjo është për shkak se aziatikët, pavarësisht se janë më me pak yndyrë dhe me një qafë të hollë kanë një nofullë të vogël me retrognathia (anomalia e karakterizuar nga lëvizja e prapambetur e nofullës së sipërme): që do të thotë një mundësi më të madhe të gërhitjes sepse kalimi i ajrit në fyt është i kufizuar”, shpjegon Ferini Strambi.

Roli i nofullës

Megjithatë, nuk është vetëm yndyra në qafë apo yndyra në përgjithësi që favorizon gërhitjen dhe apnea e gjumit: gjithashtu duhet marrë në konsideratë edhe struktura e rrugëve të frymëmarrjes. Te fëmijët problemi i gërhitjes është shumë i theksuar, por është shkaktuar nga hipertrofia e tonusit. Te të rriturit një predispozitë anatomike është që të ketë një nofullë shumë të vogël.

“Problemi i gërhitjes dhe apneas në popullatat aziatike është në thelb mbivendosje me popullsinë europiane dhe amerikane ku obeziteti është më i përhapur. Kjo është për shkak se aziatikët, pavarësisht se janë më me pak yndyrë dhe me një qafë të hollë kanë një nofullë të vogël me retrognathia (anomalia e karakterizuar nga lëvizja e prapambetur e nofullës së sipërme): që do të thotë një mundësi më të madhe të gërhitjes sepse kalimi i ajrit në fyt është i kufizuar”, shpjegon Ferini Strambi.