Punëtorët në Zvicër po mungojnë në vendin e punës më shpesh se kurrë!

ina-online
ina-online

12 Gusht, 2023

Në vitin 2022, punonjësit mungonin mesatarisht 9,3 ditë për shkak të sëmundjes ose aksidentit – një rekord negativ. Kompanitë e sigurimeve janë të bindura se njerëzit sot më shpejt se përpara Covidit lajmërohen si të sëmurë

Atë që njerëzit në vendet e tjera pëlqejnë ta shtyjnë për nesër, punëtori zviceran zakonisht e kabë bërë dje: Etika e punës është një pjesë integrale e ADN-së zvicerane.

Tani ky imazh për veten po plasaritet. Shifrat e reja nga Zyra Federale e Statistikave tregojnë se njerëzit që punojnë tani mungojnë nga puna më shpesh se më parë – për arsye shëndetësore. Në vitin 2022, punonjësit me kohë të plotë humbën mesatarisht 9,3 ditë për shkak të sëmundjes ose aksidentit, pra pothuajse dy javë. Ky është një nivel i ri.

Midis 2010 dhe 2019, numri i mungesave vjetore ishte ndërmjet 6,2 dhe 7,2 ditë, shkruan “Blick”. Dhe madje edhe në vitet e koronës 2020 (8,1 ditë mungesë) dhe 2021 (7,5), anketa zvicerane e fuqisë punëtore regjistroi shumë më pak mungesa sesa në vitin 2022.
Enti Federal i Statistikave nuk përcaktoi arsyet e akumulimit të mungesave. Në humbje është edhe Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (Seco), i cili e quan “detyrë thelbësore” mbrojtjen shëndetësore të punonjësve.

Kompanitë e mëdha të sigurimeve, me të cilat punëdhënësit mund të mbrohen financiarisht nga mungesa e stafit, supozojnë se qëndrimi ndaj sëmundjes ka ndryshuar përgjithmonë – veçanërisht me pandeminë Covid.

“Pandemia mund të ketë rritur ndërgjegjësimin për ngjitjen, kështu që punonjësit qëndrojnë në shtëpi më shpejt nëse sëmuren”, thotë një zëdhënëse e Axa, një lojtar kryesor në tregun e sigurimit të përfitimeve të përditshme të sëmundjes.
Zëdhënësja e Sëica-s, lideri i tregut në këtë fushë, është edhe më e qartë: “Njoftimet për sëmundjet priren të jenë më të shpejta këto ditë”.

Megjithatë, siguruesit janë të ndarë në pyetjen se sa peshë ka rritja e shumëpërfolur e sëmundjeve mendore. Ndërsa Axa nuk vëren “një rritje të konsiderueshme” në këtë fushë, “sëmundjet psikosomatike” luajnë “një rol të madh” në rritjen aktuale të paaftësisë për punë, sipas Swica.

Për të thyer trendin negativ, Swica rekomandon njohjen e konflikteve në vendin e punës në një fazë të hershme dhe veprimin në përputhje me rrethanat.

Seco, nga ana tjetër, kujton se parandalimi i rreziqeve shëndetësore në punë nuk është vullnetar, por është i parashikuar në ligjin e punës. “Punëdhënësi duhet të marrë të gjitha masat e nevojshme për të ruajtur dhe përmirësuar mbrojtjen e shëndetit dhe për të garantuar shëndetin fizik dhe mendor të punonjësve”, citon një zëdhënës nga urdhëresa përkatëse. Prandaj, punëdhënësit janë përgjegjës, transmeton portali Shtegu.

Megjithatë, Shoqata Zvicerane e Punëdhënësve (SAV) ndihet e adresuar vetëm në një masë të kufizuar. Andrea Schwarzenbach, nënkryetar i departamentit të tregut të punës dhe ligjit të punës, thekson se shëndeti dhe mirëqenia e punonjësve është “prioriteti kryesor” për punëdhënësit dhe se rritja e mungesave është “shqetësuese”. Megjithatë, ajo është e bindur se mbrojtja shëndetësore tashmë është pjesë elementare e kulturës së korporatës në shumicën e kompanive.

Prandaj ajo nuk sheh nevojë konkrete për veprim: “Zvicrës nuk i mungon baza ligjore për mbrojtjen e shëndetit në vendin e punës”.

Për më tepër, Schwarzenbach vëren se arsyet e mungesave për shkak të sëmundjes dhe aksidenteve nuk duhet t’i atribuohen domosdoshmërisht aktivitetit në vendin e punës. “Rreziqet e një aksidenti apo sëmundjeje janë të paktën po aq të larta në sferën private”. Ndaj ajo apelon edhe për “përgjegjësinë personale” të punonjësve.

Përfaqësuesit e punonjësve i shohin gjërat ndryshe. Konfederata e Sindikatave Zvicerane (SGB) ia atribuon mungesat shtesë faktit se stresi në punë po rritet. “Fikja pas punës është e vështirë për gjithnjë e më shumë punonjës. Kjo rrit rrezikun e mungesave të lidhura me stresin dhe sëmundjet”, thotë një zëdhënës i SGB-së, i cili i referohet rezultateve të anketës së fundit shëndetësore nga Zyra Federale e Statistikave.

Prandaj SGB u bën thirrje punëdhënësve që të përshtatin organizimin dhe burimet e punës në mënyrë të tillë që punonjësit të mos mbingarkohen, gjë që është e dëmshme për shëndetin e tyre. Inspektoriatet kantonale të punës janë gjithashtu të detyruara. Ata duhet të shikojnë më nga afër – për shembull, nëse rregullat ligjore për orarin e punës janë zbatuar në mënyrë korrekte në kompani./Shtegu.com

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

erda havalli

VIDEO/19-vjeçarja elektrizon skenën e “The Voice of Germany” me këngën e njohur shqiptare

pasaporta

MPJ e Maqedonisë gjatë 2023 ka lëshuar 11 mijë pasaporta jashtë vendit

Foto: Ilustrim

Një restorant në Gjermani ofron një rrogë prej 11 mijë eurove

xhevat berisha veprimtar

Dhuroi 10 mijë euro për Fondin e Sigurisë, veprimtari shqiptar nga Gjermania reagon pas sulmit terrorist në veri – ka një mesazh për kritikuesit

baner policia kosoves nju jork

Policia e Kosovës falënderohet në Times Square të Nju-Jorkut

londer-policia

Londër/ Morën peng italianin, dënohen 4 shqiptarët

alban gashi restorant

Gastronomi Alban Gashi me një restorant të ri në Gjermani

keanu reevs rivs vesel veseli

Aktori i njohur drekon te restoranti i shqiptarit në Zvicër

zvicer-policia

Maqedonasi plaçkit një bankë në Zvicër, por arrestohet menjëherë

INFO

NA NDIQ