Pushteti dhe opozita në kërkim të shumicës parlamentare

Dallimi i vogël në numra ka bërë që shumica parlamentare të ketë probleme të shumta për mbajtjen e seancave plenare, ndërkohë që opozita që kryesohet nga VMRO-DPMNE-ja thotë se është duke punuar për të siguruar shumicë të re për rrëzimin e qeverisë, të cilën e akuzon për skandalet e fundit dhe keqmenaxhim me vendin.

“Ne tani një kohë të gjatë jemi duke biseduar me deputetë që janë pjesë e shumicës parlamentare për formimin e një shumice të re parlamentare. Bisedimet janë në rrjedhë e sipër dhe presim që të përfundojmë me rrëzimin e kësaj qeverie. Dëshmi se kjo qeveri është nga fundi janë edhe vështirësitë që ka ajo në sigurimin e kuorumit për seancat e kuvendit”, tha për Radion Evropa e Lirë, Aleksandar Nikollovski, nënkryetar i VMRO-DPMNE-së.

Se kryeministri Zoran Zaev mund të humbë shumicën, flasin vendimet e dy partive të vogla, me të cilat është në koalicion, e që kanë tre deputetë, Partia Liberal-Demokrate dhe Lidhja Demokratike. Drejtuesit e tyre kanë vendosur të veprojnë të pavarur edhe pse nuk pranojnë se do të shkëputen nga shumica parlamentare.

“Absolutisht se është e papranueshme për mua që qëndrimet të cilat përfaqëson LSDM-ja apo koordinatori i saj në kuvend, t’i mbështes edhe unë. Ne do të veprojmë të pavarur dhe kjo nuk do të thotë se do të largohemi nga koalicioni”, ka deklaruar kryetari i LD-së, Pavle Trajanov.

Kryeministri Zoran Zaev është shprehur i dëshpëruar nga veprimi i partnerëve të tij edhe pse ka thënë se nuk beson se do të humbë shumicën.

“Pa dyshim se në rrethanat kur opozita thotë se mund të formojë shumicën dhe ne themi të kundërtën, veprimi i këtyre partive bie ndesh me marrëveshjen për koalicion. Por, unë besoj se kemi shumicë parlamentare dhe këtë do ta dëshmojmë shumë shpejt. Mund të kemi edhe më shumë se 62 deputetë”, ka deklaruar kryeministri maqedonas, Zoran Zaev.

Kundër qeverisë së Zaevit është deklaruar edhe opozita shqiptare, e cila ka 12 deputetë, por për ngritjen e mocionit të mosbesimit do të kërkojë mbështetjen e opozitës maqedonase, nëse ajo nuk e inicion nj mocion të tillë.

“Ne do ta iniciojmë dhe do të kërkojmë mbështetje prej të gjithë deputetëve, jo vetëm prej opozitës, por prej gjithë deputetëve që kanë ende ndërgjegje për atë që ndodh në vendin tonë, që të na bashkohen t’i japim fund kësaj qeverisje skandaloze”, ka deklaruar Afrim Gashi, kryetar i Alternativës që është në koalicion me Aleancën për Shqiptarët, që drejtohet nga Ziadin Sela.