Qeveria miratoi një plan për dialogun strategjik me SHBA-të

Qeveria e Maqedonisë së Veriut sot ka miratuar planin e aktiviteteve që dalin nga dialogu strategjik me SHBA-të.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha se me këtë plan po e përmirësojnë bashkëpunimin dhe partneritetin e mëparshëm me SHBA-të, duke theksuar se sfidat nuk janë aq të vështira kur kemi miq dhe partnerë, përcjell INA.

Siç informuan Kovaçevski dhe shefi i diplomacisë Bujar Osmani, ky plan është përgatitur me partnerët amerikanë dhe bëhet pjesë e programit të rregullt të qeverisë.

Plani përfshin reforma në drejtësi dhe luftë kundër korrupsionit, ndërsa në fushën e mbrojtjes janë paraparë stërvitje të përbashkëta të ushtarëve të RMV-së dhe amerikanë, si dhe modernizim të pajisjeve ushtarake.

Në planin ekonomik, pritet që në vend të hapet edhe përfaqësia rajonale e korporatës amerikane për financimin e zhvillimit ndërkombëtar.

SHBA përmes aktiviteteve do të mbështesë edhe një plan për diversifikimin në sektorin e energjisë, si dhe vizitën e investitorëve amerikanë.

Në të njëjtën kohë, do të mbahet një forum biznesi amerikano-maqedon, do të punohet për futjen e linjës direkte Shkup-Nju-Jork, si dhe hyrjen në një program qëllimi përfundimtar i të cilit është një regjim pa viza në SHBA për qytetarët e Maqedonisë së Veriut.

Kryeministri Kovaçevski theksoi se Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë të gatshme të ndërmarrin të gjitha hapat e nevojshme që Maqedonia sa më shpejt të përfundojë integrimin evropian në BE.

“Praktikisht është i ndarë në gjashtë fusha dhe në secilën prej tyre ka përgjegjësi të veçanta për ministri dhe institucione të veçanta dhe koordinimi kalon nga Ministria e Punëve të Jashtme. Dialogu me SHBA-në përfshin situatën aktuale të sigurisë, si dhe bashkëpunimin e dy vendeve si partnerë të NATO-s”, tha kryeministri.

Ai theksoi se forcimi i marrëdhënieve dypalëshe me SHBA-në nënkupton ligje moderne, luftë të pavarur të pakushtëzuar kundër korrupsionit dhe krimit, drejtësi të drejtë dhe të drejtë, por edhe siguri juridike dhe ekonomike të vendit.(INA)