Reka: Shqiptarët nuk morën pozicionim strategjik dhe u vonuan!?

0

Blerim Reka

SFRJ & JNA, vegjetuan gjate, ne kopshtin e luftes se ftohte. Ato u zhduken, vetem kur ra perdja e hekurt bipolare. Me ri-kthimin e luftes se re te ftohte, diplomacia serbe po ri-pozicionohet si tampon zone e re, mes lindjes dhe perendimit, duke maksimaluzuar interesimin e SHBA dhe te Rusise. E vetmja negocion me Brukselin- pa zbatuar sanksionet ndaj Moskes; dhe e vetmja synon aneteresimin ne BE- pa u anetaresuar paraprakisht ne NATO. Shqiptaret nuk shfrytezuan tri dekadat e kaluara per pozicionim strategjik dhe u vonuan; si gjithnje gjate kthesave te medha historike.