Renditja e ushtrive botërore për vitin 2022, ku është Shqipëria, Kosova, Maqedonia…?

“Global Firepower” ka publikuar një raport vjetor dhe një listë renditjeje të ushtrive të 140 vendeve të botës.

Sipas të dhënave për vitin 2022, Shqipëria renditet në vendin e 115, Maqedonia e 134-ta, Kosova e parafundit 139-ta nga gjithsej 140 vende.

Ndërkohë, nga vendet e rajonit më lartë qendron Serbia në vendin e 61, Kroacia e 62-ta, përcjell INA.

Vlerësimi i fundit tregon se Shtetet e Bashkuara janë ende më të fuqishmet në botë, të ndjekura nga Rusia, Kina, India dhe Japonia në pesëshen e parë. Sipas Global Firepower, indeksi i fuqisë dhe forcës ushtarake llogaritet bazuar në më shumë se 50 faktorë.

Në vendin e gjashtë është Koreja e Jugut, Franca është në vendin e shtatë që është një zgjedhje mjaft e çuditshme duke qenë se ky vend është gjithashtu një fuqi bërthamore, dhe ka një aeroplanmbajtëse bërthamore si dhe një nëndetëse bërthamore. Britania e Madhe është në vendin e tetë, dhe në mesin e dhjetë të parave në listë është Pakistani, në vendin e nëntë dhe në vendin e dhjetë është Brazili.

Italia renditet e 11-ta, Turqia e 13-ta, Gjermania e 16-ta, Izraeli 18-ta, Greqia e 27-ta, Norvegjia e 33-ta, Rumania e 38-ta, Sllovakia e 60-ta, Austria 58-ta, Hungaria e 56-ta, Bullgaria e 67-ta, ndërsa Shqipëria në vendin e 115-të.

Nga vendet e ish-Jugosllavisë, Serbia në vitin 2022 renditet e 61-ta, Kroacia e 62-ta, Sllovenia e 86-ta, BeH e 123-ta, Mali i Zi në vendin e 131-të dhe Kosova e 139-ta. (INA)