Rusia dhe Ukraina arrijnë marrëveshjen mbi eksportin e drithrave

Zyrtarët rusë dhe ukrainas kanë nënshkruar një marrëveshje për t’i dhënë fund bllokimit mbi eksportet e drithërave të shkaktuara nga lufta në Ukrainë.

Kievi, për shkak të prodhimeve të shumta të drithit konsiderohet si një nga furnizuesit kryesore të këtij produkti në botë, por bllokada e porteve nga ana e Rusisë ka rrëzikuar furinizimin e botës me drith.

Të dy vendet e nënshkruan marrëveshjen sot në Stamboll falë ndërmjetësimit të Turqisë dhe Kombeve të Bashkuara. Marrëveshja parashikon që Ukraina të eksportojë 22 milionë tonë drithë dhe prodhime të tjera bujqësore që kanë ngecur në portet e Detit të Zi.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe presidenti i Turqisë iu bashkuan ceremonisë së nënshkrimit në Stamboll. “Kjo marrëveshje do të lejojë eksportin e grurit nga Ukraina dhe OKB-ja do të punojë për të siguruar suksesin e saj. Sot, një dritë shprese u shfaq në Detin e Zi”, vuri në dukje Guterres. Ai shtoi se marrëveshja do të stabilizojë çmimet globale të ushqimeve.

“Faleminderit Rusisë dhe Ukrainës për kapërcimin e të gjitha mosmarrëveshjeve dhe për të lënë mënjanë mosmarrëveshjet e tyre në mënyrë që të hapin rrugën për një iniciativë që do t’i shërbejë interesave të përbashkëta të të gjithë botës”, theksoi Guterres, duke shtuar se “fokusi ishte në atë që është më e rëndësishmja. për botën”.

Marrëveshja është në bazë të një plani të Kombeve të Bashkuara për të zhbllokuar eksportet e drithërave të Ukrainës nëpërmjet Detit të Zi dhe për të lejuar Rusinë të eksportojë drithërat dhe plehërat. Kjo mund të lehtësojë krizën globale të ushqimit që ka rritur çmimet e drithërave dhe drithërave të tjera.

Pikat kryesore të marrëveshjes janë:

Një koalicion i personelit turk, ukrainas dhe i OKB-së do të mbikëqyrë ngarkimin e grurit në anijet në portet e Ukrainës, të cilat më pas do të lundrojnë në rrugë të paracaktuara përmes Detit të Zi, i cili mbetet i mbushur me mina ruse dhe ukrainase;

Kapitenët e anijeve ukrainase do të drejtojnë anijet tregtare të ngarkuara me grurë për të lundruar nëpër zonat e minuara bregdetare duke përdorur një hartë të kanaleve të sigurta të ofruara nga pala ukrainase;

Anijet do të kalojnë Detin e Zi për në Bosfor, të monitoruara nga afër nga qendra e përbashkët e koordinimit në Stamboll, e përbërë nga përfaqësues të OKB-së, Ukrainës, Rusisë dhe Turqisë;

Anijet që mbërrijnë në Ukrainë do të inspektohen nga e njëjta qendër koordinimi për t’u siguruar që ato nuk mbajnë armë ose mallra të tjera që mund të përdoren në luftë;

Rusia dhe Ukraina kanë rënë dakord të përmbahen nga sulmet e çdo anije tregtare apo porti të përfshirë në nismën e grurit, ndërsa vëzhguesit e OKB-së dhe turqit do të jenë të pranishëm në portet e Ukrainës për të shënuar qartë zonat e mbrojtura nga marrëveshja.

Departamenti amerikan i Shtetit e mirëpriti arritjen e marrëveshjes për drithin e Ukrainës. Zëdhënësi Ned Price, në paraqitjen e tij para gazetarëve, tha se Shtetet e Bashkuara do ta mbajnë Rusinë përgjegjëse për zbatimin e marrëveshjes në fjalë.

Shtetet e Bashkuara kërkojnë gjithashtu që Kina të ndalojë grumbullimin e grurit dhe të ofrojë më shumë për të përmbushur nevojat globale për ndihmë humanitare, u tha gazetarëve James O’Brien, kreu i Zyrës së Koordinimit të Sanksioneve në Departamentin amerikan të Shtetit. (INA)