Sa fitojnë freelancer-ët (puna e pavarur) në Zvicër?

Zvicra është jashtëzakonisht e shtrenjtë, por pagat janë të larta nga krahasimi ndërkombëtar. Nga mjekët te mësuesit, punëtorët në Zvicër mund të presin një pagë shumë më të lartë se shumica e vendeve.

Por a vlen e njëjta gjë për profesionistët e pavarur? Pse dikush do të punonte i pavarur në Zvicër? Përfitimet e të qenit një profesionist i pavarur në Zvicër janë të njëjta si kudo tjetër – siç janë edhe disavantazhet, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ju mund të caktoni orët tuaja dhe të ndiqni detyrat që vërtet dëshironi të ndiqni – në vend të atyre që ju ka thënë shefi. Megjithatë, ekzistojnë edhe rreziqe më të mëdha, pasi profesionistët e pavarur kanë më pak një rrjet sigurie sesa punonjësit. Punë e pavarur mund të sjellë rrezik më të madh sesa të punosh si punonjës, por ekziston edhe mundësia e shpërblimit më të madh. Ndryshe nga në disa vende të tjera, profesionistët e pavarur nuk trajtohen ndryshe për qëllime tatimore – që do të thotë që çdokush që mendon seriozisht të shkojë i pavarur nuk do të duhet të shqetësohet për dhimbje koke shtesë administrative dhe një bollëk dokumentesh.

Sa e zakonshme është profesioni i lirë në Zvicër?

Sipas firmës së konsulencës Deloitte, afërsisht 25 përqind e njerëzve në Zvicër punojnë si profesionist i pavarur. Kjo shifër përfshin të gjitha format e vetëpunësimit, që nga gazetarët e pavarur tek autobusët.

Sa fitojnë profesionistët e pavarur në Zvicër?

Sigurisht, sa fitoni varet nga industria në të cilën jeni, përvoja juaj dhe një sërë faktorësh të tjerë, përcjell albinfo.ch. Sidoqoftë, paga mesatare e njerëzve të vetëpunësuar në Zvicër është 80,000 CHF (pa taksa), sipas faqes zvicerane të punës Job Cloud. Pagat variojnë midis 49,000 franga në vit (konsiderohen ‘të ardhura të ulëta’) dhe një lartësi prej 170,833 franga në vit (të ardhura të larta).

Cilat punë të pavarura kanë pagën mesatare më të lartë?

Punëtorët e pavarur në fushën e këshillimit ligjor ose të biznesit fitojnë më së shumti, me një mesatare prej rreth 250,000 franga, të ndjekur nga konsulentët (150,000 franga), mallrat luksoze (147,500 franga) dhe administrata publike (122,756 franga). Transporti, hotelieri dhe sektori i shërbimeve të gjithë renditen ndër më të ultët, me paga në intervalin 50-55,000 CHF, përcjell tutje albinfo.ch.

Kush fiton më shumë: punonjës ose profesionistë të pavarur në Zvicër?

Ngjashëm me pyetjen e mësipërme, kjo do të varet nga kaq shumë faktorë të ndryshëm sa është pothuajse e pamundur të thuash. Job Cloud nuk siguron një pagë mesatare në të gjithë Zvicrën për të punësuarit. Në vend të kësaj, kjo zbërthehet në bazë të llojit të industrisë. Sipas agjencisë zvicerane të rekrutimit Mundialz, paga mesatare për të punësuarit në Zvicër është 78,000 para taksave, e cila është afërsisht e njëjta shifër me atë të një profesionisti të pavarur./Albinfo.ch