Sa kushton për të rritur një fëmijë në Zvicër?!

0

Sa kushton në të vërtetë një pasardhës derisa të arrijë në moshë të pjekur? Çfarë duhet të marrin parasysh familjet kur planifikojnë një buxhet

Në të gjithë Zvicrën përsëri kanë filluar shkollat dhe kopshtet. Për shumicën, është një rutinë e pastër, por veçanërisht prindërit e rinj, vetëm tani e kuptojnë se janë në fillim – jo vetëm kur bëhet fjalë për të kaluar nëpër institucione. Dispozitat për pasardhësit po lëvizin gjithnjë e më shumë në axhendën e familjes. Por, para se të investoni para, është e këshillueshme që të llogarisni saktësisht se sa do të kushtojë pasardhësi derisa të vijë në moshë të pjekur. Sipas studimit “Familjet në Zvicër”, një çift shpenzon mesatarisht 819 franga në muaj për një fëmijë deri në moshën njëzetvjeçare – e cila llogaritet shumë me kursim. Në të shumtën e rasteve kushtonmë dukshëm më shumë. Çiftet e reja duhet ta pyesin vetveten «A mund ta përballojmë këtë kosoto?» gjatë planifikimit të një familje.

Shpenzimet e para janë bërë edhe para lindjes: krevat, karrocë fëmijësh, ukëse e veturës, veshje për herë të parë dhe njoftime për lindje mund të kushtojnë disa mijëra franga. Edhe nëse e kufizoni vetveten në minimumin e duhur. Sapo foshnja të arrijë në këtë jetë, prindërit duhet të presin shpenzime prej 300 deri 400 CHF në muaj, siç llogarit Shërbimi Këshillimor i Buxhetit Zviceran. Përveç produkteve të kujdesit, veshjeve dhe ushqimit, kjo gjithashtu përfshin primet e sigurimeve shëndetësore me sigurimin e aksidenteve. Shtesat dentare dhe një azhurnim në gjysmë private tani duhet gjithashtu të merren parasysh, sepse tarifat janë më të lira sa më i ri dhe më i shëndetshëm të jetë fëmija.

Fatura është shumë më e lartë për të vegjlit, veçanërisht nëse të dy prindërit duan të punojnë dhe fëmija shkon në çerdhe. Qendrat ditore në Zvicër marrin 120 franga dhe më shumë në ditë. Nëse keni vetëm tre ditë kujdes në javë, mund të shtoni deri në 2,000 CHF në muaj. Kjo shpesh pa kujdes për pushimet, e cila zakonisht tarifohet shtesë.
Nëse fëmija pastaj shkon në kopshtin publik, buxheti i familjes relaksohet. Qendra publike e kujdesit pas shkollës është dukshëm më e lirë, nëse përdoret fare. Shumë qytete ofrojnë llogaritës të kontributeve në internet që prindërit paraprakisht mund t`i përdorin për të llogaritur kostot. Por, për të mbështetur fëmijën jashtë shkollës, papritmas vijnë në pah kurset e muzikës dhe sporteve. Fëmija duhet të mësojë të notojë, ndoshta i pëlqen tenisi dhe duhet të provojë piano ose violinë. Kurse tremujore noti në qytetin e Cyrihut, për shembull, kushtojnë rreth 190 franga.

Nëse një fëmijë përfundon të gjitha nivelet e kursit nga “Bretkosa” në “Ariu Polar”, prindërit duhet të gërmojnë thellë në xhepat e tyre: do të paguanin rreth 1300 franga. Sipas platformës zvicerane në internet ëëë.instrumentum.ch, duhet të llogaritni midis 45 dhe 100 franga në orë për mësimet e pianos ose violinës.

Në shkollën fillore, kostoja e veshjeve, ushqimit, udhëtimeve në shkollë, transportit publik dhe blerjeve shtesë si biçikleta, telefona celularë dhe kompjutera gjithashtu rritet. Deri në moshën njëmbëdhjetë vjeç, Zyra Federale e Statistikave llogarit me 691 franga për fëmijë në muaj, pas së cilës mund të jetë edhe mbi 1000 franga. Nëse një fëmijë shkon në shkollë të mesme, buxheti i familjes është edhe më i ngarkuar. Shuma rritet edhe më shumë nëse shtrohet çshtja e një diplome menjëherë pas shkollës. Prindërit atëherë duhet të paguajnë tarifat e shkollimit dhe shpesh edhe një strehim jashtë vendit.

Rastësisht, një fëmijë është më i lirë kur ka vëllezër e motra. Sepse atëherë ajo që tashmë është fituar mund të përdoret përsëri (mobilje, veshje, lodra, pajisje sportive, libra). Sipas Zyrës Federale, dy fëmijë kushtojnë mesatarisht 754 franga secili në muaj, tre fëmijë kushtojnë 607 franga secili. Sipas kësaj, dy fëmijë deri në moshën njëzet vjeç kushtojnë 361.920 franga, me tre fëmijë ngarkesa prej gjysmë milioni franga mbi prindërit. Pa llogaritur të gjitha këto konsiderata janë kostot indirekte që shumë prindër investojnë në pasardhësit e tyre. Mbi të gjitha, kjo përfshin heqjen dorë nga një pjesë e punësimit fitimprurës dhe kështu një pjesë e të ardhurave tuaja.

Në shumicën e rasteve, njëri prind zvogëlon ngarkesën e tij të punës për të rritur dhe kujdesur për fëmijët. Përveç humbjes së të ardhurave, karriera e prindit shpesh vuan, gjë që nga ana tjetër mund të zvogëlojë fitimet në të ardhmen kur fëmijët janë jashtë shtëpisë.
Një ulje e tillë e fitimeve mund të çojë në një humbje të konsiderueshme të të ardhurave. Për më tepër, ekziston një hendek që të ardhurat e ulëta lënë në programet e pensioneve të shtyllave të para dhe të dyta. Qendra për Kërkime të Politikave Ekonomike në Londër është përpjekur të llogarisë koston e karrierës së këtij fëmije. Baza ishte e të dhënave nga gratë e punësuara në Gjermani. Sipas kësaj, fëmijët zvogëlojnë të ardhurat e jetës së nënave me rreth 35 për qind.

Edhe pas përfshirjes së shtesave të fëmijëve, gratë me fëmijë fitojnë mesatarisht një të tretën e mirë më pak sesa gratë e krahasueshme pa fëmijë gjatë jetës së tyre të punës.
Rreth një e katërta e ndryshimit shpjegohet me zvogëlimin e ngarkesës së punës, pjesa tjetër është një humbje e pagave, informon Shtegu.com. Por përderisa kostot e drejtpërdrejta për një fëmijë priren të rriten kur të jetë sa më i moshuar, kostot indirekte ndonjëherë madje zvogëlohen. Sa më i madh të rritet fëmija, shumica prindër e rrisin ngarkesën e tyre të punës, ose kthehen në punën e tyre nëse më parë e janë larguar tërësisht.

Kaq për teorinë. Është e rëndësishme që prindërit të fillojnë buxhetin që në moshë të hershme. Sepse në disa raste, sa keq sa tingëllon, fëmijët mund të bëhen kurthe borxhi. Çdo vit, rreth 600 persona të prekur raportojnë në shërbimin këshillimor zviceran të borxheve, për të cilët fëmijët jepen si shkak i mbingarkesës.

Vetëm kur ekziston buxheti mujor duhet të mendoni për planet e kursimeve të fëmijëve, për të ndarë portofolet, fondet ose investimet e ETF. Sidoqoftë, prindërit nuk duhet të tremben nëse planifikimi financiar nuk e lejon atë. Në shumicën e rasteve, kostot e renditura në këtë post janë tashmë investimi më i mirë për fëmijën tuaj./Shtegu.com