Sa më ka marrë malli të shkoj kah Kërçova !

0

Oh , sa m’ ka marrë malli të shkoj kah Kërçova –

T’ shoh fshatrat dhe malet – këngët që ua këndova !

Oh, sa m’ ka marrë malli të dalë te Kalaja –

Me këngë flakë ta kalli nga shpirti e sevdaja !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj në Krushinë –

T’ dal në atë shpat mali, t’ këndoj për Zhubrinë !

Prej aty ta shoh Kërçovën me rrethinë

Dhe t’ia këndoj këngët bashkë me violinë !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj në Garanë –

T’ kujtoj dasmat, ndejat , bukën ku kam ngranë !

Aty ku ka lindur trim Dervish Llokaçi –

T’ vjetër e të rinj me këngë do t’ i kënaqi !

Oh , sa m’ ka marrë malli të shkoj kah Shitova –

T’ kujtoj Ali Zejnën , që dikur këndova !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj kah Berikova –

T’ua këndoj në dasma , këngët nga Gjakova !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj në Mahmude –

Nga thellësia e shpirtit t’i këndoj prelude !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj në Arangjell –

T’ua këndoj traditat , njerëzit porsi engjëll !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj në Popojan –

T’ ua këndoj këngët n’ melos tropojan !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj n’ dasma t’ Reçanit –

T’ua këndoj këngët n’ melos të Deçanit !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj kah Greshnica –

T’ua këndoj këngët s’ bashku me mezhnica !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj kah Sërbica –

T’ ia këndoj këngën bukës që gatuan baçica !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj kah Cërvica –

Atje ku mikpritja bahet hiq pa spica !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj kah Leshnica –

T’ua këndoj këngët që i këndon Drenica !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj kah Jagolli –

T’ua këndoj këngët burrave t’ atij trolli !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj në Trapçindoll –

T’ua këndoj mikpritjen , sofrat me bukë boll !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj në Kolibarë –

T’i shoh ata burra që janë n’ rrugë të mbarë !

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj në Kollarë –

T’ iu këndoj mësuesve s’ bashku me shkollarë !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj n’ dasma t’ Baçishtës –

T’ua këndoj këngët me vargje t’ Gjergj Fishtës !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj në Prapadishtë –

T’ ua këndoj këngët me kuptim t’ shumëfishtë !

Oh, sa m’ ka marrë malli t’ shkoj në Drogomisht –

T’ ua këndoj mikpritjen pa hile , pa bisht !

Krenari ka toka n’ Drogomisht të Madh –

Burrave iu shndritë koka – plisat i mbajnë bardh !

Drogomishti i Vogël ka zemër të madhe –

Djemtë porsi petrita , vajzat si sorkadhe !

Oh , sa m’ ka marrë malli t’ shkoj ta shoh Tuhinin –

T’ ia këndoj nga zemra Shefki Jagodinin !

Oh, sa m’ ka marrë malli për trima t’ Uskanës –

Këngët ma të bukura t’ ia këndoj Sulltanës !

T’ shkoj ta shoh Ujëmirin , Qafën n’ atë rrëzë malit –

T’i këndoj Sulltanës, që e preu nipin e Mikajlit!

Oh, sa m’ ka marrë malli të shkoj me bilbilat –

N’ dasma të Zajazit , t’i këndoj Mefailat !

T’ i këndoj Kalosh Danit e Sadin Selmanit ,

Trimave t’ mejdanit – për Liri t’ Vatanit !

T’ këndoj Habib Kaleshin e Halim Mangupin –

Që robërinë s’e deshën , nuk duruan turpin !

Nuredin Elezin dhe Mejdin Letnikun –

Që s’ kursyen jetën për ta shporrë armikun !

Në krahët e këngës shkova kah nuk shkova –

Por, askush s’ më priti ma mirë se Kërçova !

S’e harroj Kërçovën der’ sa t’ mbylli sytë –

Se atë e dua si vendlindje t’ dytë !

Poezi nga Demir Krasniqi