Sa para përfitojnë tregtuesit e energjisë elektrike në Maqedoninë e Veriut?

ina-online
ina-online

14 Shtator, 2023

Tregtia e energjisë elektrike është një biznes fitimprurës, në të cilin pagat janë shumë mbi mesataren, por zakonisht ka një ose disa punonjës, të cilët përveç pagave marrin edhe fitimet neto.

Portali Pari në bashkëpunim me platformën Biznismreza.mk ka hulumtuar se cilat kompani tregtare marrin paga më të larta. Të dhënat tregojnë se paga më e lartë neto mujore vitin e kaluar ka qenë rreth 5000 euro.

Në fund të vitit 2021, kur shpërtheu çmimi i energjisë elektrike, disa nga firmat e tregtimit të energjisë filluan në mënyrë të njëanshme anulimin e kontratave të kompanive, pasi nuk mund të merrnin energji elektrike me një çmim as afër atij të rënë dakord. Për shkak të mungesës së energjisë elektrike, me rastin e prishjes së marrëdhënieve të shitblerjes, MEPSO-ja shtetërore e ka tërhequr energjinë elektrike nga rrjeti evropian i energjisë elektrike pa paralajmërim, duke i bërë borxh miliona. Të indinjuar nga Qeveria, ata dolën me një deklaratë se tregtarët do të duhet të paguajnë borxhin që MEPSO-ja pa pritur. Por më pas borxhet u rregulluan me ndihmën e Qeverisë.

Pesë firmat tregtare që kanë arritur të fitojnë pagat më të larta vitin e kaluar kanë rritje të pagave në krahasim me vitin 2021, katër prej tyre kanë rritje të të ardhurave dhe tre rritje fitimi.

TOP 5 kompanitë tregtare me energji elektrike sipas pagave në 2022 (euro)

Vitin e kaluar, pagën më të madhe neto mujore e ka marrë i vetmi punëtor në Danske Komoditis DOOEL – Shkup. Paga e tij është rreth 5000 euro dhe vitin e kaluar kompania ka realizuar të ardhura mbi 320000 euro që ka sjellë fitim mbi 8200 euro.

Danske Commodities u krijua në vitin 2004 kur një bankier dhe sipërmarrës i ri danez pa potencialin në bashkimin e tregjeve të ndara kombëtare të energjisë përmes tregtisë ndërkombëtare. Pas një trajektoreje të suksesshme rritjeje, kompania u ble nga gjiganti i energjisë Equinor në 2019. Kompania tregton energji elektrike, gaz dhe certifikata.

ETMT Energy, siç shkruante Pari, është kompania e tretë më e madhe energjetike për nga të ardhurat dhe është në pronësi të Ener Trade nga Shqipëria. Vitin e kaluar ka realizuar mbi 215 milionë euro të ardhura dhe 15 milionë euro fitim. Këtu ka edhe një të punësuar, me pagë rreth 4.000 euro, gjegjësisht 265.123 denarë neto të ardhura mujore.

Tregtari i licencuar Energy Financing Team DOOEL – Shkup ka një të punësuar, me pagë neto mujore prej 151.925 denarë. Të ardhurat e vitit të kaluar ishin gati 100 milionë euro, ndërsa fitimi ishte rreth 880 mijë euro.

U-Power DOOEL – Shkup ka 6 punëtorë me pagë mesatare prej 102.064 denarë. Kompania nuk ka pasur fitim vitin e kaluar dhe ka pasur të ardhura rreth 375 mijë euro. Në fund të vitit 2021, U-power në mënyrë të njëanshme ndërpreu kontratën me disa përdorues të saj, përfshirë Doganën dhe Qytetin e Shkupit.

GEN-I Energy Sales LLC – Shkup është një kompani tjetër, si dhe ETMT Energy, të cilën e përmendëm në TOP 5 kompanitë energjetike sipas të ardhurave. Kjo kompani është në vendin e dytë për nga të ardhurat dhe është menjëherë pas EVN Home, e cila është furnizues universal me energji elektrike dhe furnizon amvisëritë dhe kompanitë dhe institucionet që janë në tregun e rregulluar. Kështu, GEN-I është praktikisht tregtari më i madh i energjisë elektrike në tregun e hapur. Të ardhurat e tij të vitit të kaluar ishin 330 milionë euro, por fitimi ishte “vetëm” 360 mijë euro. Kompania ka tre punëtorë me pagë mesatare neto prej 98.391 denarë.

Analiza e plotë është në linkun: https://pari.com.mk/pari-otkriva-kolkavi-plati-zemaat-trgovskite-firmi-so-struja/

 

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

baste bastore

Pagoi tiketën as 1 euro, fitoi afër 30 mijë euro nga bastet (FOTO)

fature-market

Në Turqi ushqimi më shtrenjtë për 74 %, Maqedoni 13 % dhe Shqipëri 8%

Lubco Georgievski

Georgievski godet Gruevskin, VMRO-në e quan Shumadia

mijallkov

Mijallkov, Jankulloska dhe Janakieski për disa vite do të jenë qytetarë të lirë

Muhamer Pajaziti

Ku po shkoni në Evropë, njerëzit po ju vdesin burgjeve çnjerëzore

svecla xhelal

Sveçla: Urdhri për hedhjen e granatës mbrëmë në Veri erdhi nga Vuçiqi

dardan molliqaj

Molliqaj: Shumë qytetarë do të gëzohen kur të rrëzohet Qeveria Kurti

andrej kovacev

Kovaçev: Do ti publikojmë emrat e 120 mijë maqedonasve me shtetësi bullgare

euro

Profesionet më të paguara në Maqedoninë e Veriut dhe rrogat

INFO

NA NDIQ