Sa të ardhura ju nevojiten për të marrë shtetësinë austriake?

Picture of ina-online
ina-online

30/05/2024

Aplikantët për shtetësi në Austri duhet të jenë në gjendje të mbështesin veten financiarisht, por shpesh është e paqartë se çfarë nënkupton kjo në praktikë. Ja disa informacione të rëndësishme për këtë proces, bazuar në raportimet nga thelocal.at.

Procedura për marrjen e shtetësisë austriake mund të jetë e ndërlikuar, me rregulla që shpesh krijojnë konfuzion. Ligji kërkon që aplikantët të jenë të aftë të mbajnë veten financiarisht, duke siguruar se “jetesa e tyre është mjaft e sigurt”.

Po çfarë nënkupton kjo konkretisht? A ekziston një minimum i të ardhurave që duhet plotësuar për t’u kualifikuar?

Autoritetet austriake nuk japin një shifër të prerë – ndryshe nga aplikimet për leje qëndrimi, ku kërkohet që një individ të fitojë 1,217.46 € në muaj (për vitin 2024). Ligji thekson se të ardhurat duhet të përputhen me mesataren e normave të referencës së “Aktit të Përgjithshëm të Sigurimeve Shoqërore (ASVG)” për tre vitet e fundit, rreth 1700 €. Megjithatë, ky numër nuk publikohet nga autoritetet pasi duhet të jetë shuma që mbetet pas shpenzimeve.

Një zyrtar i caktuar do të shqyrtojë me kujdes rrethanat dhe informacionet tuaja specifike. Ju do të duhet të dorëzoni një listë të detajuar të shpenzimeve tuaja të rregullta, si qiraja, shërbimet komunale, ushqimet dhe pagesa për parkim. Nëse këto shpenzime ndahen me një partner, do të kërkohet edhe vërtetimi i pagesës.

Gjithashtu, do të duhet të tregoni prova të të ardhurave tuaja, të cilat mund të përfshijnë pagën, trashëgimi, investime, prona dhe burime të tjera të ardhurash.

Ligji i Shtetësisë sqaron se “mjetet e jetesës së të huajit konsiderohen të mjaftueshme nëse ai/ajo mund të sigurojë dëshmi të të ardhurave fikse dhe të rregullta për një periudhë mesatare prej 36 muajsh nga gjashtë vitet e fundit para aplikimit, duke përfshirë gjashtë muajt e fundit përpara aplikimit”.

Punonjësi që merret me rastin tuaj do të kërkojë gjithashtu detaje rreth familjes suaj, veçanërisht nëse jeni i martuar dhe nëse partneri juaj punon, si dhe nëse keni fëmijë, duke e marrë këtë në konsideratë kur të përcaktohet shuma e të ardhurave tuaja të nevojshme.

Ndikimi i përfitimeve sociale dhe kostot e larta

Ligji i Shtetësisë përcakton se “të ardhurat e veta të të huajit duhet t’i mundësojnë atij/asaj të jetojë pa kërkuar përfitime të asistencës sociale nga autoritetet vendore”.

Sipas mjetit të Vjenës për Anketa për Shtetësinë, ju mund të aplikoni për shtetësi vetëm nëse keni marrë përfitime minimale për një periudhë maksimale prej 36 muajsh brenda gjashtë viteve të fundit.

Marrja e ndihmës bazë nga qeveria, e njohur si Mindestsicherung, mund të pengojë fitimin e shtetësisë, përveç në raste të veçanta si gjendje të përhershme të dobësisë fizike ose mendore.

Aplikimi për shtetësi është gjithashtu një proces i kushtueshëm. Tarifat fillestare për aplikim fillojnë nga ‘rreth 130 €’ dhe mund të arrijnë deri në 1,100 € – 1,500 € nëse aplikimi juaj është i suksesshëm. Këto shifra nuk përfshijnë kosto shtesë si përkthimi ose vërtetimi i dokumenteve, apo kostot vijuese siç është një pasaportë.

TË FUNDIT
1 ditë
FC Aarau përforcohet me djaloshin shqiptar me prejardhje nga Maqedonia
2 ditë
Shqiptari 33 vjeçar dënohet me 13 vjet burg në Gjermani
2 ditë
Nuk ka tubim në Zvicër pa flamur shqiptar, sidomos në ato sportive. Kjo u pa edhe në EURO 2024
2 ditë
Punëtorit nga Maqedonia i bien përmbi 800 kg, lëndohet rëndë
3 ditë
Pusho në amshim Don (Ndue) Antonio Bellushi! Apostull i shqiptarizmës!

ME TE LEXUARA

1 ditë
FC Aarau përforcohet me djaloshin shqiptar me prejardhje nga Maqedonia
2 ditë
Shqiptari 33 vjeçar dënohet me 13 vjet burg në Gjermani

LEXO MË SHUMË

izer aliu

FC Aarau përforcohet me djaloshin shqiptar me prejardhje nga Maqedonia

policia gjermane gjermani

Shqiptari 33 vjeçar dënohet me 13 vjet burg në Gjermani

shqiperi-zvicer-587x396-1

Nuk ka tubim në Zvicër pa flamur shqiptar, sidomos në ato sportive. Kjo u pa edhe në EURO 2024

slloveni punetor

Punëtorit nga Maqedonia i bien përmbi 800 kg, lëndohet rëndë

Antonio Bellushi

Pusho në amshim Don (Ndue) Antonio Bellushi! Apostull i shqiptarizmës!

Foto:Ilustrim

Punë në Slloveni, mbi 6 mijë punëtorë nga Maqedonia e Veriut morën lejet

viza gjermane

Gjermania edhe më shumë do t’i lehtësoj masat për punëtorët e huaj të kualifikuar

danimarka kopenhagen

Ky është vendi evropian për të jetuar, pushimi vjetor deri 5 javë dhe rroga mesatare deri 5.000 euro

perleshje tifozet serb

Përleshje mes tifozëve anglezë dhe atyre serbë, shkak janë bërë shqiptarët (VIDEO)

INFO

NA NDIQ