Së shpejti a mund të kemi një vaksinë për Kovid-19?

0

Shumë vende të botës janë mburrur se këtë dimër, do të një vaksinë deri në Shtator. Javën e kaluar kryeministri i Britanisë dukej shumë më pak i sigurt, duke u thënë deputetëve se ende nuk kishte një vaksinë për as për SARS, për të cilin kanë kaluar 18 vjet pasi u shfaq. Një vaksinë mund edhe s’mund të jetë shumë larg.

Organizata Botërore e Shëndetësisë po ndjek 196 studime të vaksinave. Nga këto, 42 janë duke kaluar nëpër prova klinike mbi njerëz dhe tetë janë në fazën e tretë: prova në shkallë të gjerë për të testuar efektivitetin e tyre. AstraZeneca dhe Universiteti i Oksfordit kanë zhvilluar një vaksinë të bazuar në një virus të marrë nga shimpanzetë, por studimi u ndal për një javë pasi një vullnetar u sëmur.

Kjo gjë ndodhi dhe me kompani të tjera Jonson&Jonson dhe Elly Lil. Kina dhe Rusia kanë miratuar tashmë disa vaksina për përdorim të kufizuar. Instituti i Produkteve Biologjike në Ëuhan ka një vaksinë që po përdoret për punonjësit shëndetësorë në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe thotë se qeveria kineze ka miratuar përdorimin e saj në më shumë se 100,000 njerëz. Kompaia farmaceutike “CanSino Biologics” po provon vaksinën e saj mbi ushtarët kinezë.

Vladimir Putin ka përdorur pandeminë për propagandë: ai pretendoi se vaksina e Institutit Rus të Kërkimeve Gamaleya u miratua në gusht (nuk ishte), dhe e quajti atë “Sputnik V” e besohet nga Zyra e Jashtme të ketë autorizuar një fushatë dezinformimi që synon se ka provat e AstraZeneca.

Kryetarja e Taskforcës së Vaksinave, Kate Bingham, në Britani thotë se ekziston një “shans i vogël” që një vaksinë të arrijë deri në Krishtlindje. Por ajo pret që vaksina të jetë shpërndarë në “fillim të vitit të ardhshëm”. Autoriteti Rregullativ i Barnave dhe Produkteve të Kujdesit Shëndetësor duhet së pari të miratojë çdo vaksinë dhe më pas duhet të prodhohet dhe shpërndahet. Firmat farmaceutike kanë bërë tashmë miliona doza të disa prej ilaçeve në provë, por shpërndarja mund të jetë më e komplikuar. Shumë vaksina duhet të mbahen të ftohura para përdorimit, kështu që janë gjetur shtatë “Qendra Vaksinimi”, të përshtatshme deri tani.

A do të vaksinohem?

Varet: Nëse jeni i moshuar, i klasifikuar si klinikisht jashtëzakonisht i prekshëm apo po punoni për shëdetësinë? Nëse është kështu, atëherë ka të ngjarë të jeni në krye të radhës. Por njerëzit më të rinj dhe më të shëndetshëm ndoshta do të duhet të presin shumë më gjatë. Ekspertët e shëndetit si Jeremy Farrar, drejtori i “Wellcome Trust”, kanë theksuar se do të ishte e pamoralshme për vendet më të pasura si Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA të grumbullojnë vaksina, ndërsa të tjerët të presin.

Nuk mund të jemi të sigurt se vaksinat do të nënkuptojnë përfundimin e izolimeve. Shkencëtarët këshillojnë politikanët të izolojnë vendet për të parandaluar përhapjen e virusit kaq shpejt sa që spitalet nuk kanë shtretër për të trajtuar të sëmurët pavarësisht nëse ata kanë Covid-19 ose një sëmundje tjetër kërcënuese për jetën. Vaksinat e para mund të jenë vetëm pjesërisht efektive dhe mund të mos i mbrojnë të gjithë. Vaksinat e gripit janë vetëm 50% efektive, tha Bingham javën e kaluar. Mund të na duhen maska ​​dhe distancim shoqëror të paktën deri korrik 2021.