SHBA e fokusuar për luftën kundër korrupsionit në Maqedoninë e Veriut

Gabriel Escobar, Zëvendës Ndihmës Sekretari Amerikan i Shtetit dhe Përfaqësuesi Special për Ballkanin Perëndimor, njoftoi se SHBA do të ndërmarrë hapa të mëtejshëm për të sanksionuar zyrtarët e korruptuar nga Ballkani dhe për t’i larguar ata nga pozicionet e përgjegjësisë.

Në fushën e luftës kundër korrupsionit dhe sundimit të ligjit, kryeministri i vendit, Dimitar Kovaçevski dje në një konferencë për media kujtoi kompetencat e ndara dhe në atë drejtim theksoi se Qeveria në kuadër të kompetencave të saj duhet të mundësojë funksionimin e pavarur të gjyqësorit dhe prokurorisë.

“Lidhur me angazhimet e Qeverisë, inkurajoj absolutisht të gjithë ata që janë përballur me praktika të caktuara kriminale, korruptive që menjëherë t’i raportojnë në të gjitha institucionet kompetente që janë në ngarkim të saj dhe që autoritetet gjyqësore dhe prokuroriale të vendosin normalisht në përputhje me ligjin në kuadër të ligjit. kornizën e kompetencave të tij”, theksoi Kovaçevski.

Ambasadorja e SHBA-ve, Angela Ageler, në një fjalim me rastin e 30-vjetorit të partneritetit të USAID-Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar me Maqedoninë e Veriut, theksoi se SHBA-të mbështesin vazhdimisht qëllimin që Maqedonia e Veriut të jetë një vend i mirëqeverisur dhe demokratik, duke ofruar mundësi të barabarta për të gjithë qytetarët e saj, që nga fitimi i pavarësisë në 1991.

“Fokusi sot është në përmirësimin e produktivitetit ekonomik, inkurajimin e të rinjve për të marrë një rol aktiv në të ardhmen e vendit dhe uljen e korrupsionit. Edhe pse po ndërmarrin hapa në rrugën drejt BE-së, korrupsioni vazhdon të pengojë përparimin e Maqedonisë së Veriut”, theksoi ambasadorja amerikane.

Ajo shtoi se gjatë tre dekadave të fundit, marrëdhëniet me vendin kanë evoluar në një partneritet dhe aleancë strategjike dhe tani duhet punuar së bashku si partnerë dhe miq të barabartë për të krijuar dhe zbatuar së bashku zgjidhje lokale dhe për të sjellë zhvillim të qëndrueshëm dhe pozitiv.

“Reduktimi i korrupsionit është i rëndësishëm sepse korrupsioni në çdo formë e bën të pamundur që ky vend të përparojë ekonomikisht, socialisht, arsimor dhe strukturor, gjë që ne e dimë se mund dhe duhet të vazhdojë ta arrijë. Edhe pse po ndërmerren hapa në rrugën drejt BE-së, korrupsioni vazhdon të pengojë përparimin e Maqedonisë së Veriut duke ngadalësuar rritjen ekonomike dhe duke inkurajuar të rinjtë më të talentuar të vendit që të kërkojnë mundësi jashtë vendit”, tha ambasadorja Ageler.

Ndër të tjera, ajo theksoi se Shtetet e Bashkuara po shohin ndryshime të rëndësishme, por, shtoi ajo, “ka ende shumë sfida përpara jush”.

Zëvendës Ndihmës Sekretari Amerikan i Shtetit dhe Përfaqësuesi Special për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, në një aktivitet kushtuar të ardhmes euroatlantike të rajonit, të mbajtur në Këshillin Atlantik në Uashington, kujtoi se SHBA do të prezantojë hapa shtesë për sanksionimin e zyrtarëve të korruptuar nga Ballkani dhe largimin e tyre nga pozicionet e tyre të përgjegjësisë. (INA)