Shkatërroni Jugosllavinë sa më shpejt, çka shkruhet në Direktivën e Hitlerit të bleu Serbia

ina-online
ina-online

01/12/2023

Qeveria e Serbisë njoftoi të mërkurën ka blerë direktivën me të cilën kancelari gjerman Adolf Hitler dha urdhër për të sulmuar Mbretërinë e Jugosllavisë dhe Mbretërinë e Greqisë. Direktiva mbante datën 27 mars 1941 dhe u shënua “tepër sekret”.

Pas luftës, përmbajtja e tij u botua, ndër të tjera, në librin Documents on German Foreign Policy, 1918-1945 (Documents on German Foreign Policy, 1918-1945), botuar nga Zyra Publike Qeveritare (GPO) e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Amerikë, dhe në botimin e vitit 1962.

Ja përkthimi i plotë:

“Direktiva nr. 25

1. Grushti ushtarak në Jugosllavi ndryshoi situatën politike në Ballkan. Megjithëse Jugosllavia fillimisht bëri deklarata besnikërie, ajo duhet të konsiderohet armik dhe për këtë arsye të shkatërrohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

2. Synimi im është të sulmoj Jugosllavinë në drejtimin e përgjithshëm të Beogradit dhe në jug, me një operacion koncentrik nga zona Rijeka-Graz nga njëra anë dhe zona rreth Sofjes. Unë gjithashtu synoj të shkëput pjesën më jugore të Jugosllavisë nga pjesa tjetër e vendit dhe ta përdor atë si bazë për të vazhduar ofensivën gjermano-italiane kundër Greqisë.

Hapja e shpejtë e Danubit për trafik dhe pushtimi i minierave të bakrit në Bor janë të rëndësishme për shkak të ekonomisë së luftës. Do të bëhen përpjekje për të bindur Hungarinë dhe Bullgarinë që të marrin pjesë në operacione në këmbim të mundësisë së kthimit të Banatit, por edhe Maqedonisë.

Tensionet e brendshme politike në Jugosllavi do të intensifikohen duke u bërë premtime politike kroatëve.

3. Porositë në mënyrë të detajuar:

a) Sapo forcat të jenë të përgatitura mjaftueshëm dhe kushtet e motit ta lejojnë, aviacioni jugosllav dhe Beogradi do të shkatërrohen nga bombardimet 24 orëshe nga Luftwaffe.

b) Operacioni Marita (pushtimi i Greqisë) duhet të nisë sa më parë, por jo më parë. Fillimisht do të kishte objektiv të kufizuar kapjen e Gjirit të Selanikut për të konsoliduar pozicionin në pllajën e Edessë. Për këtë qëllim, Korpusi i 18-të i Ushtrisë mund të transferohet nga territori jugosllav.

Duhen shfrytëzuar mundësitë e favorshme për të parandaluar formimin e një fronti midis Olimpit dhe rrafshnaltës Edessa.

c) Të gjitha forcat e disponueshme në Bullgari dhe Rumani mund të përdoren në sulmet që do të kryhen nga zona e Sofjes në drejtimin veriperëndimor dhe nga zona e Kyustendil-Gornia Jumaya në drejtim të perëndimit.

Ruajtja e sigurisë së kufirit turk duhet t’u besohet përkohësisht bullgarëve. Një formacion gjerman, mundësisht një divizion i blinduar, duhet të formohet në pjesën e pasme për të ofruar mbështetje.

d) Depërtimi nga drejtimi i Gracit në juglindje duhet të kryhet sapo të grumbullohen forcat e nevojshme. I takon ushtrisë të vendosë nëse do të kalojë territorin hungarez për të hapur kufirin. Forcat në kufirin jugosllav duhet të përforcohen menjëherë. Ashtu si përgjatë kufirit bullgar, ka objektiva të rëndësishëm që mund të merren njëkohësisht me sulmin ajror, edhe para fillimit të sulmit të përgjithshëm.

e) Luftwaffe do të mbështesë operacionet e Ushtrisë së Dymbëdhjetë dhe grupet e reja të goditjes që do të formohen në zonën përreth Grazit me dy grupe sulmi.

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

matura-shteterore-provimi

Provimi i maturës shtetërore sivjet më 1 dhe 8 qershor

universiteti-i-tetoves-UT

Të hënën, pesë universitete në protesta për rritjen e pagave

Presheva lugine

Kërkohet hapja e degës së gjuhës shqipe në Preshevë, dorëzohet shkresa në Universitetin e Beogradit

tabela-open-balkan-ballkani-hapur

Tregu i vetëm i punës në Maqedoni të Veriut, Shqipëri dhe Serbi

bota ruse harta

Ushtarët rus në Ukrainë bëjnë fotografi me një hartë që tregon edhe Ballkanin

shaip kamberi vucic

Kamberi publikon listën e kërkesave që ia dorëzoi Vuçiqit

femijet nerove krusheve

Fëmijët dhe prindërit shqiptarë e nisin vet ndërtimin e shkollës në Krushevë, dora e shtetit nuk duket askund

universiteti-i-tetoves-UT

Lajm i mirë për studentët, nga e hëna do të paguhen në bazë javore

Ministria-Arsimit

MASH: Nga e hëna pagesa e subvencionimit të racionit për studentë në bazë javore

INFO

NA NDIQ