Shkencëtarët këshillojnë: Sa orë duhet të flini në varësi të moshës

Në fakt, nevojat tuaja për gjumë janë të lidhura ngushtë me moshën tuaj. Sa orë ju nevojiten për të fjetur? Për të vendosur se sa duhet të jetë koha e gjumit, është e rëndësishme të mendoni se sa gjumë duhet për t’u ndjerë i freskët. Kjo quhet nevoja për gjumë.

Disa ekspertë llogarisin nevojën për gjumë sipas moshës tuaj. Gjenet, mjedisi dhe kushtet shëndetësore mund të ndikojnë gjithashtu në sasinë e gjumit që ju nevojitet. Ekspertët e gjumit thonë se të rriturit duhet të flenë 7-8 orë për të optimizuar shëndetin e tyre.

Rekomandime për moshën

Fondacioni Kombëtar i Gjumit rekomandon sa vijon:

Të porsalindurit (0 deri në 3 muaj): duhet të flenë mesatarisht 14 deri në 17 orë në ditë, duke përfshirë edhe dremitjet.

Foshnjat (4 deri në 11 muaj): duhet të flenë mesatarisht 12 deri në 15 orë në ditë, duke përfshirë edhe dremitjet.

Fëmijët e vegjël (12 deri në 35 muaj): Mesatarisht, ata duhet të zgjasin 11 deri në 14 orë, duke përfshirë edhe dremitjet.

Fëmijët parashkollorë (3 deri në 5 vjeç): Duhet të bëjnë mesatarisht 10 deri në 13 orë në ditë gjumë.

Fëmijët e moshës shkollore (6 deri në 13 vjeç): Mesatarisht, ata duhet të flenë nëntë deri në 11 orë në ditë.

Adoleshentët (14 deri në 17 vjeç): Mesatarisht, ata duhet të flenë tetë deri në 10 orë në ditë.

Të rriturit më të rinj (18 deri në 25 vjeç): Duhet mesatarisht shtatë deri në nëntë orë në ditë.

Të rriturit (26 deri në 64 vjeç): Duhet mesatarisht shtatë deri në nëntë orë në ditë.

Të rriturit e moshuar (65 e lart): Duhet mesatarisht shtatë deri në nëntë orë në ditë.