Shkencëtarët krijojnë kompjuterin më të shpejtë të bërë ndonjëherë

0

Shkencëtarët kanë krijuar kompjuterin më të shpejtë ndonjëherë.

Superkompjuteri japonez i quajtur “Fugaku” tani vendoset në krye të renditjes zyrtare se sa shpejt mund të kryejnë detyra të caktuara në botë, transmeton lajmi.net.

Fugaku u dha në vendin e parë në listën Top500, e cila renditet superkompjuterët më të shpejtë në botë, thanë krijuesit e saj.

Tani është gjithashtu në krye të renditjeve të tjera që testojnë se sa shpejt do të kryente ajo në aplikacione në botën reale, sa mirë mund të kryejë detyra të caktuara të inteligjencës artificiale, dhe sa mirë mund të kryejë me procese intenzive të të dhënave.

Asnjë super kompjuter nuk ka arritur ndonjëherë në krye të tre renditjes, të njohur si Top500, HPCG, dhe Graph500 më parë, thanë krijuesit.

Në renditjen Top500, ajo arriti një rezultat prej 415.53 petaflops. Kjo është krahasuar me rezultatin 148.6 petaflop të arritur nga konkurrenti i saj më i afërt, Samiti, i cili është i vendosur në SHBA dhe është i bazuar në harduerin IBM.

Për momentin, Fugaku është duke bërë punë eksperimentale në Covid-19, duke përfshirë edhe simulimin se si përhapet virusi, shkruan Independent. Shumë super kompjutera në të gjithë botën janë duke u vënë në punë për shpërthimin e koronavirusit, duke lejuar studiuesit të kuptojnë më mirë virusin e ri dhe si ta luftojnë pandeminë.

Përveç kësaj pune, Japonia shpreson të përdorë kompjuterin për programin e saj teknologjik “Society 5.0”. Kjo mund ta shihte atë të përdorur për gjithçka, që nga simulimi i shpërthimeve bërthamore, deri tek modelimi i ndryshimeve klimatike.