Shkencëtarët krijojnë maskë që shkatërron koronavirusin sapo bie në kontakt me pëlhurën (VIDEO)

Shkencëtarët në Portugali pretendojnë se kanë projektuar një maskë të re për fytyrën me një shtresë të veçantë për të cilën thonë se ndihmon për të “shkatërruar” koronavirusin e ri kur bie në kontakt me pëlhurën.

Ekipi thotë se ky efekt mbrojtës mbetet i njëjtë edhe pas 50 larjesh, duke e bërë maskën të shumë përdorur.

Veshja e maskës mund të zvogëlojë njësitë infektive të virusit me 99% në gjysmë ore, tha Pedro Simas nga Instituti i Mjekësisë Molekulare në Lisbonë (IMM), një nga virologët që ka punuar në këtë dizajn.

Ndërsa tingëllon shumë e mirë për të qenë e vërtetë, Simas nuk mendon se është ndërrimi i lojërave. Ai këmbëngul që maska ​​në përgjithësi, e kombinuar me distancimin social, janë ndryshuesi i lojës.

“Këto viruse transmetohen përmes pikave të mëdha – pikave të frymëmarrjes, me diametër rreth një milimetër,” shpjegoi ai.

“Pra, çdo pengesë që ndalon qasjen e këtyre pikave të mëdha në sistemin tuaj të frymëmarrjes është shumë e efektshme.”

“Unë mendoj se ky është vetëm një mjet tjetër, një element tjetër në maskë, që përveç një pengese fizike, tani mund të sigurojë një pengesë kimike,” tha ai.

Përbërësi aktiv i këtyre maskave tashmë është testuar me sukses nga Instituti Francez Pasteur de Lille kundër virusit H1N1 dhe kundër rotavirusit, tha IMM në një deklaratë.

Për ata që shqetësohen për veshjen, mbulesa e fytyrës është e certifikuar OEKO-Tex, që do të thotë se nuk përmban substanca të dëmshme dhe është e sigurt për përdorim njerëzor.

“S’është kaq e thjeshtë dhe është një sakrificë kaq e vogël,” tha ai.

“Unë e di se nuk është e rehatshme, ne nuk mund të shohim emocione dhe është agresive, por është një mjet shumë i rëndësishëm, një sakrificë shumë e vogël për të shpëtuar jetë.”/Euronews