Shqiptari nga Maqedonia e Veriut kërkon 100 mijë euro dhuratë që e gjeti skulpturën e vlefshme miliona euro

Piktura e Gustav Klimt “Portreti i një gruaje”, e cila u rishfaq në Piacenza në Italinë veriore në vitin 2019, vazhdon të shkaktojë bujë. Dy kopshtarët që gjetën fotografinë e vjedhur në vitin 1997 në dhjetor 2019 përderisa punonin në parkun e galerisë së artit Ricci Oddi, tani kërkojnë një dhuratë kompensimi.

Dy kopshtarët – një shqiptar nga Maqedonia e Veriut dhe një shtetas ukrainas – kërkuan 100 000 euro nga galeria Ricci Oddi për pastrimin e një muri të jashtëm të parkut në një birucë ku gjetën një qese plehrash në të cilën zbuluan pikturën e vjedhur nga e njëjta galeri arti në vitin 1997. Siç raportoi të shtunën “Libertá”, një gazetë e përditshme nga Piacenza, negociatat me galerinë tashmë janë duke u zhvilluar, dy kopshtarët tani e kanë përgjysmuar kërkesën e tyre në 50 000 euro.

“Portreti i një gruaje” u vodh nga galeria në Piacenza në shkurt të vitit 1997 kur sistemi i alarmit nuk funksionoi për shkak të punimeve të rinovimit. Imazhi, ende i stampuar dhe i vulosur, u gjet në gjendje të mirë në vitin 2019, informon portali Shtegu. Është ende e paqartë se sa kohë ishte në birucë.

Klimt e krijoi foton në vitet e fundit të jetës së tij. Është pjesë e një serie portretesh femrash. Piktura, e krijuar midis viteve 1916 dhe 1917, tregon fytyrën dhe bustin e një gruaje të re me flokë kafe në një sfond të gjelbër. Vepra mund të shihet në galerinë Ricci Oddi deri më 24 korrik në kuadër të ekspozitës “Klimt: Njeriu, Artisti, Bota e Tij”. Galeria vlerëson vlerën e fotos nga 60 deri në 100 milionë euro.