Shqiptari qëndroi i pafajshëm mbi një vit në burg të Gjermanisë, ky është avokati që e shpëtoi

“Kjo ishte tronditja më e rëndë e jetës sime”, thotë Buen Nuhiji kur rikujton periudhën prapa dy viteve të kaluara. Në vitin 2018, prindi familjar u arrestua si një bos i dyshuar i drogës. Ai kaloi më shumë se një vit në paraburgim – derisa gjykata zbuloi se ai ishte i pafajshëm. Si mund të ndodhë diçka e tillë në Gjermani?

Udhëtim fatal në stacionin e trenit

Jeta e lumtur e Buen Nuhiji përfundoi në një mëngjes dhjetori në vitin 2018. Oficerët nga një komandë e njësisë speciale gjermane bastisën banesën e tij në Tuttlingen. Ata po kërkonin kokainë dhe e rrëzuan atë për tokë. Prindi familjar merret në pranga para bijve dhe gruas së tij – si kreu i dyshuar i një bande droge. 44-vjeçari qëndroi në paraburgim për më shumë se një vit – derisa u bë e qartë se nuk ka asgjë prapa akuzave.

Nuhiji u inkriminua nga një informator nga policia. Një mik i fëmijërisë nga Shqipëria i solli të dy së ​​bashku në mars të vitit 2018. “Shoku im më kërkoi ta çoja deri në stacionin e trenit. Ai donte të merrte dikë nga atje”, thotë Nuhiji për “RTL”, transmeton Shtegu.com. Informanti i panjohur u fut brenda dhe më pas i lëshoi ​​para një kafeneje. “Kjo është gjithçka – nuk kam menduar asgjë për këtë”, thotë Nuhiji.

Takimi ishte fatal për Nuhijin. Njeriu që familjari kishte zgjedhur ishte një informator për policinë dhe supozohej se do të lidhte një marrëveshje për kokainë me të njohurin dhe kështu të zbulonte një bandë droge. Hetuesit kishin vëzhguar gjithçka nga një distancë dhe kishin dyshuan për një lidhje me Nuhijin, gjë që agjenti sekret e konfirmoi më vonë gjatë marrjes në pyetje. Në fund të vitit 2019, Nuhiji dhe tetë persona të tjerë u akuzuan për trafik të armatosur të drogës.

Para Gjykatës rajonale në Rottëeil bëhej fjalë për rreth 120 kilogramë kokainë. 18 avokatë mbrojtës u ulën në sallën e gjyqit. Njëri prej tyre ishte Ingo Lenssen. “Klienti im gjithmonë ka mohuar të ketë lidhje me drogën”, tha avokati i Nuhijit, i cili gjithashtu paraqitet edhe si aktor në televizion. Ai e mori përsipër çështjen sepse nuk kishte dyshim se njeriu familjar ishte i pafajshëm. Lirimi i akuzave në shkurt të këtij viti e vërtetoi atë me të drejtë. Nga ana tjetër, policia besonte se Nuhiji ishte kreu i një rrjeti të madh të tregtisë me drogë, sipas Lenssen. Si dëshmitari kryesor i pretenduar në procedurë, Nuhiji u akuzua për histori fantazie. Fillimisht, burri bëri sikur ishte bullgar. “Në seancën kryesore doli që arabishtja ishte gjuha e tij amtare dhe se ai vinte nga Libani”.

Punëdhënësi ndihmon Nuhijin për të kërkuar dëmshpërblim

Dëshmitari kryesor i pretenduar nuk ishte në gjendje të jepte ndonjë dëshmi specifike kundër klientit të tij, thotë Lenssen. Për shkak se dyshimi se Nuhiji nuk ishte një bos i drogës u forcua gjatë gjykimit, ai më në fund u la i lirë para vendimit. Prokurori nuk donte të komentonte mbi historinë e kësja çështje. “Nuk mund të bëhet më një proces i mëvonshëm i një procedure të përfunduar”, njoftuan autoritetet.

Në burg, ai vazhdonte të pyeste se si mund të ndodhte e gjithë kjo, thotë Nuhiji. Pjesën më të madhe të ditës ai ishte në qeli. “Më lejohej të bëja dush tri herë në javë – për tre minuta çdo herë”. Familja e tij lejohej ta vizitonte çdo 14 ditë. Ndjenja e të qenit i lirë ishte e papërshkrueshme. Lenssen thotë se Nuhiji tani është dëmshpërblyer për kohën e tij në burg. Atij iu premtuan rreth 60,000 euro. Sipas avokatit, do të kishte qenë dukshëm më pak nëse punëdhënësi i Nuhiji nuk do të kishte besuar në pafajësinë e babait të familjes dhe ta kishte pushuar nga puna. Kështu që shteti duhej të paguante për humbjen e fitimeve.

“Në Gjermani, për një ditë të pajustifikuar në burg, merren 25 euro në ditë”, shpjegon Lenssen. “Por nga kjo shumë ata zbresin strehimin dhe përkujdesjen për 6.15 euro”. Kjo do të thotë që klienti i tij kishte të drejtë për 7,500 euro. “Për atë që ia shkatërruan jetën”. Në ndërkohë, kompensimi është rritur në 75 euro në ditë.

Kur Nuhiji shikon prapa dy viteve të kaluara, ai ende nuk mund ta besojë plotësisht: “Kjo ishte tronditja e jetës sime”, thotë 44-vjeçari. Ai u ndje sikur ishte në një film të gabuar. Për një nga djemtë e tij, misioni SEK nuk ishte pa pasoja. Ai pësoi një humbje të dëgjimit dhe që prej asaj kohe është shurdh në njërin vesh, thotë Lenssen. Avokati po lufton për dëmshpërblim edhe për të./Shtegu.com