Shqiptarja e vetme në zgjedhjet evropiane në Itali

0

Gerarta Ballo, është një nga kandidatet që garon për zgjedhjet evropiane në jug të Italisë nën siglën e Partisë Demokratike. Ajo është në listën e Kolegjit Zgjedhor të Italisë së Jugut ku janë përfshirë rajonet si Kalabria, Abruzzo, Molise, Basilicata, Puglia e Campania. Geri Ballo tregon për emisionin “Dritare me Rudinën” në News24 se sfidat dhe momenti i vështirë në të cilin ndodhet Evropa e bënë që të pranojë kandidaturën. Përmes emisionit, Ballo ka ftuar të gjithë shqiptarët që kanë shtetësinë italiane që ta votojnë në zgjedhjet e 26 majit.

“Ne kemi shumë shqiptarë që janë kandidatë në zgjedhjet bashkiake, që zhvillohen më 26 maj. Paralelisht më 26 maj votohet në Itali edhe për Parlamentin Evropian. Përsa i përket zgjedhjeve për Parlamentin Evropian unë jam e vetmja italo-shqiptare që kandidoj dhe në fakt është rasti i parë. Unë kandidoj në jugun e Italisë, ku zona elektorale përbëhet, nga 6 rajone: Abruco, Bazilikata, Kalabria, Kampania, Milize dhe Puglia. Është një zonë vërtet shumë e gjerë që ka 14 milionë banorë, dhe aty është zona ime elektorale. Është zona ku ne kemi komunat arbëreshe. Unë kam punuar me komunat arbëreshe, diasporën e hershme dhe të re, të italo-shqiptarëve që ardhur në vitet ’90 dhe për këtë arsye jam lidhur shumë me jugun e Italisë. Unë fola në planin e rajoneve, por mund të flas në planin e qyteteve. Qytetet në të cilat mund të votohet për mua janë Peskara, Kozenca, Napoli, Bari, Brindisi, Leçe, pra janë qytete ku ka mjaft italo-shqiptarë. Ata që kanë shtetësinë italiane, mund të votojnë drejtpërdrejt, ata që nuk e kanë, mund të bindin miqtë e tyre, mund t’i flasin për mua, eksperiencën tonë, të italo-shqiptarëve. Është një moment i vështirë për Evropën në përgjithësi dhe me sfida të mëdha.