Cili është shteti më i vogël në botë me 11 banorë, një president, 2 ushtarë, ka himnin e saj, por përdori për 15 vjet himnin kombëtar shqiptar

ina-online
ina-online

9 Shtator, 2023

shkruan: Beqir Sina/INA

Nga 1977 që ka vet-shpallë pavarsinë nga SHBA, ka ndërruar disa himne . Por për më shumë se një dekadë, 1999-2012, nga Republika e Molossia-s afër Nevadës, është përdorur origjinal intonimi i himnit shqiptar.

Por, që simbas Presidentit të këtij mikro-shteti Kevin Bough, himni i njëjtë me të Shqipërisë me kërkesë të shqiptarëve, në rrjetet sociale është ndryshuar vite më parë. Himni i ri, tani zyrtarisht është “Fair Molossia – shtëpia jonë”.

Dhe, këtë e ka thënë presidenti i Republikës Molossia, Kevin Baugh, në një bisedë ekskluzive shtatë vjet më parë për gazetën Bota sot në Nju Jork.

Zoti Bough thotë se “Kështu në dhjetor 2013 Republika jonë kishte nisur një kërkim për një himn të ri, dhe përfundimisht me muzikë të zgjedhur, e cila ishte një pjesë e mrekullueshme e përbërë nga Simon-Pierre Boka Di Mpasi Londi. Dhe shtonë, se “Dikur himni i Zaires, i cili nuk është më në përdorim dhe i përshtatet nevojave tona më të mira. Më pas, vargjet lirike janë shkruar nga Shkëlqesia e Tij, Presidenti, Kevin Baugh – duke u motivuar dhe frymëzuar nga vendi dhe kultura e Molossias, si edhe nga vargjet e këngës “Impossible Dream (Quest)”, “Ozymandias” nga Percy Bysshe Shelley dhe “Home Mjetet Nevada “, kënga e Shtetit të Nevadës”, shprehet ai.

Molossia, e njohur edhe si Republika e Molossia, është një mikronim i pretenduar që kufizohet me Shtetet e Bashkuara, i themeluar nga Kevin Baugh (i lindur më 30 korrik 1962) dhe me seli në shtëpinë e tij pranë Dejtonit, Nevada. Republika e Molosisë ka deklaruar veten si një komb, por nuk njihet si vend nga Kombet e Bashkuara ose nga ndonjë qeveri e madhe. Më 16 prill 2016, Baugh priti një turne të Molossia, sponsorizuar nga Atlas Obscura faqen e internetit. Kevin Baugh vazhdon të paguajë taksat e pronës në tokë në County County (qeveria lokale e njohur), edhe pse ai e quan atë “ndihmë të huaj”. Përdorimi i tokës i pronës i identifikuar si brenda qarkut është prodhuar shtëpi e konvertuar në pasuri të paluajtshme. Kevin Baugh ka deklaruar, “Ne të gjithë duam të mendojmë se kemi vendin tonë, por e di se Shtetet e Bashkuara janë shumë më të mëdha”.

Molossia, është vetë shpallur shtet qysh në vitin 1977, dhe u njoh “ndërkombëtarisht” nga disa vende dy vjet më vonë. Dhe, ai që e krijoi këtë shtet, është Kevin Baugh.

Mirëpo, kurioziteti të shtynë pse Mollosia për 15 vjet përdori hyminin shqiptar, megjithëse në tradita, në zakone dhe apo në gjerësi gjeografike, nuk ka asgjë të përbashkët dhe lidhje me Shqipërinë, ose kombin shqiptarë. Molossia, përveç emrit ka pasur qysh në themelim dhe himnin e ngjashëm me të Shqipërisë. Të cilin me kërkesën e shqiptarëve, na tha Presidenti i saj – Ekselenca e Tij – Presidenti i Republikës së Molossia zoti Kevin Baugh – në një bised eskluzive, nëpërmjet postës elektronike për gazetën Bota sot, e ka ndryshuar shtatë vjet më parë.

Dhe, ai sqarojë duke thënë se :”Në përgjigje të mesazhit tuaj, në përdorimin e himnit shqiptar si e jona, ai u zëvendësua me një him tjetër. Me Himnin e ri Kombëtar, i cili tani zyrtarisht është “Fair Molossia – shtëpia jonë”.

Për këtë thotë Ekselenca e Tij Presidenti i Republikës së Molossia zoti Kevin Baugh – ne kemi nxjerr një deklerat zyrtare, ku thuhet se : Republika e Molossias ka kënaqësinë të njoftojë sjelljen e Himnit tonë të ri Kombëtar, “Fair Molossia është shtëpia jonë”. Për 15 vite himni ynë ka qenë (https://ëëë.youtube.com/ëatch?v=5Q2B1ëAZpDM) “Molossia, Kombi në shkretëtirë”, me muzikë të kompozuar nga Ciprian Porumbescu dhe tekst kënge të shkruar nga Shkëlqesia e Tij, Presidentit Kevin Baugh. Ndërsa një pjesë e motivuar e muzikës, së Himnit tonë pranojmë se ishte ajo që është i njohur më mirë si himni kombëtar të Shqipërise.

Dhe, për këtë gjatë 15 viteve të këtij himni– Republica Molossia ka pasur ankesa të mëdha nga shqiptarë e Amerikës, mbi atë që ne do ta quanim “huamarrje” tonë, ndaj të himnit të tyre.

Kështu në dhjetor 2013 (XXXVI) Republika jonë kishte nisur një kërkim për një himn të ri, dhe përfundimisht me muzikë të zgjedhur, e cila ishte një pjesë e mrekullueshme e përbërë nga Simon-Pierre Boka Di Mpasi Londi. Dikur himni i Zaires, i cili nuk është më në përdorim dhe i përshtatet nevojave tona më të mira. Më pas, vargjet lyrice janë shkruar nga Shkëlqesia e Tij, Presidenti, ynë Kevin Baugh – duke u motivuar dhe frymëzuar nga vendi dhe kultura e Molossias, si edhe nga vargjet e këngës “Impossible Dream (Quest)”, “Ozymandias” nga Percy Bysshe Shelley dhe “Home Mjetet Nevada “, kënga e Shtetit të Nevada.

Më tej ai ka sqaruar se Molossia, është vetë shpallur shtet qysh në vitin 1977. Dhe, ai që e krijoi këtë shtet, është – vet Ekselenca e Tij – Presidenti i Republikës së Molossia zoti Kevin Baugh . Ai shpalli këtë shtet sovran prej 14.3 ha ,ku më vonë e quajti Republika e Molosëve.

Ky shtet ka vetëm 11 banorë ,Presidenti është i martuar, ka dy djem me zonjën e parë të shtetit.Gjithashtu kryen edhe detyrën e Ministrit të jashtëm, ku thuhet së është edhe një ndër vendet e para që njohi pavarësinë e Republikës së Kosovës.

Gjithsesi, këtë lidhje e ka bërë që në vitin 1977, ai që e krijojë — Kevin Baugh. Në këtë vit ai shpalli micronation “Shtet i vogël sovran”, një porcion të vogël prej 14.3 hektar(58.000 m2) të shtetit amerikan, të cilin e quajti më vonë Republika e Molosëve.

Me burime të limituara informatike, Kevin Baugh qeveris duke përdorur si monedha xhetonat e pokerit të cilat quhet Valora. Ajo që të bën më shumë çudi është fakti se Melossia përdori për 15 vjet si himn të Republikës së tij, një version të përpunuar të himnit Shqiptar, të cilin e dëgjoje edhe në faqen e internetit , por që është fshirë, si tha ai me kërkesën e vet shqiptarve.

Banorët e këtij shteti quhen sipas tyre “Melossian”.

Në faqen e qeverisë tha presidenti i saj – Ekselenca e Tij – President i Republikës së Molossia zoti Kevin Baugh mund të gjeshë edhe kët intervistë për më shumë informacion

A është Molossia një vend real?

Po. Molossia është si një komb sovran, të pavarur në territorin e Shteteve të Bashkuara. Ajo ekziston si një shtet brenda një shteti, më shumë si kombi Navajo. Ne ushtrojmë sovranitetin mbi vetë territorin tonë, dhe kemi ligjet tona, zakonet dhe tokën tonë.

Pra si mundet që Molossia është një vend real? 

Po. Ne kemi 9956 square feet – të quajtura Sheshi Royal Norotons (2,5 ha / 6,3 hektarë) një territor sovran ky në lindje të Reno, Nevada dhe në jug të Kalifornisë.Flamuri Molossian valvitet çdo ditë mbi këtë vend dhe ne kemi simbolet dhe shenjat shtetrore dhe monumentet e tjera të identifikuar – Molossia për këto për ne është, vend për të bërë një biznes të vërtetë fizik, dhe një komb sovran. Ne gjithashtu kemi një kërkesë simbolike në Venus dhe një Sanctuary Detare në Oqeanin Paqësor të Veriut.

A mundet të quhet Molossia e shkëputur nga SHBA? 

Jo. Megjithëse Molossia është një komb sovran, i pavarur, por ne e njohim fuqinë dhe autoritetin e vendit fqinj Shtetet e Bashkuara. Ne pohojmë të drejtën tonë për vetëvendosje, atë të drejtë që të gjithë popujt kanë.

Jeni Molosët të ashtu quajtur Wild-Eyed, Gun-toting, Qeveri që urren Survivalistët? 

Jo. Ne jemi vendi që i bindet ligjit të qytetarëve të kombit tonë, dhe bëjmë çdo përpjekje për të vëzhguar ligjet e tona në kombinim me fqinjët, SHBA, po ashtu.

Si mund të bëhesh një qytetar Molossian? pra të fitoi shtetësin e vendit tuaj ? 

Ju nuk mund të merrni shtetësi dhe bëheni Molossian. Qëndrimi i plotë në Molossia është një kërkesë e shtetësisë, dhe banorët e rinj nuk janë të lejuara. Pra e thënë ma thjesht nuk ka vend në kombin tonë të vogël! për shtetas të tjerë.

A është e hapur Qeveria juaj për të zhvilluar marrëdhëniet diplomatike me vendet e tejra? 

Si një komb sovran, Molossia ushtron të drejtën e tij për të bashkëvepruar me kombet e botës. Ne mirëpresim dialogun joformal miqësor midis kombit tonë dhe vendeve të tjera. Marrëdhëniet formale diplomatike, megjithatë, janë diçka që ne nuk i apilikojmë. (Ju lutem referojuni në faqen tonë të internetit mbi shërbimin Diplomatik dhe Politikën për më shumë informacion).

Si mund të vizitoi një shtetas i huaj Molossian?

Po, dhe ne e mirëpresim vizitën tuaj. Por ju duhet të na kontaktoni paraprakisht, me e-mail ose kutinë postare . Ju lutem, mos u mundoni të na vizitoni këtu panjoftuar. Sillni pasaportën tuaj dhe ne do të vulosëm atë me vizë kalimi.

Si mund të marr një vizë për të vizituar Molossia? 

Nuk janë të nevojshme viza për të vizituar Molossia. Megjithatë, për të marrë një vizë për në Molossia ju duhet të udhëtoni me vizë nga Shtetet e Bashkuara . Ne nuk mund t’ju ndihmojmë në marrjen e një vizë për të hyrë në Shtetet e Bashkuara.

“Molossia” duke iu referuar kërkimeve koncidon se është emri i një kombi të lashtë grek. A ka një lidhje në mes tuaj “Molossia” dhe Molossia e Greqisë së lashtë?

Jo. “Molossia” është një “përvjedhje” e fjalës spanjolle “Morro”, që do të thotë shkëmb të vogël ose kodër të vogël, prapashtesë “ssia” ka qenë një vend për standarde prapashtesë.Emri rrjedh nga trashëgimnia spanjolle e mbetur prek kohësh në Shteteve të Bashkuara – pjesën e saj Jugperëndimore, dhe mund t’i referohet zonës së quajtur Helicopter Rock në Back Forty ose pak në mënyrë specifike për bëhet fjalë për atë të kodrave që janë vetëm jashtë kufijve të Molossias moderne. Emri “Morro” mund të jetë dhënë zonës nga emri i famshëm e ekspeditës Loco-Cabeza – e cila kaloi ndoshta përmes Molossia në fund të shekullit 18, në rrugën e tyre për diku tjetër. Molossia nuk ka asnjë lidhje me Lashtësinë, apo kohën moderne, në Greqi.

A janë ndërtesa reale në Molossia po rruga hekurudhore? 

Jo, ato janë ndërtesa modeli dhe një hekurudhë në shkallë të gjerë.

A janë fotografitë reale në faqen e internetit të Molossias? 

Po, absolutisht. Asgjë nuk është e falsifikuara në fotot në faqen tonë.

Nëse ky është një vend i vërtetë, pse Presidenti i juaj nuk mund të jetoj në një shtëpi presidenciale? 

Molossia është me të vërtetë një komb – Por ne për shembull, nuk kemi rrugë të asfaltuara, një spital apo një aeroport. Presidenti preferon për të shpenzuar paratë e qeverisë mbi atë që të përmirësojë kombin si tërësi, në vend se të ketë një rezidencë të madhe. Vende të tjera mund të mësojnë nga kjo lloj jete presidenciale. Çfarë është ai script i çuditshm që ju keni përdorur në faqen e internetit Molossian? Ky është ai që quhet alfabeti Deseret, e cila u shpik nga Kisha Mormone në 1850-ta. Ajo është përdorur nga kombi ynë, si një alfabet alternativ.

Pse të gjithë njerëzit në faqen e Qeverisë tuaj duken të njëjtë?

Për shkak se ata janë të gjithë të njëjtë. (Qesh pak,)

Përveç kësaj, a jeni mjaft të sigurt se të gjithë njerëzit në qeverinë tuaj nuk janë të njëjtë? 

Kjo sigurisht nuk duket se ndryshon me kombet e tejra.

A është historia e vendit tuaj të vërtetë?

Në fakt, ajo është. Molossia është themeluar në të vërtet në vitin 1977, nga (aktual) Presidenti Kevin Baugh dhe James Spielman. Të gjitha ngjarjet e shënuara të njëpasnjëshme në të vërtetë kan ndodhur.

A ju paguajnë taksat e SH.B.A. edhe Melossianët !

Jo. Ne në të vërtetë mundohemi që të kontribuojmë me një shumë ekuivalente të Ndihmës së Huaj në Shtetet e Bashkuara, për të ndihmuar mbështetjen e kombit të tyre.

Karakteristikat e këtij shteti : 

Molossia: sipërfaqja 14,3 hektar (58.000 m2) Anëtarësimi (popullsia): 11 veta Data e themelimit: 3 shtator 1999 Udhëheqja: Presidenti Kevin Baugh Struktura organizative: republika (de facto diktaturë) Gjuha: angleze Monedha e supozuar: Valora Kryeqyteti: shpresohet Flamuri: i bardhë e jeshil Himni kombëtar: në themelim dhe 15 vjet më pas pothuajse i njëjtë me Himnin Kombëtar të Republikës së Shqipërisë. Kurse tani ka hymnim e saj të ri kombëtar

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

greqi policia

Tmerr në Greqi/ E preu makineria e mishit, humb jetën shqiptarja në sy të vajzës

Foto: Ilustrim

Vetëvritet burri që ekzekutoi gruan 35-vjeçare në Itali (FOTO)

azil

Po rritet pakënaqësia e gjermanëve me politikën e migracionit, shikoni sa vota do të fitonte AfD

artur liolini

Atë Artur Liolini ndërron jetë në SHBA, Begaj: Pasardhës i denjë i Fan Nolit

policia italiane

Vritet me armë zjarri në rrugë 35-vjeçarja shqiptare në Firence

vrasje

E rëndë në Itali/ Ekzekutohet me plumb në kokë 35-vjeçarja shqiptare, në kërkim burri i saj (EMRI+FOTO)

kroaci-kufi

Dalin detajet: 19 vjeçari nga Kosova është therur për vdekje në kufirin Serbi-Kroaci

homazhe nju jork afrim bunjaku

Homazhe në Nju Jork, për policin e rënë gjatë detyrës në Kosovë, Afrim Bunjaku

thanas carka

Shqiptari Thanas Çarka: Ja përse kandidoj për Këshillin Bashkiak të Athinës

INFO

NA NDIQ