Si mund të humbasin punën të huajt në Zvicër?

INA
INA

21 Maj, 2023

Nëse keni një punë të mirë, pa dyshim që dëshironi ta mbani atë. Por ndonjëherë ndodhin edhe shkurtime të stafit dhe probleme të tjera që mund të rezultojnë me largimin nga puna, përcjell Albinfo.ch.

Pra, çfarë mund ta shtyjë punëdhënësin tuaj që t’ju pushojë nga puna?

Së pari, është e rëndësishme të dini se nuk mund të pushoheni nga puna vetëm sepse jeni shtetas i huaj, me kusht që të jeni punësuar në përputhje me ligjin, shkruan thelocal.ch.

Por, ka disa rrethana në të cilat mund të humbni punën tuaj:

Leja juaj e punës skadon

Shumë shtetas të huaj kanë leje L ose B që janë të lidhura me punësimin e tyre.

Leja L lëshohet zakonisht për një periudhë të kufizuar kohore, zakonisht më pak se një vit, siç janë disa leje B.

Kjo do të thotë që pasi të përfundojë kontrata e punës, kështu është edhe puna juaj, përcjell albinfo.ch.

Në disa situata, ju mund të zgjasni lejet afatshkurtra, por kjo varet nëse jeni shtetas i BE/EFTA ose vini nga një vend i tretë (ky proces është më i ndërlikuar për këtë të fundit), si dhe nëse punëdhënësi juaj dëshiron të mbajë ju përtej afatit të vlefshmërisë së kontratës suaj.

Çfarë ndodh nëse harroni të rinovoni lejen tuaj?

Në mënyrë tipike, ju do të merrni një letër nga autoritetet lokale afërsisht gjashtë javë përpara afatit që ju kujton të rinovoni. Do të ketë gjithashtu një formular aplikimi që do t’ju duhet të plotësoni.

Megjithatë, nëse neglizhoni ta bëni këtë, mund të mos e merrni më lejen e punës.

Autoritetet mund të marrin në konsideratë rrethana të veçanta, si sëmundje të rënda, aksidente dobësuese ose një situatë tjetër ekstreme dhe të bëjnë një përjashtim, por ju nuk duhet të mbështeteni në këtë.

Në thelb, nëse lejoni që leja juaj të skadojë, do të humbni të drejtën tuaj për të jetuar dhe punuar në Zvicër, shkruan thelocal.ch.

Kuota juaj nuk rinovohet

Nëse vini nga një vend jo anëtar i BE-së / EFTA, puna juaj në Zvicër i nënshtrohet një kuote.

Për vitin 2023, si në dy vjetët e mëparshme, qeveria lëshoi 8500 leje pune për joevropianët: 4500 B dhe 4000 L leje.

Përveç kësaj, 3,500 leje u ndanë për punëtorët nga MB, pasi qytetarët britanikë përfitojnë nga kuota të veçanta: 2,100 sipas një leje B dhe 1,400 nën një leje L.

Këto kuota rinovohen çdo vit, por nëse një vit qeveria vendos të lëshojë më pak kuota – dhe rrjedhimisht edhe më pak leje – dhe e juaja thjesht do të eliminohet, atëherë punëdhënësi juaj nuk do të ketë zgjidhje tjetër veçse t’ju lërë të largoheni, përcjellë albinfo.ch.

Po faktorët e tjerë?

Këto janë arsyet kryesore që lidhen veçanërisht me largimin nga puna të punëtorëve të huaj.

Megjithatë, ju mund të liroheni për të njëjtat arsye si homologët tuaj zviceranë, duke përfshirë pushimet masive nga puna, falimentimin e kompanisë ose sjelljen e pahijshme të punonjësve të veçantë si mungesa kronike ose shkelje të tjera.

Ndërkohë që mund ta kundërshtoni pushimin nga puna nëse besoni se është i pajustifikuar, nuk mund të apeloni vendimin e punëdhënësit nëse ai lidhet me problemet e lejes së lartpërmendur, shkruan thelocal.ch./albinfo.ch

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

kovacevski ursula

Kovaçevski-Von der Leyen: BE-ja ofron mbështetje të fortë për arritjen e një konsensusi për ndryshimet kushtetuese

ora-rryma-evn-struja

Nga korriku, energjia elektrike 13% më e shtrenjtë

Kristofer-Hill

Hill: Prishtina do t’i bartë pasojat sepse nuk i dëgjoi këshillat e SHBA-së

policia-714x420

Karikator arme në tualetin e shkollës në Hasanbeg!

rama kovacevski

Rama batuta me Kovaçevskin: Integrimi na la pa flokë

fatmir mexhiti

Mexhiti: Duhet riorganizim i plotë i sistemit shëndetësor

BLINKEN

SHBA me dy kërkesa për Serbinë, a do ta dëgjojë Vuçiq?

Ursula-von-der-Leyen

Von der Leyen: Valët goditëse të agresionit të Putinit kanë arritur në Ballkanin Perëndimor

Albin-Kurti1

Mbaron takimi Kurti-Borrell-Lajçak, Kryeministri jep rrugëzgjidhje për veri

INFO

NA NDIQ