Si po sillen elitat ruse pas tërheqjes nga Khersoni

Tatjana Stanovaya, drejtuese e kompanisë së analizave politike “R. Politik”, tha se njoftimi i Ministrisë ruse të Mbrojtjes për tërheqjen e plotë të forcave nga qyteti Kherson (Ukraina jugore) në fillim të këtij muaji përfaqësonte një “katastrofë të vërtetë”.

Ajo shtoi se kjo tërheqje “e turpshme”, e cila pasoi kundërsulmin e suksesshëm të Ukrainës në provincën Kharkiv në shtator, kishte shtyrë shumë elita ruse të vënë në dyshim dhe të kundërshtonin pushtimin.

Ajo pretendon se në frontin e brendshëm të Rusisë, një ndarje ka filluar të shfaqet midis dy grupeve: njëri që mbështet qasjen e Presidentit Vladimir Putin në luftën e tij kundër Ukrainës, ndërsa tjetri e kundërshton atë.

Stanovaya, një studiuese jorezidente në Carnegie Endowment for International Peace, në një artikull të botuar në revistën amerikane Foreign Affairs, hodhi një vështrim të detajuar mbi çështjen e mosmarrëveshjes midis dy palëve dhe shqetësimet e tyre për pasojat e luftës.

“Moska e udhëhoqi luftën gabimisht”

Ajo tregon se grupit që e kundërshton luftën që nga fillimi i saj, por që qëndron i heshtur për arsye sigurie, i janë bashkuar shumë figura që e kanë mbështetur në mënyrë aktive luftën, por tani janë të bindur se Moska e ka keqmenaxhuar pushtimin, ndaj dëshirojnë fshehurazi që lufta të ketë një fund.

Për më tepër, disa prej tyre, siç informon autorja, janë të shqetësuar se presidenti Putin nuk është më i aftë të udhëheqë vendin, se ai është i prirur të bëjë gabime dhe se është tepër emocional në marrjen e vendimeve.

Ajo përmendi një numër figurash dhe forcash të shquara “patriotike” politike ruse, të cilat kohët e fundit i kërkuan Moskës të vazhdojë të luftojë derisa ushtria ruse të arrijë në Kiev, kryeqytetin e Ukrainës, por tani ato kanë filluar të duken shumë më realiste.

Një korrespondent i kanalit “Obraz Buduschego”, i lidhur me Telegramin rus, i cili është besnik ndaj ushtrisë ruse, shkroi se Moska duhet të punojë për ngrirjen e konfliktit dhe zbatimin e reformave të brendshme.

Është edhe Yuri Baranchik, një patriot i shquar rus në Telegram, i cili tha se sulmi i shpejtë i Rusisë kundër Ukrainës ka dështuar dhe se “ne duhet të ndalojmë përpjekjet për të ecur përpara me të. Në vend të kësaj, ajo duhet të konsolidojë pozicionet e saj aktuale në fushat e betejës dhe të fokusohet në çështjet e brendshme”.

Alexander Medvedev, një tjetër analist i njohur televiziv, së fundmi këshilloi se Rusia duhet të pranojë se situata në Ukrainë është e keqe dhe se Moska do të përballet me më shumë humbje.

Edhe nacionalistët agresivë, siç i quan Stanovaya, si Aleksei Zhivov, argumentuan se lufta tregoi se sistemi politik rus kishte dështuar. Të gjithë ata theksojnë se Rusia duhet të fokusohet në problemet e saj të brendshme dhe të përballet me korrupsionin në vend që të vazhdojë të luftojë në Ukrainë.

Ngritja e Realistëve

Disa në Perëndim mund të besojnë se mospajtimi në rritje brenda Rusisë paraqet një mundësi dhe se mund të ketë një grup rus me ndikim që dëshiron që Moska të zbusë retorikën e saj dhe të angazhohet në negociata reale me Kievin dhe Perëndimin për t’i dhënë fund luftës.

Megjithatë, edhe nëse ka thirrje gjithnjë e më të zhurmshme brenda Rusisë për të rishqyrtuar luftën dhe për t’u fokusuar në problemet e brendshme, sipas studiuesit rus, ka komplikime serioze që e bëjnë të vështirë për ata “realistë” të kthehen në paqebërës.

Sipas Foreign Affairs, ata realistë janë të kujdesshëm ndaj çdo negociate që mund të çojë në një vendim poshtërues që do të kërcënonte të ardhmen e tyre politike apo edhe sigurinë e tyre personale.

Është e rëndësishme të theksohet se askush në udhëheqjen ruse nuk mbështeti publikisht asnjë formë të lëshimeve territoriale, të cilat do të përfaqësonin një njohje të disfatës së Rusisë dhe mund të çonin në ndjekje penale.

Për të njëjtën arsye, elitat në vend nuk do të guxojnë të kthehen kundër Presidentit Putin. Pavarësisht dështimeve të tij, ai mbetet garantuesi më i mirë i ruajtjes së regjimit që i bën ata të sigurt.

Në artikullin e saj, autorja thekson se ngritja e realistëve mund të jetë vendimtare për përfundimin e konfliktit, sepse ata janë të vetëdijshëm se mënyra se si po zhvillohet lufta aktualisht është sjellje “vetëvrasëse” dhe se kryerja e krimeve të reja dhe shpërdorimi i burimeve të zvogëluara do të përkeqësonin pozitën tashmë të përkeqësuar të Rusisë në një konflikt që Moska përfundimisht do të duhet t’i japë fund.

Stanovaya vazhdon duke thënë se Moska është thellësisht e ndarë në lidhje me konfliktin aktual: në njërën anë janë elitat “ultranacionaliste”, të cilat e shohin çelësin e mbijetesës së tyre politike në shfaqjen e mbështetjes për luftën dhe besojnë se ekziston një mundësi për të arritur te fitorja dhe rënia përfundimtare e Kievit në duart e Rusisë.

Nga ana tjetër, ka zëra realistësh në rritje, të cilët e kuptojnë se Moska nuk ka burimet për të fituar, dhe për këtë arsye preferojnë një qasje në të cilën Rusia shmang humbjet e mëtejshme duke ngrirë luftën duke përfunduar një marrëveshje të përkohshme me Perëndimin.

Megjithatë, askush në elitën ruse nuk e mbështet tërheqjen e forcave nga Ukraina në pozicione përpara 24 shkurtit, ditën kur Moska filloi luftën kundër fqinjit të saj perëndimor. /tesheshi