Si ta dini nëse domatet janë spërkatur?

Nëse nuk jeni të sigurt për sigurinë e domateve që po blini në treg, merrni një për ta provuar. Prejeni dhe shikojeni brenda, dhe do ta kuptoni nëse është trajtuar me kimikate dhe helme.

Sado që mendojmë se dimë të zgjedhim fruta e perime cilësore në treg, shpeshherë zhgënjehemi në shtëpi, sepse shpeshherë nuk ka shijen që presim.

Pranvera ka filluar me zell, dhe tregjet dhe tregjet ofrojnë fruta dhe perime që ruhen gjatë gjithë dimrit. Për të qëndruar më gjatë, ato trajtohen me dyll, glicerinë, parafinë, klorur kalciumi dhe më e rrezikshmja nga të gjitha këto është e sigurt. Në fakt, është një produkt me bazë vaji që tenton të jetë kancerogjen.

Frika dhe dyshimi në tregje nuk duket të jenë krejtësisht të paarsyeshme, veçanërisht kur merren parasysh kimikatet e përdorura për spërkatjen e produkteve.

Si ta dini nëse domatet janë spërkatur?

Për të përcaktuar nëse fruti ka pesticide, mund të prisni një domate dhe të shikoni brenda saj. Domatet me toksina zakonisht kanë vija të verdha, me një “pjesë” të verdhë në qendër. Sigurohuni që domatet të mos kenë të njëjtën madhësi dhe të duken identike. Kështu që shmangni domatet e paketuara.

Nëse domatja nuk duket “perfekte”, nëse ka brazda, vija kafe, ndoshta është domate e pa spërkatur.