Si të kurseni nga rroga çdo muaj?

Picture of ina-online
ina-online

31/08/2023

Derisa rritemi, jemi të kushtëzuar të gjejmë një punë të mirë dhe të fitojmë një rrogë mujore. Kur zhvillojmë aftësi për të fituar para, ne nuk jemi të pajisur me mjetet dhe aftësitë se si të kursejmë para nga paga.

A zbrazet llogaria juaj bankare brenda pak ditësh nga marrja e pagës? A preokupoheni shpesh me mënyrën se si të kurseni para nga paga juaj çdo muaj?

Ky artikull ofron ide për fillimin e këtij udhëtimi drejt qëndrueshmërisë financiare.

Sa rrogë duhet të kurseni çdo muaj?

Sa më shumë të kurseni, aq më mirë është. Derisa nuk mund të bëni kompromis për nevojat thelbësore, ndjekja e rregullit 50-30-20 është një fillim i mirë. Sipas këtij rregulli:

50% e pagës suaj mund të shkojë për nevoja thelbësore si qiraja, shërbimet komunale, transporti, ilaçet, sendet ushqimore dhe veshjet.

Ju mund të buxhetoni 30% të pagës tuaj për dëshirat tuaja si vizitat në sallon, blerjet luksoze dhe pushimet e shtrenjta. Ndërsa ato mund të mos kualifikohen si nevoja thelbësore, ato mund të jenë vendimtare për ndjenjën tuaj të mirëqenies dhe përmbushjes.

Së fundi, përdorni 20% të pagës suaj për të ndërtuar kursime dhe investime.

Derisa përparoni në rrugën tuaj të karrierës me të ardhura më të larta, mund të rrisni përqindjen që shkon drejt kursimeve dhe investimeve, duke përshpejtuar rritjen e parave që kurseni.

Si të kurseni para nga paga juaj çdo muaj?

Kursimi i parave nuk është shkencë e vështirë. Ndërtimi i zakoneve konstruktive është baza për të qenë më të përgjegjshëm në udhëtimin tuaj financiar. Krijimi i disa zakoneve ditore, mujore dhe vjetore mund të rrisë ndjeshëm kursimet tuaja dhe t’ju ndihmojë të bëni një jetë pa stres dhe financiarisht të qëndrueshme. Këtu janë disa hapa konkretë se si të kurseni para nga paga juaj çdo muaj.

Bëni një plan buxhetor mujor

Shumë profesionistë vazhdojnë të pyesin se si të kursejnë para nga paga e tyre mujore. Hapi i parë është të identifikoni se sa para mund t’ia dilni që t’i vendosni në një anë çdo muaj për kursime. Krijimi i një buxheti mujor mund t’ju japë një kuptim realist të shpenzimeve tuaja. Ky hap do t’ju ndihmojë gjithashtu të kuptoni se sa shumë po shkon drejt nevojave, dëshirave, shlyerjes së borxhit dhe kursimeve.

Ju mund ta ndani buxhetin në shpenzime mujore fikse si qiraja e shtëpisë, faturat e shërbimeve, transporti, sendet ushqimore, shpenzimet mjekësore dhe veshmbathjet. Më pas ndani shumën që do t’ju duhet për të shlyer kreditë dhe borxhin dhe vendoseni në kursim. Më pas, buxhetoni një sasi për dëshirat tuaja, si p.sh. ngrënia jashtë dhe argëtimi. Së fundi, mbani një shumë të vogël për shpenzime të ndryshme.

Përcillni shpenzimet tuaja

Një hap tjetër kritik është të dini se sa shpenzoni në çdo kategori çdo ditë. Shumat e vogla shtohen në shuma të mëdha. Mund të shkarkoni një aplikacion për gjurmimin e parave dhe të automatizoni ushtrimin tuaj për të përcjellë shpenzimet tuaja. Sidoqoftë, duhet ta përditësoni një herë në ditë. Gjatë kësaj periudhe, të dhënat e krijuara në aplikacion do t’ju japin njohuri nëse buxheti juaj duhet të rishqyrtohet. Gjithashtu ju ndihmon të identifikoni fushat ku duhet të kontrolloni shpenzimet. Për shembull, mund të kuptoni se po shpenzoni më pak për fruta dhe shumë për të ngrënë jashtë. Korrigjimi i kursit është një pasojë e natyrshme.

Ulni shpenzimet tuaja mujore

Derisa bëheni më të vetëdijshëm për nevojat tuaja reale të buxhetimit dhe shpenzimeve, është e lehtë të kuptoni se si të shkurtoni shpenzimet mujore. Për shembull, mund të vendosni të bashkoheni me kolegët për të ulur kostot e benzinës ose për të bërë pagesa të përbashkëta në mënyrë që të mos bëni shumë shpenzime. Zvogëlimi i vazhdueshëm i shpenzimeve do të zvogëlojë shqetësimin tuaj.

Filloni kursimet e automatizuara

Qasja më e mirë është të përdorni teknologjinë për të automatizuar kursimet tuaja dhe për ta bërë atë një zakon. Për shembull, mund të filloni të investoni duke lënë mënjanë disa euro muaj në një fond të përbashkët nëpërmjet një Plani Sistematik të Investimeve (SIP). Shuma do të zbritet çdo muaj nga llogaria juaj bankare. Një tjetër mundësi është të hapni një depozitë të përsëritur, e cila ofron një normë interesi më të lartë se llogaria juaj bankare e kursimeve. Ngadalë, mund të filloni të automatizoni të gjitha kursimet. Sigurohuni që shuma të zbritet disa ditë pas kreditimit të pagës. Përndryshe, konsideroni investimet e njëhershme si një shumë të madhe në instrumente të tilla si depozitat fikse, obligacionet, fondet e përbashkëta dhe aksionet.

TË FUNDIT
20 orë
Blerësi më i madh i gazit të Gazprom në BE, anulon kontratën me Rusinë
2 ditë
Banka Popullore: Norma bazë e interesit mbetet në nivelin 6.30%
2 ditë
Për 9.5 milionë euro, Lidl e ka blerë objektin e Mr.Bricolage nga “Skopski Pazar”
2 ditë
Optika Indzi, dyqani më i mirë për syze optike dhe të diellit në Kumanovë
2 ditë
Mickoski zbardhi investimin e parë të huaj në Maqedoninë e Veriut

ME TE LEXUARA

20 orë
Blerësi më i madh i gazit të Gazprom në BE, anulon kontratën me Rusinë

LEXO MË SHUMË

gazprom

Blerësi më i madh i gazit të Gazprom në BE, anulon kontratën me Rusinë

banka-popullore

Banka Popullore: Norma bazë e interesit mbetet në nivelin 6.30%

Lidl

Për 9.5 milionë euro, Lidl e ka blerë objektin e Mr.Bricolage nga “Skopski Pazar”

OPTIKA INDZI

Optika Indzi, dyqani më i mirë për syze optike dhe të diellit në Kumanovë

mickoski

Mickoski zbardhi investimin e parë të huaj në Maqedoninë e Veriut

ekonomi investim plan menaxhim

Investimet e huaja në nivelin më të lartë historik në Shqipëri, 353 milionë euro në tre muajt e parë

gruri-ukraine-rusi-anijet

Prodhimi i grurit, Maqedoninë e shpëtim importi

derivate nafta dizeli benzin

Publikohen çmimet e reja të derivateve të naftës në Maqedoni

permbarues izvrsitel

Përmbaruesit në Maqedoni, rreth 2 miliardë euro për 18 vite

INFO

NA NDIQ