SIR CLIVE SINCLAIR, “SHPIKËSI” I KOMPJUTERIT VDES NË MOSHËN 81-VJEÇARE

Shpikësi Sir Clive Sinclair, i cili popullarizoi kompjuterin në shtëpi dhe shpiku kalkulatorin e xhepit, ka vdekur në shtëpinë e tij në Londër, në moshën 81-vjeçare.

Vajza e tij Belinda Sinclair tha se vdiq të enjten në mëngjes pasi kishte kancer për më shumë se një dekadë.

Produktet e Sir Clive përfshinin serinë e kompjuterave ZX dhe automjetin e tij fatkeq elektrik C5, raporton bbc.

Ai ishte ende duke punuar në shpikjet e tij javën e kaluar “sepse kjo ishte ajo që i pëlqente të bënte”, tha zonja Sinclair.

“Ai ishte krijues dhe imagjinativ dhe për të ishte emocionues dhe një aventurë, ishte pasioni i tij”, shtoi ajo.

Ndërsa kompjuterët e tij, ZX Spectrum sollën llogari personale të përballueshme për masat – duke u shitur në miliona në të gjithë botën – përpjekja e Sir Clive për të nisur një automjet elektrik nuk ishte e suksesshme.

C5 u lançua në vitin 1985 dhe blerësit ishin të zhgënjyer me gamën e tij të kufizuar, shpejtësinë e ngadaltë dhe pamundësinë për të ngjitur kodrat. Kjo i shkaktoi Sir Clive probleme të rënda financiare. /Telegrafi/