Situata e fundit për të udhëtuar në Zvicër

Me paralajmërimin e Gjermanisë se kontrollet kufitare mund të zbatohen me Zvicrën për frikën e Covid-19 këtu keni një vështrim mbi gjendjen për të udhëtuar në Zvicër nga vendet fqinje.

Kancelarja gjermane Angela Merkel njoftoi të enjten qëllimin e saj për të zhvilluar bisedime me Zvicrën mbi kontrollet e mundshme në kufirin e tyre të përbashkët për të parandaluar përhapjen e Covid-19 ose mutacionet e tij. Deri më tani, udhëtarët ndërkufitarë ende qarkullojnë normalisht midis dy vendeve, shkruan The Local.

“Me siguri do të duhet të diskutojmë këtë me Zvicrën,” tha Merkel një konference shtypi në Berlin. Ajo shtoi se “ne do të përpiqemi të shmangim” vendosjen e kufizimeve të përgjithshme në udhëtimet midis dy kombeve.
Më 23 dhjetor, shteti gjerman i Baden-Württemberg, i cili ndan një kufi me Zvicrën veriore, kufizoi trafikun midis dy vendeve për të parandaluar përhapjen e koronavirusit.
Qëllimi kryesor ishte parandalimi i turizmit sezonal të blerjeve nga Zvicra. Sidoqoftë, hyrja pa karantinë lejohet për një qëndrim deri në 24 orë për arsye pune, biznesi zyrtar, shkollor, mjekësor ose familjar. Gati 34,000 punëtorë ndërkufitarë nga Gjermania janë të punësuar në Zvicër, kryesisht në zonën e Bazelit.
Gjermanët lejohen të vijnë në Zvicër, por nëse janë banorë të Land Sachsen dhe Land Thüringen ata do të duhet të bëjnë karantinë për 10 ditë nëse mbërrijnë pas 1 shkurtit.Ndalimi i përhapjes së koronavirusit është një shqetësim edhe në kufijtë e tjerë të Zvicrës.

Italia

Më parë këtë javë, zyrtarët e Ticinos kërkuan nga qeveria të rivendosë kontrollet në kufirin Zvicër-Itali.Të shqetësuar se njerëzit që hyjnë në kanton nga Italia do të përhapin variantin e ri të Covid, zyrtarët e kantonit i kërkuan Këshillit Federal “të vendosë kontrolle sistematike në kufi dhe të mbyllë vendkalime të vogla, përveç kalimeve më të përdorura nga punonjësit e sektorit shëndetësor”.
Rreth 70,000 punëtorë nga Italia udhëtojnë çdo ditë në punët e tyre në Ticino, por autoritetet thanë se “fluksi i konsiderueshëm ndërkufitar duket vetëm pjesërisht i lidhur me arsye profesionale”. Ndërsa njerëzit nga rajonet italiane më të afërta me Zvicrën – Lombardia dhe Piemonte – mund të hyjnë lirshëm, ata që jetojnë në Emilia, Friuli, Venezia, Giulia dhe Veneto do të duhet të bëjnë karantinë për 10 ditë nga 1 Shkurt, për shkak të numrit të lartë të Covid infeksionet në ato zona. Për të hyrë në Itali nga Zvicra, nevojitet një formular deklarate për të shpjeguar arsyet e udhëtimit.
Sidoqoftë, punonjësit e kufirit që kthehen në Itali nga punët e tyre në Zvicër përjashtohen nga detyrimi për të mbajtur formularin.

Franca

Rregulla të reja janë në fuqi në kufirin e Zvicrës me Francën. Nga ana zvicerane, ardhjet nga Regjioni Provence-Alpes-Côte d’Azur do të duhet të karantinohen për 10 ditë duke filluar nga 1 Shkurti. Dhe kushdo që dëshiron të hyjë në Francë nga e diela do të duhet një test negativ Covid, i kryer në 72 orët e mëparshme.
Qeveria specifikoi se kjo duhet të jetë një provë PCR, pasi testi i antigjenit me rezultat të shpejtë nuk do të pranohet. Punëtorët ndërkufitarë përjashtohen nga kjo kërkesë. Më shumë se 125,000 punëtorë ndërkufitar nga Franca të cilët janë të punësuar është zona përreth Liqenit të Gjenevës përjashtohen nga kjo kërkesë.

Austri

Nga 15 janari, të gjithë që mbërrijnë në Austri, përfshirë njerëzit nga Zvicra, duhet të regjistrohen duke plotësuar një formular. Për më tepër, Austria kërkon një karantinë 10-ditore pas mbërritjes. Megjithatë, ekzistojnë disa përjashtime, përfshirë punëtorët ndërkufitarë, si dhe njerëz që vizitojnë partnerët e tyre në Austri më shumë se një herë në muaj.
Ata që kanë një urgjencë serioze, duke përfshirë sëmundje të rënda, vdekje, funerale, lindje dhe kujdesin e njerëzve në nevojë për mbështetje, së bashku me diplomatët dhe shoqëruesit mjekësorë, janë gjithashtu të shfajësuar nga kërkesa e karantinës, përcjell albinfo.ch.

Në përgjithësi, banorët austriakë nuk kanë pse të bëjnë karantinë kur hyjnë në Zvicër. Përjashtimet e vetme janë mbërritjet nga Land Salzburg, të cilëve do t’u kërkohet karantinë për 10 ditë nga 1 Shkurti./Albinfo.ch