S’ka sinjale se Sofja do të tërheq veton

Sofja për momentin nuk jep sinjale për ndryshim qëndrimi dhe dëgjim të kërkesave nga Shkupi për heqjen e vetos dhe hapjen e negociatave për hyrjen e Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian.

Presidenti Stevo Pendarovski thotë se nuk sheh një ndryshim domethënës në sjelljen e Bullgarisë dhe beson se shanset për zhbllokimin deri në fund të qershorit janë të pakta.

Në një intervistë për Euronews, Pendarovski tha se pavarësisht të gjitha zhvillimeve në kontinentin evropian me pushtimin rus të Ukrainës dhe të gjitha motiveve gjeopolitike që vënë në pikëpyetje konceptin e një Evrope të bashkuar, pozicioni bullgar është ende i vështirë dhe nuk ka ndryshime të rëndësishme. janë respektuar vendimi i Brukselit që pritet në fund të qershorit.

“Por, nëse më pyet mua, nëse pyet për ndjenjën time të brendshme – në Maqedoni më njohin si një politikan që shpreh mendimin e tij. Nuk kam qëndrim personal apo zyrtar tjetër. Unë do t’i vlerësoj shanset tona për të filluar negociatat, më në fund pas 17 viteve në të cilat jemi kandidat, në më pak se 50 për qind”, tha presidenti Pendarovski.

Pendarovski konsideron se është e nevojshme të flitet për argumentet dhe kriteret reale që shteti i ka plotësuar për anëtarësim në Union, e jo të diskutohet për shekullin XIX apo XX dhe për çështje kontroverse historike.

Deklarata e nënpresidentit të parlamentit bullgar, Christian Vigenin, një anëtar i Partisë Socialiste Bullgare (BSP) dhe një ish-ministër i jashtëm, i cili thotë se Bullgaria nuk ka arsye të heqë veton e saj për fillimin e bisedimeve të anëtarësimit në BE është gjithashtu dekurajuese, sepse, siç ai thotë, “asnjë përparim nuk është bërë deri më sot”. (INA)