Skandali me falsifikimin e testit të gjuhës gjermane për të huaj

0

Një grup kriminel përreth 36-vjeçarit kosovar Isuf G. dyshohet se ka kaluar teste gjuhësore gjermane për të huajt që nuk mund të flisnin asnjë fjalë gjermane me vite të tëra. Duke vepruar kështu, ata i ndihmuan të huajt të pajisen me lejeqëndrime të përhershme dhe madje edhe natyralizime. Për të mashtruar testuesit e gjuhës, ka mjaftuar një foto e vendosur mbi foton origjinale në ID

Nëse pretendimet e zyrës së prokurorit publik të Mynihut janë të sakta, të gjitha sinjalet paralajmëruese duhet të hidhen në të kuqe tek autoritetet gjermane. Kryesisht në institucione që merren me pyetje në lidhje me të drejtën e qëndrimit për të huajt. Për shkak se sistemi ekzistues për lëshimin e lejeqëndrimeve është jashtëzakonisht i ndjeshëm ndaj mashtrimit.

Ekziston dyshimi se në veçanti, personave nga Kosova dhe Iraku u është dhënë lejeqëndrim për Gjermani ose janë natyralizuar edhe pse nuk i kanë përmbushur kërkesat e nevojshme. Duke vepruar kështu, ata padyshim përfituan nga fakti që agjencitë kryesore nuk kanë mundur t`i dallojnë falsifikimet e ngathëta të kartave të identitetit.

Konkretisht, bëhet fjalë për shkolla të gjuhëve të licencuara nga shteti që ofrojnë teste gjermane për të huajt. Kalimi i testit – një provim me shkrim dhe me gojë që zgjat disa orë – është një parakusht për dikë që lejohet të qëndrojë në Gjermani për një kohë të gjatë ose përgjithmonë, shkruajnë mediat e gjermane, përcjell Shtegu.com.

Sipas prokurorit publik të Mynihut, certifikatat e lakmuara me sa duket i kanë marrë edhe të huaj që flasin gjuhën gjermane shumë dobët ose aspak.

Nuk ishin vetë aplikantët ata që morën provat, por anëtarët e një bande kriminale që morën identitetin e subjekteve të testimit. Për këtë, autorët e dyshuar (kryesisht shqiptarët e Kosovës dhe irakianët me njohuri të mira të gjermanishtes) u dhanë letërnjoftime të huajve dhe i mbuluan fotot e pasaportave të tyre me foto personale.

Me letrat e falsifikuara, anëtarët e bandës u regjistruan në “shkolla të gjuhëve të ndryshme në të gjithë Gjermaninë” për provimet, tha prokurori. Pasi i kalonin testet gjermane, ata me sa duket ua jepnin certifikatat klientëve të tyre të huaj – dhe kërkonin deri në 5000 euro për secilin “shërbim”. Biznesi i ndyrë me testet e rreme u zhvillua për disa vite.

Kreu i bandës dyshohet se ka qenë kosovari nga Bavaria Isuf G. Babai 36-vjeçar dinte shumë për procedurat e testimit të shtetit: Vozitësve të cilët u konfiskohej leja, ai u jepte kurse përgatitore për provimin mjekësor-psikologjik (MPU).

Të premten, Isuf G. dhe bashkëpunëtorët e tij të dyshuar Bahri D. (32), Kattu F. (25) dhe Falah Hassan B. (32), si dhe bashkëpunëtorja e dyshuar Nazife B. (23) duhet të përgjigjen para Gjykatës rajonale në Mynih. Akuza: Kontrabandë të të huajve dhe falsifikim i dokumenteve në disa raste. Nëse dënohen, atyre do t`u shqiptohet dënim deri në dhjetë vite burg.

Një numër rastesh të rikonstruktuara nga hetuesit tregojnë se si “me sukses” i akuzuari mashtroi disa shkolla gjuhësore në Mynih, Ingolstadt, Starnberg, Weilheim, Holzkirchen, Regensburg ose Dillingen an der Donau:

Në tetor të vitit 2018, dy nga të akuzuarit në Ingolstadt e paraqitën një test gjerman për dy persona nga Kosova. Të paktën në një rast mashtrimi funksionoi: Klienti dorëzoi testin mashtrues në zyrën e imigracionit në Kehlheim dhe mori një lejeqëndrimi deri në dhjetor 2021.

Në gusht 2018, i akuzuari Bahri D. kaloi një test për klientin Xhervet I. nga Kosova në ëeilheim. Me certifikatën e vjedhur, kosovari shkoi në zyrën e imigracionit në Landsberg am Lech. Atje lejeqëndrimi i tij u zgjat me tre vjet.

Në Shtator 2018, i akuzuari Bahri D. përfundoi një test për një Irakian 44-vjeçar në një shkollë gjuhësore në Regensburg. Bazuar në certifikatën e testit të kaluar, lejeqëndrimi i tij u zgjat deri në maj 2022.

Por jo gjithçka shkoi sipas planeve të autorëve të dyshuar. Më 3 dhjetor 2018, për shembull, tre prej tyre u përpoqën të bënin një test natyralizimi për klientët nga Iraku në Mynih, i ashtuquajturi testi “Jeta në Gjermani” me më shumë se 300 pyetje. Si gjithmonë, personelit të shkollës ata i treguan pasaportat fallse. Por kësaj herë, përgjegjësit dyshuan.

Ndërsa të akuzuarit ishin ende të ulur në provim, mësuesit i hetuan fotot e dyshimta të pasaportave. Kur ata kuptuan se ishin hetuar, e ndërprenë testimin, morën pasaportat dhe ikën. Me këtë, sipas hetuesve, ata donin të “parandalojnë zbulimin ose arrestimin”.

Ikja me nxitim i bëri autorët e dyshuar edhe më të dyshimtë. Për më tepër, ka pasur raste në rritje të autoriteteve në të cilat të huajt kanë siguruar certifikata gjuhësore, edhe pse ata nuk mund të flisnin gjermanisht. Në fund të vitit 2018, policia ndaloi bandën e dyshimtë të falsifikimit të testeve, informon Shtegu.com. Për këtë gjykim janë caktuar tetë ditë seancë.

Mbetet për tu parë nëse pretendimet e prokurorit publik do të konfirmohen në gjykatë. Në çdo rast, avokati i Mynihut Peter Pospisil, i cili mbron irakienin Falah Hassan B., ka dyshimet e tij: “Klienti im nuk ka qenë asnjëherë anëtar i një bande, kështu që akuzat kundër tij janë të pasakta”. Pospisil gjithashtu ka lëshuar kritika të ashpra për atë që ai e konsideronte si një burg “tepër të gjatë”. “Klienti im është në paraburgim që nga 11 dhjetori 2018, më shumë se një vit e gjysmë – më i gjatë se shumë vrasës”.