Snajperistja elitare: Cila është dobësia e armikut

Snajperja ukrainase Olena Bilozerska i krahasoi ditët e para të luftës me ushtrinë ruse me një “safari” dhe këmbënguli se Ukraina do ta fitonte përfundimisht luftën, pavarësisht taktikave të forcave ruse.

“Në ditët e para të luftës, ishte si një safari, automjetet e armikut që lëviznin në kolona të dendura u shkatërruan nga pritat në rrugët që kalonin nëpër pyje”, tha Bilozerska për New Voice of Ukraine.

Luftëtarët e mbijetuar ikën në pyll, ku u kapën nga mbrojtjet territoriale dhe gjuetarët vendas.

Ajo beson se Ukraina do ta fitojë përfundimisht luftën kundër Rusisë dhe vuri në dukje se dy muajt e fundit që nga fillimi i luftës kanë treguar, sipas saj, se është më e lehtë të mposhten rusët sesa pritej.

Ushtria ruse ka humbur ndoshta një të tretën e forcave të saj luftarake tokësore, të dedikuara fillimisht për luftimet në Ukrainë në fillim të konfliktit në shkurt, vlerësoi Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar në një raport javor.

Bilozerska tha se ajo ka luftuar për mbrojtjen e Ukrainës që nga viti 2014, kur Rusia pushtoi dhe aneksoi gadishullin e Krimesë. Snajperistja e elitës foli gjithashtu për pikat e forta dhe të dobëta të ushtrisë ruse.

“Armiku (Rusia) kryesisht përdor taktikat e ‘zjarrit me shtypje’, duke përdorur një numër të madh artilerie dhe një numër të madh granatash në posedim të tij. Detyra e armikut është të ‘shkatërrojë’ pozicionet tona dhe më pas të përpiqet t’i pushtojë ato”, thotë ajo, duke shtuar: “Por ushtarët e tyre trajtohen thjesht ‘si mish për top’, duke i bërë ata të dobët në moral lufte. Është dhe mungesa absolute e iniciativës midis rreshterëve dhe oficerëve të rinj. Si rezultat, është e pamundur të marrësh vendime vetë.”

Ajo shtoi gjithashtu: “Askush nuk e di se kur do të përfundojë lufta. Sipas mendimit tim, ajo do të zgjasë të paktën një vit. Dhe do të përfundojë, natyrisht, me fitoren tonë, kontrollin e ripërtërirë mbi territoret ukrainase brenda kufijve të njohur ndërkombëtarisht, dmth me Donbasin dhe Krimenë”.

Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar njoftoi në Tëitter të dielën se “forcat ruse janë gjithnjë e më të kufizuara nga aftësitë e degraduara, morali vazhdimisht i ulët dhe efektiviteti i reduktuar luftarak”. “Shumë nga këto aftësi nuk mund të zëvendësohen ose të rivendosen shpejt dhe ka të ngjarë të vazhdojnë të pengojnë operacionet ruse në Ukrainë.”

Pavarësisht humbjeve dhe dështimeve që janë të dukshme për analistët ushtarakë dhe gazetarët ndërkombëtarë në terren, është mjaft e sigurt se Rusia vazhdon të insistojë në arritjen e qëllimeve të saj dhe nuk do të heqë dorë nga qëllimi i saj për të marrë kontrollin e Ukrainës. /tesheshi