Struga po boshatiset nga shqiptarët: 19 nxënës për pesë fshatra në klasë të parë!

INA
INA

20 Maj, 2023

Eksodi dhe braktiisja e vendlindjes po faktohet në shifra edhe në regjistrimin e nxënësve në klasën e parë në SHFK”Nuri Mazari”-Dollogozhdë, dhe shkollat periferike: Koroshishtë, Livadhi, Zhepin dhe Pohum .

Sipas informacionit të dhënë nga shërbimi pedagogjik z. Mevlur Lloga, në afatin e regjistrimit në muajin maj, gjendja është si më poshtë:

Dollogozhdë: Në listë për regjistrim figurojnë 37 nxënës.
Të regjistruar janë 6 nxënës!

Koroshishtë: Në listë për regjistrim figurojnë 27 nxënës.
Të regjistruar janë 7 nxënës!

Livadhi: Në listë për regjistrim figurojnë 18 nxënës.
Të regjistruar janë 2 nxënës.

Në Zhepin: Në listë për regjistrim figurojnë 8 nxënës.
Të regjistruar 3 nxënës, në shkollën e f.

Koroshishtë me kërkesën e prindërve.

Në f. Pohum: Në listë për regjistrim ka 1 nxënës.
1 nxënës do të regjistrohet.

Sipas informacioneve që disponojmë, ky numër në afatin e dytë të regjistrimin mundet të pësojë ndryshime por jo që do ta ndryshoj shumë strukturën e nxënësve informon Lloga.

Nga shkolla fillore ”Nuri Mazari” deri në vitin 2000-10 në këtë institucion arsimor kanë mësuar 1500 nxënës.

Zvogëlimi i numrit të nxënësve në komunën e Strugës me ritme të shpejta filloi të bëhet prezent dekadës së kaluar si rezultat i migrimit në masë të struganëve në botën perëndimore. Ndërkohë, goditjen e fundit duket se po e jep migrimi drejt Gjermanisë efekte që tashmë po duken.

Ndërkohë, duhet thënë se një faktor determinues që ka kontribuar për këtë eksod apoliptik ka qënë mos-pasja e një strategjie parandaluese nga vendimarrësit që nuk ditën apo nuk deshën ti dalin para kësaj gjëme.

Padyshim një faktor nxitës indirekt ka rezultuar nepotizmi në punësime,një sistem i kalbur dhe i korruptuar në themel i padrejtë ndaj më të dobtit.

Nesë kjo situatë vazhdon me këto ritme nuk do të jetë e largët dita që jo vetëm shkollat do të mbyllen por shqiptarët nga një komunitet shumicë të shndërrohen në pakicë në Strugë.(Strugalajm.com)

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

bujar-1

OSBE me 9 hapa për Veriun e Republikës së Kosovës

edi rama

Ultimatumi i Borellit/ Rama: Zgjidhni konfliktin para se BE të zbatojë masa të forta

IMG_1832

Shqiptarja 46-vjeçare bën namin, vjedh 3 milionë euro

ahmeti grubi

Vizita tek babai i Hashim Thaçit në Brojë, Limani akuza Ahmetit dhe Grubit

auto_shkolla_klasa_derrasa_e_zeze_shkumesi1525601470-780x439-1

Në Strugë gjithnjë e më pak filloristë, këtë vit janë regjistruar 77 fëmijë më pak

ali-ahmeti-2

BDI feston ditëlindjen, koktej festiv, por edhe ‘luftë’ brenda llojit

borell-borel

BE i kërkon Kosovës mbajtje të zgjedhjeve të jashtëzakonshme në veri

erdogan

Erdogan betohet si president edhe për një mandat pesëvjeçar

FB_IMG_1685796897237

Kasami e mirëpret ish-presidentin Bamir Topi

INFO

NA NDIQ