Studimi zviceran: Në verë njerëzit debatojnë më shumë me fqinjët

Kështu thuhet nga sigurimi zviceran AXA-ARAG. Shkaqet më të shpeshta në bazë të mosmarrëveshjeve janë lartësia ose distanca e impianteve, emetimet e zhurmës dhe projektet e ndërtimit në vazhdim.

Për disa, nxehtësia aktuale është tashmë e padurueshme në vetvete. Por nëse shtoni fëmijët e zhurmshëm të fqinjëve, bimët që shkelin kopshtin e të tjerëve apo projektet e reja të ndërtimit që po zbatohen, duhet shumë pak për të humbur durimin. “Në verë marrim numrin më të madh të pyetjeve në lidhje me mosmarrëveshjet e lagjes,” thotë Alexandra Pestalozzi, avokate në AXA-ARAG, sigurimi kryesor i mbrojtjes ligjore në Zvicër. Nëse nga njëra anë është e vërtetë që gjatë pushimeve kërkesat zvogëlohen, nga ana tjetër vihet re një rritje e periudhës para dhe pas pushimeve verore krahasuar me muajt e dimrit, përcjell albinfo.ch.

Roli i pandemisë

Në Zvicër, pandemia e koronavirusit nuk ishte shkaku i drejtpërdrejtë i konflikteve të reja mes fqinjëve, megjithatë çdo element shqetësues u perceptua më i dukshëm, duke qenë se koha e kaluar në shtëpi ishte rritur ndjeshëm”, vijon Pestalozzi. Kurba tani duket se është stabilizuar në këtë nivel. Krahasuar me vitin 2020, ka pasur një rritje prej 5% në raste të tilla në vitin 2021 dhe një projeksion i vitit aktual tregon se nivelet e vitit 2021 ka të ngjarë të arrihen së shpejti.

Kundërshtimi për projektet e ndërtimit është rritur këtë vit

Arsyet e konflikteve janë të llojeve të ndryshme: shkaqet më të shpeshta në bazë të mosmarrëveshjeve janë lartësia ose distanca e impianteve, emetimet e zhurmës dhe projektet e ndërtimit në vazhdim. Me sa duket, këtë vit janë veçanërisht këto të fundit që shqetësojnë popullatën zvicerane: në gjysmën e parë të 2022 AXA-ARAG mori mbi një të tretën më shumë kërkesa në lidhje me mosmarrëveshjet e ndërtimit sesa në të njëjtën periudhë të vitit 2021. Një shpjegim i mundshëm “mund të gënjejë në faktin se pas pandemisë i kushtohet më shumë rëndësi shtëpisë, kjo mund të ketë sjellë nga njëra anë realizimin e projekteve të reja ndërtimore dhe nga ana tjetër ndërgjegjësimin më të madh për efektet negative të projekteve të tilla, si p.sh. si krijimi i zonave më të mëdha gri”.

Rekomandohet pajtimi jashtë gjykatës

Përpara se t’i çoni fqinjët në gjykatë për një mosmarrëveshje, në shumicën e rasteve është e këshillueshme që të vazhdoni me pajtimin jashtë gjykatës. “Procedurat gjyqësore mbartin rreziqe dhe mund të jenë shumë kohë dhe të kushtueshme. Për më tepër, në shumë raste një dënim gjyqësor nuk e zgjidh konfliktin”, thekson Pestalozzi. Për këtë, rekomandon më tepër të provohet rruga e dialogut, duke u përpjekur për të gjetur një zgjidhje konsensuale së bashku me fqinjët. Nëse nuk arrihet asnjë rezultat, këshilla është t’i drejtoheni një ndërmjetësi të paanshëm. Sipas ekspertit, bashkëjetesa mes fqinjëve është vërtet e qetë nëse komunikon hapur dhe tregon tolerancë. “Një rregull i përgjithshëm për të siguruar marrëdhënie të mira: shmangni atë që do t’ju shqetësonte gjithashtu”.