Të negociosh apo të luftosh me Putinin? Kjo është çështja…

Bota siç ishte para luftës në Ukrainë – kjo është ajo për të cilën dëshirojnë shumë në Evropë, në Ukrainë dhe në Rusi. Kur dëgjohet nga Kremlini se ata janë të gatshëm të negociojnë paqen, por kjo dështon vetëm për shkak të refuzimit të Ukrainës dhe Perëndimit, atëherë ata i drejtohen vetë dëshirës së qytetarëve atje: të jetojnë përsëri në botën siç ishte para luftës, pa vdekje dhe shkatërrim, pa sanksione dhe gaz e naftë të shtrenjtë, shkruan DW.

Por nuk do të jetë kurrë si para kësaj lufte. Kështu do të jetë edhe nëse armët heshtin këtë orë. Për shkak se lufta në Ukrainë nuk është shkaku i konfliktit ekzistues mbi rendin e ardhshëm botëror, kjo luftë është vetëm pasojë e atij konflikti.

Rusia dëshiron të shkatërrojë botën, duke sfiduar ligj dhe vlera me të gjitha mjetet. Dhe Kina, Irani, Koreja e Veriut dhe vende të tjera të tilla ku këto vlera janë të padëshirueshme, ndihmojnë Moskën.

A ndaloi Hitleri kur mori Çekosllovakinë?

Sepse kështu do të zgjasë ky konflikt global. Është një lloj Lufte e Tretë Botërore e pashpallur që Putini dhe diktatorët e tjerë po ia imponojnë njerëzimit – dhe popujve të tyre. Demokracitë nuk mund ta injorojnë këtë konflikt, nuk mund të ikin prej tij. Nëse do ta bënin, pasoja do të ishte kthimi në barbarizëm, në një botë ku gjithçka zbret në ligjin e më të fortëve dhe të drejtat njerëzore të individëve nuk kanë më asnjë kuptim.

Nëse Rusia fitonte luftën kundër Ukrainës, ajo do të vazhdonte agresionin e saj më tej: në Moldavi, Kazakistan apo Bjellorusi. Dhe Kina do të inkurajohej me akoma më shumë dhunë për të shtypur ata që mendojnë ndryshe dhe pakicat atje: në Hong Kong, në Tajvan, në ishujt në Detin e Kinës Jugore. Dhe regjimi në Iran, nëse ka ende ndonjë respekt për njerëzit e tij, ata do të zhdukeshin, ashtu si për vendet e tjera të Lindjes së Afërt dhe të Mesme. Është mirë që është e vërtetë edhe e kundërta: nëse Rusia e humb këtë luftë, Kina, Irani, Koreja e Veriut dhe shtete të tjera të tilla duhet të bëhen më të kujdesshme.

Naiviteti është një luks i rrezikshëm

Nuk është rastësi që është Irani që furnizon Putinin me dronët e tij. Sepse regjimi në Teheran e di: edhe ai nuk ka të ardhme nëse Putini dështon në luftën e tij pushtuese. Në fund dhe për shkak të sanksioneve, Irani shet naftën e tij kryesisht në Moskë dhe Pekin. Nëse edhe ata klientë largohen, ekonomia e asaj diktature fetare thjesht do të shpërthejë. Dhe suksesi i Ukrainës do t’u jepte krahë edhe protestuesve në Iran.

Për shkak se është kështu dhe për shkak se gjithçka është e lidhur, Putini nuk duhet të fitojë. Vendet demokratike dhe bota e qytetëruar nuk duhet të përkulen kurrë para diktatorëve, këtë e mësuam edhe para Luftës së Dytë Botërore. Pavarësisht se si përfundon lufta në Ukrainë, vendet e NATO-s nuk kanë zgjidhje tjetër veçse të rinovojnë masivisht arsenalet e tyre. Bashkimi Evropian, SHBA, Kanadaja, Australia, Japonia dhe aleatët e tjerë nuk mund të përballojnë më të jenë naivë as në bashkëpunimin ekonomik dhe të bëhen plotësisht të varur nga furnizimet, lëndët e para dhe tregu për produktet e tyre – madje edhe kur bëhet fjalë për një një vend i madh si Kina.

E ardhmja e të gjithëve ne

Natyrisht: ukrainasit po luftojnë kryesisht për lirinë e tyre, për atdheun e tyre dhe për sigurinë e familjeve të tyre. Por në dritën e konfliktit global, koalicionet e së keqes dhe bota e lirë po luftojnë gjithashtu për të gjithë ata që kujdesen për demokracinë dhe respektimin e të drejtave të njeriut.

Kjo është arsyeja pse Perëndimi duhet të vazhdojë të mbështesë Ukrainën: financiarisht, ushtarakisht, moralisht dhe politikisht. Ukrainasit po luftojnë gjithashtu për shumë njerëz në mbarë botën që mezi dinë diçka për atë luftë. Sepse a mundet dikush të mendojë seriozisht se Putini ose Xi janë vërtet të interesuar për problemet e gjithë planetit tonë, siç është mbrojtja e klimës? Nga ana tjetër, qëllimet e OKB-së për mbrojtjen e klimës janë të pamundura të arrihen pa Moskën dhe Pekinin. Vetëm për këtë arsye, Putini duhet të ndalet. Sa të jetë ai në pushtet, nuk do të ketë paqe.