Hajredini: Teuta dhe Zaevi si i’a shitën tokën në Tetovë Davidoviqit famëkeq

Ish-ministri i financave, Xhevdet Hajredini sërish ka shkruar lidhur me shitjen e tokës së ish-fabrikës “Shik Jelak” në Tetovë, pjesën mët madhe të së cilës e bleu biznesmeni kontrovers serbo-malazez Miodrag Davidoviq-Daka.

“Teuta dhe Zaevi s’patën kujt tjetër, përveç Daka Davidoviqit famëkeq, tokë ndërtimore ti japin në Tetovë. Ai, përveç tjerave, njihet edhe se “aktivitete kryesore i ka pas dhe i ka trafikimin e cigareve, naftës, armëve, larjen e parave për mafijan malazeze me të cilën është në lidhje të ngushtë.Ka lidhje të fuqishme me krimin, shërbimet e intelegjencës dhe kishën ortodokse sërbe. Vështirë se ka kush që beson se në këtë rast s’ka korrupsion personal dhe partiak”, ka shkruar Hajredini.

Biznesmeni malazez Daka, i cili u akuzua për lidhje me Beogradin dhe Moskën gjatë përpjekjes për grusht shteti në Malin e Zi katër vjet më parë, bleu një pjesë të SHIK Jelak me një çmim të ulët ndërsa kompania ishte një humbëse.

Deri në vitin 1939, prona ishte një pronë vakëf e Xhamisë së ulët Tupan. Pas luftës, prona u shtetëzua dhe në vitin 1963 një pjesë e ngastrës u la mënjanë për ndërtimin e SHIK Jelak. Me kalimin e viteve, SHIK Jelak merr të drejtën të përdorë të gjithë ngastrën, dhe pas pavarësisë së Maqedonisë, pothuajse e gjithë toka nën dhe përreth kompanisë bëhet pronësi e shtetit.Të parët që përpiqen të marrin tokën nga shteti janë Myftiu i Tetovës i Komunitetit Fetar Islam. Në vitin 2001, BFI përmes shkombëtarizimit kërkoi kthimin e të gjithë tokës.Në vitin 2008 ata morën një vendim nga Gjykata Administrative e cila ktheu vetëm 1,130 metra katrorë, ndërsa për të tjerët afër 78,000 m2 ata morën bono me vlerë 270,000 euro, ose kompensim prej tre eurosh e gjysmë për metër katror.Arsyetimi i gjykatës është se toka e kërkuar shtetërore është e mbushur me objekte me interes shtetëror.

Në vitin 2009, SHIK Jelak falimentoi. Në procesin që vijon, prona u shpërndahet kreditorëve – nga kompanitë e sigurimeve te punëtorët. Pasuria e falimentimit përfshin lehtësira dhe makineri, por jo tokën që i përket shtetit.

Vetëm në vitin 2016, kërkesat e para për privatizimin e tokës në vend u shfaqën në regjistrat e Kadastrit.

Sipas historisë së komplotit, ata janë bashkësia e kreditorëve Andre Spasenovski, Branimir Company, Beckamp dhe Borislav Aleksovski.

Vetëm në vitin 2019, kur LSDM është në pushtet, historia e komplotit përfshin të drejtën e pronësisë së rreth 6,000 metra katrorë të ndërmarrjes JELAK-GRADBA, pronari i së cilës është saktësisht Miodrag Davidovic-Daka.

Dokumentet e disponueshme për publikun, megjithatë, nuk tregojnë nga kush Daka bleu tokë në Tetovë para se ajo të bëhej e shtrenjtë. Jozyrtarisht, biznesmeni bleu një pjesë të pasurisë së kreditorëve, kështu që ai privatizoi tokën nën ndërtesa. Vetëm fakti që kompania me të cilën Daka tregtonte në Tetovë u krijua në shkurt 2016, dmth gjatë qeverisë së mëparshme, dhe se pronësia e saj përfundon në Panama, është e verifikueshme.

Që hyrja e Dakës në komplotin e SHIK Jelak ka një prapavijë politike, tregoi disa nga bombat parazgjedhore, në të cilat Zoran Mileski-Kiceec, për një tarifë prej 300,000 euro, është në rolin e ndërmjetësit të biznesmenit malazez për marrëveshje në Shtip dhe Tetovë. Gjendja aktuale e parcelave të SHIK Jelak tregon se Dhaka zotëron rreth 6,000 metra katrorë në vend, ose vetëm rreth 7.5%. Komplotet në pronësi të shtetit tani votojnë në emër të Republikës së Maqedonisë Veriore, dhe deri vonë disa prej tyre ishin në emër të PRO ose PDIF. Në Gazetat Zyrtare mund të gjeni disa reklama në të cilat Qeveria e Zoran Zaev në tre seanca në fund të vitit 2018 dhe në fillim të vitit 2019 (25.12.2018, 15.01.2019,7.2.2019), jep pëlqimin për shitjen e pronës që janë në pronësi të institucioneve shtetërore me një noter publik. Ligjërisht, kjo do të thotë t’u ofrosh hapësirë ​​bashkëpronarëve të tjerë, dmth Davidoviç, i cili tashmë zotëron një pjesë të uzinës. Pavarësisht nga tre vendimet e shitjes, ato nuk janë zbatuar dhe pronat janë ende në pronësi të shtetit.(INA)