U nda nga jeta mjeku i njohur shqiptar, në SHBA, Dr Agim Leka

Nga Beqir Sina/
Mjeku i njohur, prof. Dr. Agim Leka është ndarë nga jeta në moshën 94 vjeçare për shkak të një sëmundje të rëndë. Ai ishte një nga mjekët e parë shqiptarë në Shtetet e Bashkauara, intelektual, patriot e atdhetar, kundërshtar i përbetuar e rregjimit komuniste të Enver Hoxhës dhe sllavo komunizmit në trojet shqiptare.
Dr. Agim Leka , vdiq ditën e Ejte  më 8 mars 2018, në një nga spitalet e Nju Jorkut,( St. John’s Riverside Hospital in Yonkers, N.Y.) pas një sëmundje të gjatë. Shërbimet e Funerale për Dr Agimin, lajmëron familja e tij janë pēr tu mbajtur në Frank E. Campbell Chapel Funeral të New York, NY, ndërsa, për varrimin ata thonë se do të njoftohet më vonë.
Agim Leka, ishte një mjek i njohur me shumë talentë, përkushtimi i përjetshëm i Dr Lekës për arsim dhe shërbim janë arritjet e tij më të merituara, shkruante në motivacionin e saj në librin “Albanian American Success Story”, kur ai u nderua si pjesë e një libri që bënte të njohur historinë e suksessit të shqiptarve të Amerikës .
Dr. Agim Leka u lind më 25 janar 1924 në Delvinë të Shqipërisë, një qytet i vogël pranë Sarandës. Dashuria e tij për Shqipërinë u frymëzua nga ngjarjet historike që formuan jetën e prindërve të tij, gjyshërve, profesorëve dhe të tjerëve, të cilët, nëpërmjet sakrificës së tyre për vendin, e bëri Shqipërinë një shtet të lirë në vitin 1912.
Babai i Dr. Lekës, Rakip Leka, ishte nga fshati historik i Borshit dhe ishte një diplomuar nga “Summa Cum Laude” i Universitetit Imperial të Stambollit, Shkolla e Jurisprudencës. Rakip ishte një nga gjyqtarët e parë të emëruar nga Ismail Qemal, themeluesi i Pavarësisë së Shqipërisë, dhe që shërbeu me zell për shumë vite në Mbretërinë shqiptare – kohën e Mbretit Zog.  Babai i tij Rakipi përfundimisht arriti gradat më të larta të jurisprudencës shqiptare, në kohën e Mbretërisë shqiptare. Gjyshi i nënës së Dr Lekës, Nebi Sefa, ishte një nga firmëtarët e Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë.
Agim Leka, dashurinë e tij për Shqipërinë dhe për shqiptarët pa dallim është frymëzuar nga ngjarjet historike që kishin influencuar jetën e prindërve, të gjyshave e gjysheve, profesorve të tij dhe të tjerë, të cilët nepërmjet sakrificave për Atdheun e tyre, bënë Shqipërinë një shtet të lire, më 1912.
  Dr. Agim Leka merr Çmimin e Arritjes Lifetime nga Fituesi i Çmimit Nobel Ferid Murad, MD, Ph.D. më 19 Mars 2011 në Harvard Club, New York City, nga Shoqata Mjekësore Shqiptaro-Amerikane.
Dr. Agim Leka ka marrë lëvdata dhe dekorime përfshirë Kongresin Amerikan, orgnaizata të ndrshme mjekësore e të tjera. I tillë është dhe çmimi me rastin kur m 19 Mars 2011, Shoqata Mjekësore Shqiptaro-Amerikane organizoi një Mbrëmje madhështore kushtuar përkushtimit të tij gjysëm shekulli në shërbim të shëndetit të qytetarëve. Dekorata e shoqatës iu dorëzua Dr. Lekës nga Nobelisti  me origjinë shqiptare, Dr. Ferid Murat, kryetar nderi i shoqatës.
Frank G. Shkreli, gazetar, publicist e redaktor i Seksionit Shqip dhe drejtues i palodhur i Divizionit Euro-Aziatik të “Zërit të Amerikës”, një mik i vjetër i Dr. Agim Lekës, në kujtimet e tij, shkruan se :”Në letrën e tij, dërguar udhëheqsit fetar Mon Oroshi, në vitin 1972 Dr. Leka përgëzonte Kishën Katolike Shqiptare për nismën shëndetsore të asaj kohe dhe premtonte ndihmën e tij të vazhdueshme, në bashkpunim edhe me mjekë të tjerë shqiptarë, ashtuqë si pas tij, “të gjithë fëmijtë shqiptarë të çdo feje dhe krahine të gëzojnë shëndet dhe jetë të lumtur në vendin bujar të Amerikës.”
Shkreli do të thoshte se premtinin e shprehur në atë kohë për të ndihmuar komuntetin shqiptar në Amerikë, ai e mbajti gjatë dekadave të fundit pa përtesë dhe i gjithkugjendur.  Mirëpo, duke i dhuruar “Klinikës Nën Tereza” pranë Kishës Katolike Shqiptare në New York, ndërtesën e klinikës së tij prej 50-vitesh kësaj qendre, Dr. Agim Leka premitimin e dhënë në fillim se do e vazhdojë përgjithmonë edhe në të ardhmen edhe pasi Perendia të ketë vendosur t’a thërras në atë jetë shërbestarin e vet të mëshirës, e vazhdojë deri në fund të jetes së tij.
Më tej Shkreli, ka shkruar se Dr. Agim Leka në letrën e tij dërguar famullitarit të Kishës Katolike Shqiptare në New York, Dom Pjetrit i uronte atij sukses në themelimin e “Klinikës Nënë Tereza” duke thënë se shpresonte që të gjejë kënaqësinë e veçantë që ai e kishte përjetuar duke u shërbyer sidomos atyre shqiptarëve dhe kombësive të tjera, të cilët kanë vuajtur në kampet e përqëndrimti dhe në burgjet e komunizmit.  Për më tepër, shprehet Dr. Leka, klinika do mbajë emërin e Nën Terezës, e cila së shpejti do të shpallej shënjëtore dhe e cila do të vazhdojë të shërbejë si shembull e mirësisë për të gjithë popujt e botës, e sidomos, do thoshte Dr. Leka, “shembull për populin tonë, i cili ka vuajtur për pothuaj gjyëm shekulli nën një diktaturë të egër komuniste”.
Kurse, gjatë ceremonisë së Shoqatës Shqiptaro – Amerikane e Mjekësisë me doktorët e saj të mrekullueshem – vendosi të jap mirënjohjen e parë të kësaj shoqate, për punën 55 vjeçare në shërbim të mjeksëisë dhe të komunitetit shqiptarë në Amerikë, Dr. Agim Lekës. Kjo shoqatë ka dhënë çmimin e saj të parë për një mjek veteran shqiptarë në SHBA-ës, për të bërë atë shembull për mjekët e brezave më të rinj thuhej në një deklerat të kësaj shoqate.
Ka qenë Nobelisti me origjinë shqiptare, dr. Ferid Murati, gjatë dorëzimit të çmimit ” Arritjet Jetësore”, kolegut të tij dr Agim Leka, nga shoqata e mjekëve shqiptarë,i cili  tha se ishte krenar për pozicionin e ofruar nga Shoqata Mjekësore Shqiptaro-Amerikane, dhe e quajti këtë nder si një privilegj të veçantë, ndërsa ka pranuar të marrë pjesë edhe në të ardhmen në veprimtari dhe aktivitet të tjera kësaj shoqate dhe komunitetit shqiptarë në të ardhmen.
Dr. Agim Leka, i cili është një ndër “pionerët” e mjekëve shqiptarë në diasporë,  me emocioneve, u shprehu mjekëve shqiptarë faleminderimet dhe urimet e sinqerta për këtë ngjarje që do të jetë e paharruar për të.
“Ne kemi qenë duke punuar së bashku për një kohë të gjatë, tha doktor Leka, dhe unë besoj se ne kemi qenë në gjendje për të arritur një marrëveshje të madhe në forcimin e obligacioneve shpirtërore në mes të shqiptarëve dhe të popullit amerikan në një botë ku interesi dhe lakmia qeverisin, në shumicën e rasteve, esencat e ndërveprimit të njeriut.”
Derdhje spontane të dashurisë për Shtetet e Bashkuara dhe për atë që idealet amerikane, e ka quajtur ai  dhe pasqyrë në të gjithë botën, atë çka ndodhi 27 vjetë më parë gjatë vizitës së Sekretarit të Shtetit James Baker-së, për të vizituar Shqipërinë në vitin 1991. “Ato, ndjenja të shqiptarëve për SHBA, pati thënë  dr Leka, :“Nuk kanë me të vërtetë paralele, mbasi që nuk ka në historinë diplomatike të botës në kohë paqe. Ju keni qenë e privilegjuar për të dëshmuar dhe të jeni pjesë e këtij bashkëveprimi historik të gjallë të njeriut dhe të përcillni mesazhe të sinqertë nga një populli në tjetrin.”
Ndërkohë një mjek i ri shqiptar Ismet Lukolic, i frymëzuar nga Dr Leka, do të thoshte, se shumë fëmijë shqiptarë, si ai u rritën duke mos ditur asgjë për atë që përfshin jetën profesionale që nga prindërit e tyre, që u munduan veçse të i rrisin ne dhe të i shkollojnë e edukojnë, megjithse, ata vetë sakrifikuan dhe punuan në restorante dhe punët më të vështira.
“Ekspozimi ynë për të marrë profesionin mjekësor si fëmijë, ishte i kufizuar në vizitat tek mjekët, vetëm atëhere kur kemi shkuar vetë ose të shoqëruar të afërmit tonë për të u vizituar. Megjithatë, duhet pranuar se kemi pasur dhe modele mjekësh shqiptarë që na bëjnë ne sot të jemi krenar për për profesionin tonë – i tillë është edhe Dr Agim Leka” ka thënë Dr Lukoliç.
Duke shtuar se Dr. Agim Leka shërbeu si një model dhe frymëzim për shumë mjek të rinj, shqiptarë në Amerikë, duke përfshirë edhe veten time, që duke lexuar në lidhje me arritjet e tij dhe duke mësuar më shumë për përfshirjen e tij si një aktivist i komunitetit, ai gradualisht më ka inspiruar mua për të hyrë në mjekësi” citohet të ketë thënë Dr Ismet Lukolic, anëtar i Shoqata Shqiptaro – Amerikane e Mjekësisë.
Shoqat kjo me doktorët e saj të mrekullueshem e cila gjashtë vjet më parë vendosi të jap mirënjohjen e parë të kësaj shoqate, për punën 55 vjeçare në shërbim të mjeksëisë dhe të komunitetit shqiptarë në Amerikë, Dr. Agim Lekës.
 Kjo shoqatë ka dhënë çmimin e saj të parë për një mjek veteran shqiptarë në SHBA-ës, për të bërë atë shembull për mjekët e brezave më të rinj.
Nobelisti me origjinë shqiptare, dr. Ferid Murati, i cili mori pjesë në këtë ceremoni gjatë dorëzimit të çmimit ” Arritjet Jetësore”, kolegut të tij dr Agim Leka, nga shoqata e mjekëve shqiptarë, tha se ishte krenar për pozicionin e ofruar nga Shoqata Mjekësore Shqiptaro-Amerikane, dhe e quajti këtë nder si një privilegj të veçantë, ndërsa ka pranuar të marrë pjesë edhe në të ardhmen në veprimtari dhe aktivitet të tjera kësaj shoqate dhe komunitetit shqiptarë në të ardhmen.
Një ndër “pionerët” e mjekëve shqiptarë në diasporë, Dr. Agim Leka, me emocioneve u shprehu mjekëve shqiptarë faleminderimet dhe urimet e sinqerta për këtë ngjarje që do të jetë e paharruar për të.
“Ne kemi qenë duke punuar së bashku për një kohë të gjatë, tha doktor Leka, dhe unë besoj se ne kemi qenë në gjendje për të arritur një marrëveshje të madhe në forcimin e obligacioneve shpirtërore në mes të shqiptarëve dhe të popullit amerikan në një botë ku interesi dhe lakmia qeverisin, në shumicën e rasteve, esencat e ndërveprimit të njeriut.”
Derdhje spontane të dashurisë për Shtetet e Bashkuara dhe për atë që idealet amerikane, e ka quajtur ai  dhe pasqyrë në të gjithë botën, atë çka ndodhi 20 vjetë më parë gjatë vizitës së Sekretarit të Shtetit James Baker-së, për të vizituar Shqipërinë në vitin 1991. “Ato, ndjenja të shqiptarëve për SHBA, tha dr Leka, “nuk kanë me të vërtetë paralele, mbasi që nuk ka në historinë diplomatike të botës në kohë paqe. Ju keni qenë e privilegjuar për të dëshmuar dhe të jeni pjesë e këtij bashkëveprimi historik të gjallë të njeriut dhe të përcillni mesazhe të sinqertë nga një populli në tjetrin.” theksojë ai.
5565644761_74a5e7646f_b.jpg
5566271688_ccb0f08904_b.jpg
5587192794_5c9c544a42_b.jpg
Dr.-Agim-Leka-MD-2-640x426.jpg