Ushtria e Maqedonisë me armatim të ri nga Amerika

Ende pa u bërë anëtare e NATO-s, Maqedonia e Veriut ka në plan që në bashkëpunim me vendet e tjera të modernizojë arsenalin ushtarak, për të zëvendësuar armatimet e vjetra sovjetike. Partneri kryesor në këtë nismë do të jetë Pentagoni, që do ta furnizojë vendin ballkanas me automjete ushtarake.

Krahas rinovimit të përbërjes së armatës profesionale të Maqedonisë së Veriut, Ministrja e Mbrojtjes Radmila Sheqerinska ka paralajmëruar se deri në fund të vitit, kur Maqedonia e Veriut përfundimisht do të ulet në tryezën e NATO-s si vendi I 30-të anëtarë, të furnizohet edhe me pajisje ushtarake, siç tha për funksionalitet më të madh.

Radmilla Sheqerinska, ministre e Mbrojtjes: “Në pjesën e dytë të vitit 2019 fokusi ynë është të furnizohemi me automjete luftarake dhe kuptohet furnizimi me pajisje mbrojtëse për të gjithë ushtarët. Treguam se nuk duhet të zgjedhim mes dy cështjeve, NATO dhe Armatë më të fuqishme. Arritëm që gjatë këtyre dy viteve të investojmë dhe të kemi rezultate në këto dy objekiva”.

Sipas Ministres së Mbrojtjes, në Ligjin e ri për furnizime publike në fushën e mbrojtjes është lënë mundësia që krahas firmave komerciale, furnizimi I pajisjeve për modernizimin e armatës të zhvillohet përmes marrëveshjeve me vende tjera anëtare të NATO-s.