Vatra nga Amerika mesazh për miratimin e ligjit për gjuhën shqipe në Maqedoni

Federata Panshqiptare e Amerikës “Vatra” përshëndet vendimin e Parlamentit të Maqedonisë për miratimin e ligjit për përdorimin zyrtar të gjuhëve të bashkësive etnike.

Federata Vatra, përmes një komunikate për media e vlerëson si hap pozitiv të arritur në një shtet ku ndasitë etnike janë të theksuara.

“Vatra e vlerëson pozitivisht vendimin sepse Ligji lejon që gjuha shqipe do të përdoret për të parën herë edhe në Qeveri, edhe në Kuvend, por edhe në të gjitha organet e tjera të pushtetit qendror, ndërmarrjet publike, agjencitë, drejtoritë, komisionet etj. Ky Ligj avancon përdorimin zyrtar të Gjuhës shqipe në të gjitha organet e pushtetit qendror dhe lokal”, thuhet në komunikatë.

Vatra përgëzon bashkësinë shqiptare për këtë arritje dhe bën thirrje që edhe për të ardhmen faktori shqiptar, qoftë ai në opozitë, qoftë në pozitë, të bashkohen në çështje Kombëtare, si kjo.

Më tutje thuhet se ky ligj është jo vetëm një arritje për shqiptarët, por edhe për vetë maqedonasit dhe do të ulë tonet e grindjeve dhe dasive etnike dhe garanton të drejtat e njeriut sipas kartave ndërkombëtare.

Edhe pse ky Ligj është ende larg plotësimit të zotimit që Partia Social Demokrate e kryeministrit Zoran Zaev, pat premtuar kur mori mbështetjen e partive shqiptare, sërish përbën një hap përpara në betejën e gjatë të shqiptarëve të Maqedonisë për përdorimin e gjuhës shqipe dhe i hap rrugën marrjes së statusit të barabartë të Gjuhës Shqipe me atë maqedonase, ç’ka do të kërkonte ndryshimin e Kushtetutës. Beteja mbetet e hapur dhe shqiptarët duhet të punojnë edhe për këtë objektiv madhor.