Vezët kanë kolesterol por nuk e rrisin atë

0

Është e vërtetë që vezët janë të pasura me kolesterol.Në fakt, një vezë e vetme përmban 212 mg, që është mbi gjysmën e asaj që duhet marrë në ditë të rekomanduar prej 300 mg.Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani në mend se kolesteroli në një dietë jo domosdoshmërisht ngre kolesterolin në gjak.Mëlçia në të vërtetë prodhon sasi të mëdha të kolesterolit çdo ditë të vetme. Kur e rritni konsumimin e kolesterolit dietik, mëlçia juaj prodhon më pak kolesterol.Sidoqoftë, përgjigja ndaj ngrënies së vezëve ndryshon midis individëve .Në 70% të njerëzve, vezët nuk rrisin aspak kolesterolin.Në 30% të tjera vezët mund të rrisin butësisht kolesterolin total dhe LDLSidoqoftë, njerëzit me çrregullime gjenetike si hiperkolesterolemia familjare ose një variant gjen i quajtur ApoE4 duhet të kufizojnë ose shmangin vezët.