Vitamina F: Cila është rëndësia e saj për shëndetin?

Ju tashmë e dini se sa të rëndësishme janë trupi ynë vitamina C, zinku dhe gjërat e tjera që forcojnë imunitetin. Por a e dini se çfarë është vitamina F dhe në cilat ushqime gjendet?

Vitamina F është një term i përdorur bashkërisht për dy yndyrna që janë jetike për funksionimin normal të trupit. Acidet yndyrore thelbësore që së bashku bëjnë vitaminën F janë diçka që trupi ynë nuk mund ta “bëjë”, prandaj ato duhet të merren përmes dietës. Këto janë acide yndyrore ALA dhe LA, të cilat rregullojnë funksionet e trurit dhe sistemit kardiovaskular. Ato u zbuluan në vitet 1920, kur shkencëtarët përcaktuan se një dietë pa yndyrë ka efekt negativ në shëndet.

Vitamina F është e rëdësishme për rritjen e kalorive, ndihmon në ndërtimin dhe mirëmbajtjen e strukturës qelizore, rritjen dhe zhvillimin, dhe trupi i shndërron ato në yndyrna të tjera të nevojshme për mirëmbajtjen e sistemit. Merr pjesë në krijimin e substancave që rregullojnë presionin e gjakut, mpiksjen e gjakut, imunitetin dhe funksione të tjera të trupit. Mungesa e kësaj vitamine mund të çojë në simptoma të ndryshme të tilla si probleme të trurit ose shikimit, lëkurë të thatë, rënie të flokëve, shërim të ngadaltë të plagës ose rritje të ngadaltë tek fëmijët.

Si funksionon vitamina F?

Këto dy yndyrna zvogëlojnë proceset inflamatore dhe rrezikun e diabetit 2, rregullojnë nivelet e sheqerit në gjak, forcojnë zemrën, janë veçanërisht të rëndësishme për gratë shtatzëna për shkak të zhvillimit të fetusit dhe ka prova që sugjerojnë se ato janë të rëndësishme për shëndetin mendor.

Në cilat ushqime gjendet ajo?

Nëse i merrni me ushqim të mjaftueshëm, nuk keni nevojë të merrni suplemente. Shumica e ushqimeve të rekomanduara përmbajnë të dyja këto acide yndyrore, në përmasa të ndryshme. Vaji i ullirit, farat e lulediellit, bajamet, por edhe soja dhe vaji i misrit, janë të pasura me këtë substancë. Gjendet gjithashtu tek fara e lirit dhe vaji, farat dhe arrat e të cilave. Në sasi të vogla gjendet edhe në produktet e qumështit.