Vizat e arta: Gjithçka që duhet të dini për ‘blerjen’ e pasaportës zvicerane

Picture of Iliria News Agency
Iliria News Agency

22/02/2022

Lejet e qëndrimit në Zvicër janë jashtëzakonisht të vështira për t’u marrë për njerëzit nga disa vende. Por ka një mënyrë për ta bërë këtë – ja se si

Nëse jeni shtetas i një shteti të BE/EFTA, atëherë mund të merrni ose një leje B (shtetas të huaj rezidentë) ose C (shtetas të huaj me qëndrim të përhershëm) relativisht pa probleme. Kjo për shkak se Zvicra ka nënshkruar marrëveshjen e Lëvizjes së Lirë të Personave me vendet e BE-së dhe EFTA-s, duke hequr kufizimet për qytetarët e atyre kombeve që dëshirojnë të jetojnë ose punojnë këtu.

Në fakt, nga 2.2 milionë shtetas të huaj që jetojnë në Zvicër, më shumë se gjysma – 1.4 milionë – vinin nga Bashkimi Evropian, kryesisht nga vendet fqinje, transmeton albinfo.ch.

Megjithatë, gjërat bëhen shumë më të ndërlikuara për njerëzit nga jashtë Evropës – të ashtuquajturat vende të treta – që duan të vendosen në Zvicër.

Ata që duan të punojnë i nënshtrohen një sistemi kuotash. Çdo vit, Këshilli Federal lëshon një numër të caktuar lejesh pune për qytetarët jashtë BE-së. Në vitin 2021 kjo shifër ishte 8500.

Nga kjo kuotë, 4500 persona u pajisën me lejeqëndrim B, ndërsa 4000 të tjerë lejeqëndrim afatshkurtër L, me të cilën u jepet e drejta për të punuar në Zvicër deri në një vit, transmeton tutje albinfo.ch.

Autoritetet zvicerane janë pak më bujare ndaj njerëzve nga Britania e Madhe: në vitin 2021, 3,500 autorizime pune (përveç atyre të dhëna për qytetarët e tjerë të kombit të tretë) u rezervuan veçanërisht për shtetasit e Mbretërisë së Bashkuar – 2,100 leje B dhe 1,400 L leje.

Por çfarë ndodh nëse jeni shtetas i një vendi të tretë që nuk dëshironi të punoni në Zvicër – thjesht të jetoni këtu?

Kjo varet nga ajo sa i pasur jeni.

Siç u tha më lart, shtetasit jo-BE/EFTA u nënshtrohen rregullave dhe rregulloreve më kufizuese sesa homologët e tyre evropianë.

Megjithatë, zviceranët janë njerëz shumë pragmatikë, veçanërisht kur bëhet fjalë për të fituar para.

Një nen pak i njohur, 30 (përveç nga njerëz “të zgjuar financiarisht”) dhe i përdorur rrallë i Ligjit Federal për të Huajt, përcakton përjashtime nga kërkesat e rregullta dhe strikte të pranimit.

Ai u mundëson të huajve nga jashtë Evropës të shpërngulen në Zvicër – por vetëm nëse janë mjaft të pasur për të jetuar këtu pa pasur nevojë të punojnë ose të përdorin përfitime sociale.

Ligji thotë se në rastet e “interesave të rëndësishme publike” – domethënë, shumë para në arkën e shtetit – kantonet mund t’u japin shtetasve të vendeve të treta leje për t’u vendosur në territoret e tyre me një leje qëndrimi B.

Këto janë të ashtuquajturat “viza të arta”, një term që përdoret për të përshkruar rezidencën e bazuar në investimin në ekonominë vendase.

Por, çfarë do të thotë në të vërtetë “mjaft i pasur” në Zvicër?

Natyrisht, qielli është kufiri dhe shumat varen nga vendi ku dëshironi të jetoni. Por vetëm si tregues, “blerja” e lejes së qëndrimit në Gjenevë kushton afërsisht 312,522 franga të ardhura tatimore në vit, 415,000 në Vaud dhe 287,882 në Valais.

Shtojini kësaj një tarifë që do t’ju duhet të paguani një avokat të specializuar zhvendosjeje – thuhet se të paktën 50,000 franga – për të negociuar një marrëveshje tatimore të një shume të madhe për ju me autoritetet e kantonit ku dëshironi të jetoni.

Një gjë që duhet mbajtur parasysh është se vetëm paratë nuk mund t’ju blejnë një vizë të artë.

Ligji parashikon gjithashtu se ju “nuk duhet të paraqisni kërcënim për sigurinë dhe rendin publik ose për marrëdhëniet ndërkombëtare të Zvicrës”.

Për më tepër, të gjithë shtetasit e huaj që jetojnë në Zvicër – të pasur dhe të varfër – duhet të paguajnë mbulimin e detyrueshëm të sigurimit shëndetësor.

Pse të huajt e pasur duan të jetojnë në Zvicër?

Ndërsa është e vërtetë që pasja e shumë parave ju mundëson të jetoni mirë pothuajse kudo në botë, The Local raporton se “njerëzit me taka të mira duan të largohen nga vendet në zhvillim në vende më të sigurta dhe më të begata”.

“Zvicra është Rolls-Royce e destinacioneve”, thotë Enzo Caputo, një avokat i Cyrihut i specializuar në lejet dhe paketat tatimore.

Një tjetër avantazh i një leje B është se ajo u mundëson qytetarëve të vendeve të treta të lëvizin lirshëm në të gjithë zonën Shengen.

Kush janë mbajtësit e vizave të arta në Zvicër?

Çdo vit, rreth 40 deri në 50 persona i marrin këto viza, siç raportohet nga TagesAnzeiger, e cila përdori numrat e publikuar nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM).

Gjithsej 352 të huaj me këtë leje speciale jetonin në Zvicër në fillim të vitit 2021. Ata vinin kryesisht nga Rusia, Arabia Saudite, Shtetet e Bashkuara dhe Brazili.

Megjithatë, njerëzit nga Kina tani përbëjnë përqindjen më të madhe të të huajve me leje speciale, sipas SEM.

Gjithsej 34 shtetas kinezë erdhën për t’u vendosur në Zvicër në katër vitet e fundit.

“Rastësi apo jo, kjo po ndodh paralelisht me kursin gjithnjë e më totalitar të regjimit të Pekinit”, tha TagesAnzeiger.

Kantonet nuk i publikojnë identitetet e këtyre të huajve të pasur, duke justifikuar mungesën e informacionit me ligjet për mbrojtjen e të dhënave.

Ajo që dihet për këtë grup të zgjedhur njerëzish është se shumica e tyre jetojnë në kantonin e Gjenevës. Më pas janë Ticino, e ndjekur nga Vaud, Zug dhe Bernë.

TË FUNDIT
5 orë
17 vjet burg për shqiptarin nga Maqedonia që vrau gruan në Zvicër
6 orë
Burek King-u i shqiptarëve e humb betejën ligjore me Burger King
1 ditë
Tribune de Genėve: Një gazetar shqiptar në Gjenevë kërkon ngritjen e bustit të heroit zviceran Guillaume Tell në Kosovë
1 ditë
Një djalosh shqiptar krijon kompaninë e parë të Inteligjencës Artificiale në Itali me vlerë mbi 1 miliardë dollarë
2 ditë
Konsullata e Kosovës në Nju Jork, shënoi 25-vjetorin e Çlirimit të Kosovës

ME TE LEXUARA

2 ditë
Kosova me 10 medalje në finalen e NEO - shkencës në New Jersey, këta janë fëmijët heronjë
2 ditë
Konsullata e Kosovës në Nju Jork, shënoi 25-vjetorin e Çlirimit të Kosovës
1 ditë
Një djalosh shqiptar krijon kompaninë e parë të Inteligjencës Artificiale në Itali me vlerë mbi 1 miliardë dollarë
1 ditë
Tribune de Genėve: Një gazetar shqiptar në Gjenevë kërkon ngritjen e bustit të heroit zviceran Guillaume Tell në Kosovë
6 orë
Burek King-u i shqiptarëve e humb betejën ligjore me Burger King
5 orë
17 vjet burg për shqiptarin nga Maqedonia që vrau gruan në Zvicër

LEXO MË SHUMË

Accident or crime scene cordon tape, police line do not cross. It is nighttime, emergency lights of police cars flashing blue, red and white in the background

17 vjet burg për shqiptarin nga Maqedonia që vrau gruan në Zvicër

burek king

Burek King-u i shqiptarëve e humb betejën ligjore me Burger King

nefail maliqi

Tribune de Genėve: Një gazetar shqiptar në Gjenevë kërkon ngritjen e bustit të heroit zviceran Guillaume Tell në Kosovë

Uljan Sharka

Një djalosh shqiptar krijon kompaninë e parë të Inteligjencës Artificiale në Itali me vlerë mbi 1 miliardë dollarë

IMG_2979

Konsullata e Kosovës në Nju Jork, shënoi 25-vjetorin e Çlirimit të Kosovës

IMG_2986

Kosova me 10 medalje në finalen e NEO – shkencës në New Jersey, këta janë fëmijët heronjë

Dubai Police Patrol, Dubai, UAE.

“8 milionë euro i kam për shpenzime personale”/ Gazetari i njohur tregon rastin e një shqiptari që kishte habitur policinë në Dubai

gjermania-780x470

Gjermania ndahet sërish: Harta elektorale tregoi ndarje të thella

drejtesi gjyq

FOTO/Detaje nga gjykimi për vrasjen e ekonomistes nga Kosova në Zvicër, nëna e saj gati sa nuk rrëzohet

INFO

NA NDIQ