Zviceranët kanë më shumë ‘luks’ për të blerë sesa gjermanët dhe austriakët

0

Nëse jetoni në Zvicër, mund të blini më shumë me pagën tuaj sesa fqinjët në Gjermani apo Austri.

Krahasuar me gjermanët dhe austriakët, zviceranët kanë një fuqi blerëse dukshëm më të lartë për kokë banori. Por, edhe brenda Zvicrës ka dallime të mëdha, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Banorët e Kantonit të Zugut, për shembull, kanë në dispozicion gati € 61,000 më shumë se mesatarja kombëtare (€ 42,067). Kjo del nga një studim nga kompania e hulumtimit të tregut GfK, që u botua të martën. Prandaj, austriakët kanë në dispozicion 24,067 euro për kokë banori. Në Gjermani, janë 23’779 euro.

Në Zvicër Qendrore, Zug kryeson listën e fuqisë blerëse për kokë banori me 60’935 euro. Kështu, banorët e këtij kantoni kanë vetëm 45 për qind më shumë në portofolin se mesatarja zvicerane. Në vendin e dytë dhe të tretë janë kantonet Schwyz (56’092 Euro) dhe Nidwalden (52’620 Euro), përcjell tutje albinfo.ch.

Për shkak të numrit relativisht të vogël të banorëve, megjithatë, fuqia blerëse totale e këtyre tre kantoneve përbën vetëm pak më shumë se pesë për qind të totalit të fuqisë blerëse zvicerane. Kantoni më i populluar, Cyrihu zë vendin e katërt: rreth 1.5 milionë njerëz jetojnë, duke llogaritur mbi 20 për qind të totalit të fuqisë blerëse zvicerane.

Fuqia blerëse e llogaritur nga GfK është definuar si shuma e të gjitha të ardhurave neto të popullsisë. Kjo përfshin të ardhurat, si dhe të ardhurat e kapitalit dhe pagesat e transfereve qeveritare, siç janë përfitimet e papunësisë, përfitimet e fëmijëve dhe pensionet.