Zyrtari britanik: Fshini Tik-Tok ose rrezikoni që të dhënat tuaja të ekspozohen

Shefi i Komitetit të Punëve të Jashtme në Britani paralejmëron të fshihet Tik-Tok ose rrezikoni që të dhënat tuaja të ekspozohen ndaj kërcënimeve ‘armiqësore’.

Tik-Tok është bërë një fenomen kulturor dhe ka më shumë se një miliard përdorues, por shqetësimet janë në rritje për kompaninë e saj mëmë kineze. Ndërkohë që Britania e Madhe nuk po pret aktualisht një ndalim me shumicë si SHBA, britanikëve u kërkohet të marrin në konsideratë nëse përdorimi i aplikacionit është një ide e mirë.

Qytetarëve u është kërkuar të fshijnë TikTok nga telefonat e tyre, këtë lajm e ka dhënë kryetari i komitetit të punëve të jashtme të Britanisë duke paralajmëruar se “ne jemi naivë” për kërcënimin që paraqet aplikacioni.

Alicia Kearns, një deputete konservatore, tha se mbajtja e instaluar e platformës së ndarjes së videove i lë të dhënat personale të përdoruesve të ekspozuara ndaj kërcënimeve “armiqësore”, veçanërisht qeverisë kineze.

TikTok, i cili është në pronësi të ByteDance me bazë në Pekin, ka mohuar se një informacion i tillë do të ishte dorëzuar ndonjëherë.

Por zonja Kearns i tha Sophy Ridge të Sky News të dielën se “Nuk ia vlen ta kesh atë dobësi në telefonin tënd.

“Është burimi përfundimtar i të dhënave për këdo që ka përpjekje armiqësore.”, ka thënë ajo.

E pyetur nëse njerëzit që përdorin aplikacionin duhet ta fshijnë atë, ajo u përgjigj “Pa diskutim”.

Pse është TikTok kaq i diskutueshëm?

Ndërsa TikTok është jashtëzakonisht i popullarizuar, veçanërisht me adoleshentët, dhe ka më shumë se një miliard përdorues në mbarë botën, ai është vënë gjithnjë e më shumë nën kontroll mbi sasinë e informacionit që mbledh nga telefonat e njerëzve.

Në Mbretërinë e Bashkuar, Evropë dhe aq më tepër në SHBA, ku është ngritur një ndalim i plotë, janë ngritur shqetësime se këto të dhëna mund të aksesohen nga kompania dhe t’u dorëzohen zyrtarëve kinezë.

Ai vjen pas zbulimit se punonjësit e ByteDance kishin përdorur të dhënat e TikTok në një përpjekje për të gjurmuar disa gazetarë perëndimorë dhe për të zbuluar burimet e tyre. Një përditësim i politikës së privatësisë së aplikacionit zbuloi gjithashtu se disa stafe jashtë shtetit mund të hynin në të dhënat e përdoruesit në rrethana specifike.

“Të gjithë duhet të shqetësohen për këtë,” tha zonja Kearns.

TikTok ka hedhur poshtë vazhdimisht pretendimet kundër tij.

Një zëdhënës i kompanisë tha për Sky News se “TikTok kënaqet nga miliona njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe ne duam të jemi të qartë se ata mund të na besojnë të dhënat e tyre.

“Ne po marrim hapa si ruajtja e të dhënave të përdoruesve në Mbretërinë e Bashkuar në operacionet tona të qendrës së të dhënave në Irlandë, duke filluar nga ky vit. Duke reduktuar më tej aksesin e punonjësve në të dhëna, dhe duke minimizuar rrjedhat e të dhënave jashtë Evropës.

“Ne i kemi shkruar zonjës Kearns në disa raste për t’u siguruar që ajo ka të gjitha faktet dhe informacionin në dispozicion dhe ne mezi presim të kemi një angazhim konstruktiv me të për këto çështje të rëndësishme në të ardhmen e afërt.”

Në SHBA, ku TikTok është paditur për shkelje të dyshuara të privatësisë, kompania ka këmbëngulur se funksionimi i saj është i pavarur nga ByteDance dhe se përdoruesit janë të sigurt.

Por zonja Kearns tha për Sky News se “ne po tregohemi naivë” dhe “duhet të bëhemi shumë më seriozë për të mbrojtur veten”.

A i mbledh TikTok vërtet të dhënat e mia?

TikTok di gjëra të tilla si adresa juaj IP, çfarë aplikacionesh të tjera keni në telefonin tuaj dhe padyshim çdo informacion regjistrimi që jepni si adresa e emailit dhe ditëlindja.

TikTok kërkon leje për të hyrë në të dhënat e vendndodhjes dhe kontaktet tuaja, por ndryshe nga të tjerët, është shumë më ngurrues të pranojë jo si përgjigje dhe do t’ju kërkojë rregullisht nëse nuk e keni bërë këtë.

Brenda aplikacionit, ajo që mëson për përdoruesit përmes të dhënave të tyre dhe zakoneve të shikimit fuqizon algoritmin famëkeq efektiv që gjeneron një furnizim të pafund të kuruar të videove të shkurtra të përshtatura për interesat e tyre.

Ka ndihmuar që aplikacioni të kthehet në një gjigant kulturor mbarëbotëror, me tendenca të reja në internet që shfaqen rregullisht në numrin në rritje të përdoruesve.