Lehtësim të politikës monetare, në gjysmën e dytë të vitit

Picture of INA
INA

19/04/2024

Projeksionet pranverore për inflacionin në vend të Fondit Monetar Ndërkombëtar janë të ngjashme me pritjet e vjeshtës të Bankës Popullore, se inflacioni do të ulet këtë vit me rreth 4 për qind dhe me rreth 2 për qind vitin e ardhshëm në mesatare.

 

Trendët janë të favorshme dhe nëse inflacioni vazhdon të ulet në përputhje me projektet, pa rreziqe të theksuara kjo do të krijojë hapësirë për ndryshim të politikës monetare në gjysmën e dytë të këtij viti, thotë guvernatorja e Bankës Popullore, Anita Angellovska- Bezhoska.

Duke folur për rritjen ekonomike, në një intervistë për Zërin e Amerikës dhënë gjatë takimeve pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore, ajo thotë se duke u nisur nga hapja e madhe tregtare dhe financiare e ekonomisë sonë, perspektivat për rritje këtë vit dhe vitin e ardhshëm, përveç faktorëve të vendor në masë të madhe do të varet edhe prej zhvillimeve globale.

 

Shkup, 19 prill – Projeksionet pranverore për inflacionin në vend të Fondit Monetar Ndërkombëtar janë të ngjashme me pritjet e vjeshtës të Bankës Popullore, se inflacioni do të ulet këtë vit me rreth 4 për qind dhe me rreth 2 për qind vitin e ardhshëm në mesatare.

 

Trendët janë të favorshme dhe nëse inflacioni vazhdon të ulet në përputhje me projektet, pa rreziqe të theksuara kjo do të krijojë hapësirë për ndryshim të politikës monetare në gjysmën e dytë të këtij viti, thotë guvernatorja e Bankës Popullore, Anita Angellovska- Bezhoska.

Duke folur për rritjen ekonomike, në një intervistë për Zërin e Amerikës dhënë gjatë takimeve pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore, ajo thotë se duke u nisur nga hapja e madhe tregtare dhe financiare e ekonomisë sonë, perspektivat për rritje këtë vit dhe vitin e ardhshëm, përveç faktorëve të vendor në masë të madhe do të varet edhe prej zhvillimeve globale.

Sipas projeksioneve më të reja të FMN-së, ekonomia globale do të vazhdojë të rritet me një normë të qëndrueshme prej 3,2 për qind, në vitin 2024 dhe në 2025 e cila është ende pak më e mirë se pritjet e mëparshme. Në një perspektivë afatgjatë, këto ritme të rritjes ekonomike janë historikisht të ulëta, duke sugjeruar se krizat kanë lënë pasoja afatgjate për ekonominë globale. Për BE-në i cili është partneri ynë më i rëndësishëm ekonomik, pritet përshpejtim gradual i rritjes, pra nga 0,5 për qind në vitin 2023 në 0,9 për qind dhe në 1,7 për qind për këtë vit dhe për vitin e ardhshëm, por gjithsesi është më e ngadalësuar krahasuar me pritjet e mëparshme. Për ekonominë e Maqedonisë, FMN-ja për këtë vit ka bërë një revizion në rënie, gjegjësisht 2,7 për qind në krahasim me pritjet e mëparshme prej 3,2 për qind“, thotë Angellovska-Bezhoska.Ajo theksoi se Banka Popullore është duke punuar në projektet makroekonomike pranverore për ekonominë tonë, të cilat do të përfshijnë të dhënat më të fundit të dispozicion. Projektet pranverore të Bankës Popullore do të publikohen gjatë muajit të ardhshëm.

TË FUNDIT
1 ditë
Vazhdon abuzimi me çmimet, kryesisht në produktet ushqimore
2 ditë
Paga mesatare neto në mars 40.496 denarë
2 ditë
Për 2€ më lirë shporta e konsumit në muajin maj
3 ditë
60.090 denarë i duhen një familjeje katërantarëshe!
4 ditë
Ulen çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

ME TE LEXUARA

No data was found

LEXO MË SHUMË

fature-market

Vazhdon abuzimi me çmimet, kryesisht në produktet ushqimore

denari-756x420-696x387-1

Paga mesatare neto në mars 40.496 denarë

fature-market

Për 2€ më lirë shporta e konsumit në muajin maj

kredite denar

60.090 denarë i duhen një familjeje katërantarëshe!

derivate nafta dizeli benzin

Ulen çmimet e derivateve të naftës në Maqedoni

Oda Ekonomike kërkon që të vazhdohet projekti për Korridoret

kompjuter

Prezantim i rezultateve për vlerësim të klimës afariste dhe vendit si lokacion për investim

taksa shtepi kredi

Vitin e kaluar në Maqedoninë e Veriut u regjistruan 23.545 shitblerje të patundshmërive, me vlerë 910 milionë euro

UJP DAP

Tatimet, DAP publikoi listën e borxhlinjve

INFO

NA NDIQ