Përse s’po ulen çmimet në Shqipëri

INA
INA

23 Maj, 2023

Inflacioni në vend shënoi një vlerë mesatare prej 6.5% në tremujorin e parë të vitit 2023, vlerë shumë e lartë duke parë rënien e ndjeshme të inflacionit të importuar si dhe mbiçmimin e fortë të lekut, duke konfirmuar trendin e përhershëm të tregtarëve shqiptarë: ngritjen e çmimeve menjeherë sapo ato rriten në tregjet ndërkombëtare, por refuzimin për uljen e tyre pasi kjo ndodh në tregjet më të cilet ndërveprojmë. Çmimi i naftës Brent shënoi nivelin 78$/fuçi në muajin mars, nga 81$/fuçi në dhjetor, dhe rreth 33% më lirë sesa në vitin e kaluar, Çmimi i energjisë elektrike po ashtu u përgjysmua nga niveli i fundvitit të kaluar, ndërkohë çmimet e ushqimeve janë ulur me rreth 14%.

Ndërkaq, Inflacioni vjetor në Shqipëri vijoi të përcaktohet nga kategoria “Ushqime të përpunuara” (me kontribut 45%) në tremujorin e parë. Kontribut shumë të lartë patën edhe bulmetet e buka dhe drithërat.

Sipas bankës së Shqipërisë inflacioni bazë, i cili matet mbi 69.2% të shportës së IÇK-së, shënoi vlerën 8% gjatë tremujorit të parë të vitit 2023, në ngadalësim më të dobët nga sa pritej, duke mbetur në vlera të larta historike. Të njëjtën sjellje demonstroi edhe inflacioni i brendshëm, duke qëndruar pranë vlerës 6%.

Ndërkaq, Inflacioni bazë neto, që përjashton nën-grupet e ushqimeve të përpunuara shënoi vlerën 4% duke qëndruar në nivel më të lartë se sa ai i një tremujori më parë (3.8%).

Zhvillimet e mësipërme kanë vijuar të ruajnë dhe të forcojnë sjelljen mbizotëruese të komponentëve bazë dhe të brendshëm në formimin e inflacionit, me kontribute përkatëse 82% dhe 75%, kundrejt reduktimit të shpejtë të kontributeve nga komponentët jobazë dhe të importuar në inflacion.

Rritja e pagave dhe e kostove të punës janë i vetmi argument që japin autoritetet shqiptare për një inflacion të brendshëm kaq të lartë, të cilat gjithësesi nuk arrijnë të justifikojnë çmime kaq të larta të produkteve bazë.(Scan)

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

erdogan

Kriza ekonomike godet Turqinë, Erdogan merr vendimin e rëndësishëm

cigare-750x430

Rritje e re e çmimit të cigareve

denar

Rritet vlera minimale e K15, arrin në 13.672 denarë

bekteshi

Bekteshi: Janë shpallur thirrje publike për subvencione për ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme për zejtarët dhe për digjitalizimin për sipërmarrjet e grave

benzina-nafta

Pse po zvogëlohet sasia e naftës së prodhuar?

ora-rryma-evn-struja

Nesër llogaritja e re në Qeveri për çmimin e ri të rrymës

benzina-nafta

Publikohen çmimet e reja të derivateve të naftës në Maqedoni

turqi

Inflacioni në Turqi, nën 40 për qind për herë të parë këtë vit

pompa-benzines-derivatet-naftes

Publikohen çmimet e reja të derivateve të naftës në Maqedoni

INFO

NA NDIQ