Sa do të rriten pagat në eurozonë?

Picture of INA
INA

11/04/2024

Kompanitë në Eurozonë, presin që rritja e pagave të ngadalësohet, sipas një sondazhi të Bankës Qendrore Europiane, duke u ofruar politikëbërësve njëfarë ngushëllimi, se inflacioni është në ulje të sigurt.

Pagat parashikohen të rriten me 3.8% gjatë 12 muajve të ardhshëm, tha BQE. Kjo është në rënie, nga 4.5% në sondazhin e mëparshëm në nëntor. Pritjet për çmimet ranë edhe më fuqishëm – në 3.3% nga 4.5%.

Paga e punëtorëve, janë variabël kyç për zyrtarët e BQE-së, pasi ata vendosin se sa shpejt të ulin normat e interesit.

Shqetësimi është, se pagat më të larta, do t’u kalojnë konsumatorëve, duke e mbajtur inflacionin mbi objektivin prej 2% për më gjatë.

Ndërsa treguesit e tjerë, kanë sinjalizuar një ngadalësim të rritjes së pagave në fund të vitit 2023, politikëbërësit janë të prirur të shohin të dhënat për tremujorin e parë.

Ekonomistët në Goldman Sachs, shohin një ngadalësim të ndjeshëm të rritjes së pagave, në gjysmën e dytë të këtij viti. Procesi i rimëkëmbjes së pagave reale do të ulet dhe shtrëngimi i tregut të punës ka arritur kulmin, thanë ata.

“Ngadalësimi më i shpejtë, që ne parashikojmë për pjesën e mbetur të vitit, duhet të bëjë që Këshilli Drejtues, të favorizojë një ritëm më të shpejtë uljeje,” shkruajtën ata.

Kryeekonomisti i BQE, Philip Lane, tha në fund të muajit të kaluar, se rritja e pagave në Eurozonë, po kthehet në nivele më normale.

Sondazhi i BQE-së tregoi gjithashtu:

-Kushtet e financimit u shtrënguan më tej në tremujorin e parë të 2024, por shumë më pak se në tremujorin e katërt të 2023;

-Kompanitë raportuan një reduktim modest të nevojës për kredi, ndërsa më pak raportuan një ulje të disponueshmërisë së tyre;

-Firmat e perceptuan perspektivën e përgjithshme ekonomike, si faktorin kryesor që pengon disponueshmërinë e financimit të jashtëm, megjithëse pak më pak se në fazën e mëparshme. / Bloomberg

TË FUNDIT
4 orë
Banka Popullore e RMV-së rrit cilësinë e të dhënave statistikore për mbështetjen e politikave monetare
4 orë
Në muajin mars, 79 për qind e energjisë elektrike të konsumuar në RMV ka ardhur nga burimet e brendshme
5 orë
Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë mbështet kandidaturën e Muharrem Salihu-Marco për Eurodeputet
7 orë
Prej 1 qershorit hyn në fuqi faza e tretë e Ligjit për Punësim në Gjermani, përfitojnë edhe shtetasit e Maqedonisë së Veriut
22 orë
Për një vit, kostoja e jetesës në RMV është rritur për 200 euro

ME TE LEXUARA

1 ditë
Angellovska-Bezhoska: Megjithë goditjet, stabiliteti i monedhës vendase ruhet dhe rezervat devizore janë më të larta për 40%
1 ditë
Rritet çmimi i naftës, bie i benzinës
1 ditë
Çmimi i lartë i arit ka ulur kërkesën për blerje
22 orë
Për një vit, kostoja e jetesës në RMV është rritur për 200 euro
7 orë
Prej 1 qershorit hyn në fuqi faza e tretë e Ligjit për Punësim në Gjermani, përfitojnë edhe shtetasit e Maqedonisë së Veriut
5 orë
Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë mbështet kandidaturën e Muharrem Salihu-Marco për Eurodeputet

LEXO MË SHUMË

banka-popullore-800x445-780x439-1

Banka Popullore e RMV-së rrit cilësinë e të dhënave statistikore për mbështetjen e politikave monetare

ora-rryma-evn-struja

Në muajin mars, 79 për qind e energjisë elektrike të konsumuar në RMV ka ardhur nga burimet e brendshme

muharrem salihu

Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë mbështet kandidaturën e Muharrem Salihu-Marco për Eurodeputet

gjermani-kufi

Prej 1 qershorit hyn në fuqi faza e tretë e Ligjit për Punësim në Gjermani, përfitojnë edhe shtetasit e Maqedonisë së Veriut

fature-market

Për një vit, kostoja e jetesës në RMV është rritur për 200 euro

ari-stoli

Çmimi i lartë i arit ka ulur kërkesën për blerje

derivate nafta dizeli benzin

Rritet çmimi i naftës, bie i benzinës

anita-angellovska bezhovska

Angellovska-Bezhoska: Megjithë goditjet, stabiliteti i monedhës vendase ruhet dhe rezervat devizore janë më të larta për 40%

durresi plazh bregdeti deti shqiptar golem

Pas liberalizimit të vizave, turistët nga Kosova braktisin bregdetin e Durrësit

INFO

NA NDIQ