Etika kapitaliste në kohën e Ramazanit!

INA
INA

03/04/2024

Sunaj Rahimi

Thuhet se kapitalizmi është një sistem ekonomiko- shoqëror që hovshëm e zhvillon ekonominë përmes tregut të lirë, ofertës-kërkesës dhe konkurrencës. Por, ai njëkohësisht është edhe një sistem i pamëshirshëm, johuman e joetik, sepse për realizimin e profitit sa më të madh, nuk zgjedh mjet e mënyrë! Muaji i Ramazanit të cilin po e jetojmë, megjithëse nuk ka asnjë pikë të përbashkët me logjikën e kapitalizmit, joetika kapitaliste ka arritur të futet edhe në mendjet e menaxherëve të shumë restoranteve tona. Kështu, këta të fundit, në vend se gjatë Ramazanit t’i ulin çmimet e menyve për iftarë, ata i kanë trefishuar çmimet pa asnjë sens! Tani shtrohet pyetja retorike: a është Ramazani muaji i mëshirës dhe solidaritetit, apo i fitimeve të mëdha dhe reklamave joetike të restoranteve të tilla! Këtyre afaristëve musliman, duhet t’ju shkojë mendja se ekzistojnë edhe agjërues të varfur, që vërtetë e meritojnë ta hanë një iftarë me familjarët e tyre, por ja që kushtet finansiare s’ua lejojnë këtë gjë! Apo ndoshta vetëmevete mendojnë: hajt se askush s’e vëren këtë gjë! Por, të mos harrojmë, edhe sikur vërtetë askush të mos e vërejë këtë punë… Zoti gjithmonë e vëren dhe e peshon atë!

TË FUNDIT

ME TE LEXUARA

LEXO MË SHUMË

sermet sulejmani

Në kafenenë time më nuk do të flitet për politikë

shkolle klase

Për një vit u mbyllën 14 shkolla në Maqedoninë e Veriut

titanik

Zgjidhet dilema e famshme e skenës ikonike të filmit Titanik?

Ibrahim Kazimi

Romani «Eskadronët e Vdekjes»(kronikë e një kasaphane) -një sakrament historik mbi sakrificën kombëtare…

universiteti-i-tetoves-UT

FOTO/ UT bashkëpunim me institucionet shëndetësore të Republikës Federale të Gjermanisë

enver tivari

Zbulohet urdhri i Enver Hoxhës për masakrën e Tivarit: “T’i zhdukim ose t’i shpërngulim” shqiptarët

perkrenare ilire muze

Arkeologët kroatë e gjejnë një përkrenare ilire, është më shumë se 2500 vjet e vjetër

ilir ikonomi

Ilir Ikonomi, fituesi i Çmimit ‘Lumo Skëndo’ me ‘Apostulli-n’

cerdhe

Mbi 500 edukatore punojnë me status të pazgjidhur

INFO

NA NDIQ